Leestijd: 2 minuten

Bescherm uw elektronica met een future-proof koelsysteem

Dakventilatoren Klimatisering

Stilstand van het productieproces is het laatste wat organisaties willen. Toch komen defecten door oververhitting nog regelmatig voor en kosten ze organisaties onnodig veel geld. Met de juiste klimatisering kunt u uw kostbare elektronische componenten goed beschermen.

Het is essentieel om uw elektronische apparatuur te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, water, agressieve dampen en stof. Is hier onvoldoende aandacht voor, dan zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat elektronische componenten uitvallen en uiteindelijk het complete productieproces vertraagt of zelfs stil komt te liggen.

Drie veelgebruikte koelmethoden

Behalve invloeden als stof en water, is met name warmte een groot gevaar voor micro-elektronica en elektronische componenten. Om die warmte te ondervangen is passende koeling nodig. Daar zijn verschillende koelmethoden voor ontwikkeld, waarvan we er drie toelichten:

  1. Warmteafvoer door ventilatoren
    De ventilator is de meest toegepaste methode van koelen en is eenvoudig en voordelig. Bij het gebruik van een ventilator wordt de omgevingslucht door een filtermat direct de kast ingeblazen. De luchtuittrede vindt plaats met een ventilatierooster. Belangrijke voorwaarden voor het gebruik van een ventilator zijn dat de omgevingstemperatuur lager is dan de gewenste kasttemperatuur en dat de aangezogen lucht geen verontreinigingen bevat.
  2. Warmteafvoer door lucht/lucht-warmtewisselaars
    Lucht/lucht-warmtewisselaars zijn vooral geschikt als bepaalde stoffen en gassen niet in de kast mogen komen en als er een positief temperatuurverschil is tussen omgevingslucht en temperatuur in de kast. De koudere luchtstroom uit de omgevingslucht koelt de warmtewisselaar en voert het in de warmtewisselaar opgenomen vermogensverlies af naar de omgeving. Afhankelijk van de ruimte en wensen kunnen lucht/lucht-warmtewisselaars zowel op de kast als in de kast worden gemonteerd.
  3. Warmteafvoer door lucht/water-warmtewisselaars
    Lucht/water-warmtewisselaars bieden het hoogste koelvermogen in de kleinst mogelijke ruimten. De lucht in de kast wordt gekoeld door het circuleren van lucht in de lucht/water-warmtewisselaar. Daarbij wordt het vermogensverlies van de kast via de warmtewisselaar aan het water afgegeven en naar buiten afgevoerd. Het vergt doorgaans minder onderhoud, maar vereist wel een wateraansluiting en een centraal of decentraal koelsysteem voor het koelen van het water van de lucht/water-warmtewisselaar.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een op de toekomst gerichte koeling voor kasten en machines? Lees dan het bibliotheekboek ‘Kast- en proceskoeling’.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder