Leestijd: 3 minuten

Een buitenkast voor elektra of apparatuur: kiest u voor enkel- of dubbelwandig?

Outdoor

Hoe kiest u de ideale buitenkast voor uw kwetsbare apparatuur of besturing? In deze serie blogs  gaan we dieper in op de zaken die bij deze keuze van belang zijn. Met om te beginnen: het verschil tussen een enkel- of dubbelwandige buitenkast.

Besturingen, telecomknooppunten en bewakingsapparatuur staan steeds vaker in de buitenlucht, uiteraard beschermd door een behuizing. Buitenbehuizingen zijn er in vele soorten en maten. De keuze tussen een enkelwandige wand of een dubbelwandige buitenbehuizing speelt hierbij een zeer belangrijke rol. In dit blog gaan we dieper in op de redenen om enerzijds voor een enkelwandige of voor een dubbelwandige buitenbehuizing te kiezen. Ook helpen we u met het maken van een geschikte keuze voor uw toepassing.

Robuuste bescherming

Een dubbelwandige buitenbehuizing biedt een aantal voordelen ten opzichte van een enkelwandige. Zijn IP-waarde geeft de kast voldoende waterbestendigheid én ademend vermogen en is daarmee beter bestand tegen de invloeden van stof en water. Dit laatste met oog op de noodzakelijke ventilatie om condensvorming in de kast tegen te gaan. Daar komt bij dat een dubbele wand uiteraard een grotere impact van buitenaf kan weerstaan dan een enkele. Als de besturing tegen een stootje moet kunnen, geniet een dubbelwandige buitenkast dus de voorkeur.

Optimaal binnenklimaat

Minstens zo belangrijk als een robuuste bescherming, is het klimaat in de kast. Elektronische componenten zijn uiterst gevoelig voor sterke schommelingen, te hoge of te lage temperaturen en vocht. De keuze van de buitenbehuizing heeft grote invloed op het klimaat in de kast. Een dubbelwandige behuizing biedt een aantal klimatologische voordelen:

Een dubbele wand werkt als isolator. Hierdoor kan de kast temperatuurverschillen met de buitenlucht beter opvangen, waardoor de temperatuur in de kast meer constant blijft. Uiteraard heeft dit een positieve invloed op de levensduur van de componenten.

Daarnaast zorgt de dubbele wand dat er natuurlijke convectie optreedt in de buitenkast. Als de temperatuur in de kast stijgt, ontstaat door het temperatuurverschil een natuurlijke luchtstroom in de dubbele wand. Door convectie wordt de warmte overgebracht op de koelere lucht, die hierdoor opstijgt. Deze luchtstroom verlaat de kast via ventilatieopeningen in het dak. De dubbele wand fungeert dus als een natuurlijke koeling.

Enkel- of dubbelwandige behuizing?

In de meeste situaties heeft een dubbelwandige buitenbehuizing een streepje voor op de enkelwandige buitenbehuizing. Zo is een dubbelwandige buitenbehuizing een slimme keuze in situaties die een robuuste bescherming vereisen. Gaat het om zeer temperatuurgevoelige componenten of uitdagende klimatologische omstandigheden, zoals een locatie pal in de zon? Ook dan geven de betere klimatologische eigenschappen van een dubbelwandige behuizing de doorslag.

 

Tags buitenkast elektrakast buiten Kastsystemen Outdoor

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder