Leestijd: 3 minuten

Zorg met luchtkoeling voor het perfecte klimaat in uw kast

Dakventilatoren Klimatisering

Om goed om te gaan met de warmte die elektronische componenten afgeven, is het zaak om op de juiste manier te koelen. Daar zijn verschillende methodes voor, zoals natuurlijke convectie, ventilatoren, lucht/lucht-warmtewisselaars, lucht/water-warmtewisselaar, chillers en koelaggregaten. Een efficiënte manier om warmte af te voeren is met lucht. Welke voordelen heeft dat en met welke richtlijnen moet u rekening houden?

Elektronische componenten worden steeds kleiner. Hierdoor passen er meer onderdelen in een schakelkast en worden ze dichter op elkaar gemonteerd. Dit is met het oog op oppervlak uiteraard gunstig, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Met name de hoge temperaturen vormen een bedreiging voor een goede werking van componenten. Het is daarom noodzakelijk dat warmte op de juiste manier afgevoerd wordt.

De ventilator: betaalbaar en effectief

Mag de temperatuur in de kast hoger zijn dan de omgevingstemperatuur? Dan is de ventilator een goede manier om warmte van componenten af te voeren. De methode zorgt ervoor dat de omgevingslucht door een filtermat direct de kast ingeblazen wordt, wat het een zeer doeltreffende methode maakt. De luchtuittrede vindt vervolgens plaats door middel van een ventilatierooster. Behalve effectief is de ventilator financieel gunstig; uw investering is lager dan voor andere methodes van koelen. En heeft u onvoldoende ruimte aan de zijkant van de kast? Dan biedt een praktische dakventilator uitkomst. Het is niet voor niets de meest toegepaste methode van koelen!

Enkele richtlijnen

Om gebruik te kunnen maken van een ventilator zijn er enkele factoren waar u rekening mee moet houden:

  • de omgevingstemperatuur dient lager te zijn dan de gewenste kasttemperatuur;
  • de volumestroom is afhankelijk van de hoogte boven NAP;
  • de aangezogen lucht mag geen verontreinigingen bevatten die de componenten kunnen aantasten;
  • de montage van ventilatoren moet aangepast zijn aan de kast en is afhankelijk van de indeling in de kast en de ruimte;
  • de ventilator en het ventilatierooster dienen zo te worden geplaatst dat de lucht-aanzuigopening zich aan de onderzijde en de lucht-uitblaasopening zich aan de bovenzijde bevindt.

Overweegt u een ventilator te gebruiken, dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel capaciteit er nodig is en hoeveel luchtstroom de ventilator daadwerkelijk levert. Alleen dan kan de gewenste temperatuur in de kast worden gegarandeerd, en creëert u een optimale situatie.

Wilt u meer weten over het afvoeren van warmte via ventilatoren? We schreven een white paper met onder meer de basisprincipes die noodzakelijk zijn bij de selectie van een ventilator voor het koelen van een industriële kast: ‘De ventilator – Een effectieve manier om warmte af te voeren‘. Wilt u liever direct met ons in contact om uw situatie te bespreken, dan horen we graag van u via 0316 – 59 16 60.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder