Leestijd: 2 minuten

Wat is nodig voor een UL-certificering?

Kastsystemen

Voor toepassing van kastsystemen op de Amerikaanse of Canadese markt zijn specifieke toelatingen nodig, bijvoorbeeld een UL-, CUL- of CSA-toelating. Hier wordt ook het type rating aangegeven. Deze markering kan alleen door en in de toegelaten en geregistreerde productielocatie aangebracht worden. Wat zijn belangrijke aandachtspunten rondom de UL-certificering en op welke manier biedt de nieuwe aanbouwkast VX25 uitkomst?

In het verleden werden componenten voor kastsystemen als ‘Recognized Components’ gezien, wat voor producenten en gebruikers inefficiënt en kostenverhogend werkte. Met de nieuwe US en Canadian Listing Certification (FTTA/FTTA7) en Recognition Certification (FTTA2/FTTA8), kunnen nieuwe milieu-geclassificeerde kasttoebehoren zonder aanvullende evaluatie toegepast worden. De nieuwe Recognition Certification helpt bijvoorbeeld producenten die type-rated of IP-geclassificeerde kasten gebruiken, door type-rated of IP-geclassificeerde accessoires zoals scharnieren en vergrendelingen toe te staan.

Aanbouwkast VX25

Rittal heeft, als opvolger van de wereldwijd veelvuldig toegepaste TS8, de aanbouwkast VX25 op de markt gebracht. Deze VX25 aanbouwkast heeft een kastframe met een nauwkeurig maatraster en oriëntatiepunten. Hiermee kunnen bevestigingen van rails en andere toebehoren snel op alle niveaus van het kastframe geplaatst worden. Daarnaast heeft het scharnieren waarmee deuren van kastsystemen zonder gereedschap uit- en ingehangen kunnen worden, een uitgekiende montage van zij- en achterwandpanelen, sluitsystemen die zonder gereedschap vervangen worden en een sokkelsysteem dat uiteenlopende varianten mogelijk maakt. Dit maakt het tot een uniek product op het gebied van kastsystemen.

In de aanbouwkast is de typische UL-markering aangebracht (type 1 en 12). Als aanvulling wordt altijd meegegeven dat openingen in de kast te allen tijde afgedekt moeten zijn met afdekplaten, systemen of conduits met hetzelfde type rating als de desbetreffende aanbouwkast. Een ventilatierooster dat bijvoorbeeld geplaatst wordt om de temperatuurhuishouding in de kast op peil te houden, moet in een type 12-kast minimaal dezelfde type rating hebben. Wat de vereisten zijn, lees u in de verklaring van overeenstemming.

UL-toebehoren

Dat ook relevante toebehoren zoals zijwanden, sluitsystemen, sokkels, koppelmaterialen en koelcomponenten in combinatie met de toegelaten aanbouwkast UL-toegelaten zijn, biedt interessante voordelen voor de VX25. Een typisch sluitsysteem zoals een comfortgreep is bijvoorbeeld geen ‘listed’ of ‘recognized’ component, maar het voldoet wel aan deze toelating mits de leverancier het binnen de UL-certificering van de aanbouwkast geregeld heeft. De montagewijze moet uiteraard wel volgens de vastgelegde instructie uitgevoerd worden. Let op: toebehoren aan de binnenzijde zoals systeemchassis en profielen vallen niet onder deze toelating.

Wilt u meer weten over de aanbouwkast VX25? Bekijk dan hier het assortiment!

Tags Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

Wilfred Willemsen | 7 februari 2019

Als tip wil ik meegeven dat de componenten wel de juiste CCN Code / Filenummer moeten hebben. In de praktijk merk ik dat b.v. de Ventilatoren / Airco's nog steeds niet voorzien zijn van de juiste sticker.

reageer
 

Theo Gerritzen | 8 februari 2019

Hallo Wilfred, Dank voor jouw tip, we zullen deze zeker meenemen en binnen onze organisatie bespreken. Groeten, Theo

reageer