Leestijd: 3 minuten
Kies voor RVS of aluminium buitenbehuizing?
Wat is de meest geschikte buitenkast voor uw apparatuur buiten opgesteld? Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Het natte klimaat in Nederland betekent uitdagende omstandigheden voor buitenbehuizingen. Daarom is het belangrijk een buitenkast te kiezen die corrosiebestendig is. Om die reden wordt vaak gekozen voor rvs. Toch biedt aluminium een aantal belangrijke voordelen. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen tussen roestvast staal of aluminium.
Corrosiebestendigheid: roestvaststaal en aluminium
In slechts een beperkt aantal situaties biedt een kast van gelakt plaatstaal afdoende bescherming in een outdoor-toepassing. Maar in zeer natte en zilte maar ook vuile omstandigheden gaat de voorkeur vaak uit naar een behuizing met een hoge corrosiebestendigheid. Aluminium doet op dit vlak zeker niet onder voor roestvaststaal. Integendeel. Hoewel door contact met zuurstof de bovenste laag van roestvaststaal bescherming biedt, zal onder extreme omstandigheden zelfs roestvaststaal corroderen, met alle gevolgen van dien. Aluminium wordt dan van nature beschermd door een dun corrosielaagje. Hierdoor heeft verdere corrosie geen nadelige effecten op de buitenbehuizing en de componenten erbinnen.
Robuuste bescherming buitenkast
Er is niet altijd toezicht of een stevig hek rond de installatie. Dit soort situaties vereist dan ook een extra robuuste buitenbehuizing. Welk materiaal biedt dan de beste bescherming, roestvaststaal of aluminium? ‘Rvs’, zullen veel mensen misschien zeggen, ‘want dit materiaal deukt minder snel in dan aluminium.’ Klopt. Aluminium is flexibeler, geeft dus makkelijker mee, maar scheurt ook minder snel. Roestvaststaal is veel minder flexibel, zal niet snel indeuken maar zal scheuren bij een hoge impact.
De vraag is, welke beschadiging heeft de grootste nadelige invloed op de functionaliteit, een deuk of een scheur? Met een deuk in de buitenkast kan gevoelige apparatuur nog prima functioneren. Maar een scheur in de wand kan uiteindelijk desastreuze gevolgen hebben.
Overigens, qua levensduur doen aluminium buitenbehuizingen zeker niet onder voor hun roestvaststalen-collega’s. Aluminium kasten die meer dan 15 jaar in het veld staan, vormen eerder een regel dan uitzondering.
Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)
Hoe zit het dan met besturingen of apparaten die hoge eisen stellen aan de elektromagnetische compatibiliteit (EMC)? De dempende waardes van aluminium zijn beter dan die van roestvaststalen buitenbehuizingen. Aluminium heeft daarmee een streepje voor. Een buitenbehuizing van dubbelwandig aluminium, met extra EMC-afdichting tussen deur en kast, zal in gevallen waar hoge demping door sterke elektromagnetische velden nodig is volstaan.
Voor nog hogere EMC-eisen vormt het kast-in-kast-principe de oplossing: een kast van plaatstaal voor de EMC-bescherming met daaromheen een enkelwandige aluminium buitenbehuizing ter bescherming tegen vocht (IP) en mechanische impact (IK).
Geeft gewicht de doorslag?
Aluminium is ongeveer drie keer lichter dan roestvaststaal. Dit scheelt enorm bij het op de plaats brengen van de buitenbehuizing. Zeker wanneer de ondergrond een fundatie nodig heeft waar de buitenkast op komt te staan, dan betaalt de gewichtsbesparing zich zeker uit. Lichter en toch sterk.
Roestvaststaal of aluminium?
Traditioneel werden buitenbehuizingen gemaakt van roestvaststaal, omdat dit materiaal een hogere corrosiebestendigheid heeft. Maar is dit terecht? Aluminium biedt minstens dezelfde corrosiebestendigheid. Daar komt bij dat aluminium een hoge bescherming biedt tegen mechanische impact, met als voordeel dat dit materiaal niet scheurt. Juist voor gevoelige apparatuur kan dit de doorslag geven.
Reactie (6)
Kamal Mohajerani | 20 september 2017
Dag Theo, Mag ik van je uitleg bovenaan conclusie trekken dat een enkel wand Al kast beter of evenveel EMC bestendig is als een enkelwand RVS? Met vriendelijke groet, Kamal
Theo Gerritzen | 3 oktober 2017
Hallo Kamal, Zoals telefonisch besproken is onderstaande conclusie zo niet te trekken. In jullie toepassing is er naast de materiaalkeuze nog een groot aantal externe invloeden die meegenomen moeten worden bij het bepalen van de juiste keuze van de kast. EMC is er een maar denk ook aan corrosiebestendigheid, beschermklasse en montagemogelijkheden. Ik vertrouw er op dat ik je verder kan helpen en neem contact op zodra ik jouw aanvullende informatie ontvangen heb. Met vriendelijke groeten, Theo Gerritzen
Pim | 27 april 2018
Interessant dat je het Nederlandse klimaat meeneemt in je overweging voor een buitenbehuizing van je apparatuur. Ik denk dat je gelijk hebt dat aluminium flexibeler is. Ik vraag me echter af wanneer deze flexibiliteit van pas komt. http://www.kapteijn-oudmetaal.nl/oud-metaal
Theo Gerritzen | 29 april 2018
Hallo Pim, Met flexibeler bedoel ik de buigbaarheid zonder te scheuren. Aluminium zal minder snel scheuren dan rvs maar is uiteraard wel eenvoudiger te "deuken", afhankelijk van de mate van uitoefenen van kracht op het oppervlak. Groeten, Theo
Geuzendam | 1 oktober 2020
Ik wil een waterbak laten maken van 3 meterlang, 60cm breed en 40cm hoog. Ik denk aan Rvs. Is 2 mm plaatdikte voldoende? Heel graag uw reactie. Vriendelijke groet, Johan Geuzendam
Theo Gerritzen | 2 oktober 2020
Beste Johan, Daar durf ik eerlijk geen antwoord op te geven. Vanuit het materiaal bezien is rvs prima en lijkt me 2 mm afdoende, zeker als ik dat vergelijk met onze schakelkasten maar de toepassing is geheel anders en of de dikte daarmee afdoende is durf ik niet te zeggen. Groeten, Theo