Leestijd: 3 minuten

Een buitenkast voor elektra of apparatuur: kiest u voor enkel- of dubbelwandig?

Outdoor

Hoe kiest u de ideale buitenkast voor uw kwetsbare apparatuur of besturing? In deze serie blogs  gaan we dieper in op de zaken die bij deze keuze van belang zijn. Met om te beginnen: het verschil tussen een enkel- of dubbelwandige buitenkast.

Besturingen, telecomknooppunten en bewakingsapparatuur staan steeds vaker in de buitenlucht, uiteraard beschermd door een behuizing. Buitenbehuizingen zijn er in vele soorten en maten. De keuze tussen een enkelwandige wand of een dubbelwandige buitenbehuizing speelt hierbij een zeer belangrijke rol. In dit blog gaan we dieper in op de redenen om enerzijds voor een enkelwandige of voor een dubbelwandige buitenbehuizing te kiezen. Ook helpen we u met het maken van een geschikte keuze voor uw toepassing.

Robuuste bescherming

Een dubbelwandige buitenbehuizing biedt een aantal voordelen ten opzichte van een enkelwandige. Maar aandachtpunten zoals klimatisering, vandalisme en resistentie tegen de stoffen in de omgeving bepalen mede de keuze. Enkel- of dubbelwandig kan beide een juiste keuze zijn, maar nooit zonder dat meerdere vragen beantwoord zijn. Het samenspel tussen de van toepassing zijnde factoren bepaald de juistheid keuze.

Een voorbeeld; zijn IP-waarde geeft de kast voldoende waterbestendigheid én ademend vermogen en is daarmee beter bestand tegen de invloeden van stof en water. Dit laatste met oog op de noodzakelijke ventilatie om condensvorming in de kast tegen te gaan. Daar komt bij dat een dubbele wand uiteraard een grotere impact van buitenaf kan weerstaan dan een enkele. Als de besturing tegen een stootje moet kunnen, geniet een dubbelwandige buitenkast dus de voorkeur. Maar als een eenvoudige besturing in een robuuste omgeving opgesteld wordt kan een enkelwandige kunststof kast toch een prima oplossing zijn. Zeker één die én UV-bestendig én dubbel geïsoleerd is. Houd daarbij echter wel rekening met de temperatuur in de kast.

Optimaal binnenklimaat

Minstens zo belangrijk als een robuuste bescherming, is het klimaat in de kast. Elektronische componenten zijn uiterst gevoelig voor sterke schommelingen, te hoge of te lage temperaturen en vocht. De keuze van de buitenbehuizing heeft grote invloed op het klimaat in de kast. Een dubbelwandige behuizing biedt een aantal klimatologische voordelen:

Een dubbele wand werkt als isolator. Hierdoor kan de kast temperatuurverschillen met de buitenlucht beter opvangen, waardoor de temperatuur in de kast meer constant blijft. Uiteraard heeft dit een positieve invloed op de levensduur van de componenten.

Daarnaast zorgt de dubbele wand dat er natuurlijke convectie optreedt in de buitenkast. Als de temperatuur in de kast stijgt, ontstaat door het temperatuurverschil een natuurlijke luchtstroom in de dubbele wand. Door convectie wordt de warmte overgebracht op de koelere lucht, die hierdoor opstijgt. Deze luchtstroom verlaat de kast via ventilatieopeningen in het dak. De dubbele wand fungeert dus als een natuurlijke koeling.

Enkel- of dubbelwandige behuizing?

In de meeste situaties heeft een dubbelwandige buitenbehuizing een streepje voor op de enkelwandige buitenbehuizing. Zo is een dubbelwandige buitenbehuizing een slimme keuze in situaties die een robuuste bescherming vereisen. Gaat het om zeer temperatuurgevoelige componenten of uitdagende klimatologische omstandigheden, zoals een locatie pal in de zon? Ook dan geven de betere klimatologische eigenschappen van een dubbelwandige behuizing de doorslag.

 

Tags buitenkast elektrakast buiten Kastsystemen Outdoor

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

Peter Bergers | 11 maart 2024

Goede morgen. Ik zoek een kast voor de installatie van zonnestroomomvormers en batterijen bij voorkeur 150 cm breed 180 cm hoog en ca 50 cm diep. Minimale maten 120 cm breed 150 cm hoog (binnenmaat, Kunt u mij een offerte sturen Met vriendelijke groet, Peter Bergers kun u mij een aanbieding sturen. M. vr. gr.

reageer
 

Theo Gerritzen | 22 maart 2024

Excuus voor de wat late reactie. Ik heb uw vraag doorgestuurd naar onze salesafdeling. Zij zullen met een reactie komen. Ik zie een dubbelwandige outdoorkast o.b.v. ons koppelbare Toptec systeem voor me. Mijn collega's zullen ongetwijfeld vragen hebben, bv over de afmetingen, gewicht en montagemethode. Het is goed om die informatie met ons te delen voor een afgestemd advies.

reageer