Leestijd: 3 minuten

Wat maakt de dakventilator met EC-technologie zo aantrekkelijk?

Dakventilatoren Klimatisering

Bij de energiezuinige EC-technologie is er sprake van een wat grotere investering dan bij de conventionelere AC-ventilatoren. Deze meerprijs betaalt zich echter al snel terug door lagere energiekosten en de langere levensduur. Maar er zijn meer voordelen. Tijd om de EC-motor eens onder de loep te nemen.

Het belangrijkste kenmerk van EC – oftewel Elektronische Commutatie – is de borstelloze DC motor. Commutatie vindt plaats door een combinatie van magneetpoolparen en Hall-sensoren. De rotor bestaat uit een permanente magneet die synchroon, zonder slip wordt rondgetrokken in een opgewekt draaiveld in het vaste deel van de motor.

EC-technologie: hoog rendement, laag energieverbruik

Door het synchroon draaien is er geen sprake van slipverliezen, wat gunstig is voor het rendement. Doordat EC-motoren hogere vermogensdichtheid hebben, kan met gelijke ventilatorgrootte ook meer debiet geleverd worden. EC-ventilatoren hebben bovendien een rustige start: het toerental gaat gedoseerd omhoog, zonder aanloopstromen en geluidseffecten. Het geïntegreerde elektronicadeel in de EC-motor is exact afgestemd op het motordeel. Ook dit leidt tot hoog rendement en tegelijk een laag energieverbruik. Daarmee stevige besparing op de energiekosten.

Minder geluid

De trillingvrije loop zorgt voor een geruisloze motor. Alleen de luchtbeweging door de ventilatorbladen zal nog enig geluid veroorzaken en bij lagere toerentallen is de EC-ventilator nagenoeg geluidloos.

Perfect regelbaar

Het toerental is onafhankelijk van de netfrequentie. Door eigen commuteringselektronica kiest de motor zelf de optimale koppeltoerenregeling. De besturing van de EC-ventilator kan via master/slave-regeling of via extern 0-10 volt of 4-20 mA signaal aangestuurd worden, waarbij de maximale toerental te programmeren is. Door het uitstekende regelgedrag van de EC-ventilator met variabele toerenregeling, kan in deellast met een EC-ventilator nog eens extra energiegebruik bespaard worden. Dit leidt tot hogere systeemstabiliteit, wat weer gunstig is voor het totale energieverbruik van de installatie.

Lange levensduur

Dankzij een hoog rendement ontstaat er weinig warmteontwikkeling in de motor met als gevolg lage lagertemperaturen. Ook de trillingvrije loop zorgt dat de belasting lager is. Belangrijke factoren voor een lange levensduur. Berekend is dat de EC-ventilator minstens tweemaal langer meegaat dan de conventionele AC-ventilator.

Extra zekerheid

De EC-ventilator is standaard uitgevoerd met geïntegreerde besturingsinterface met toerentalsignaal-uitgang. Waarmee het toerental en de werking doorlopend gecontroleerd worden. Onmisbaar voor processen waarin availability extra belangrijk is, zoals in de petrochemische industrie

AC of EC?

In veel gevallen zult u bij het realiseren van uw schakelkast uitstekend gebruik kunnen maken van de conventionele AC-dakventilator. Toch kan het – bijvoorbeeld in processen waarbij extra zekerheid vereist is – het overwegen waard zijn om voor de EC-dakventilator te kiezen. Wij adviseren u daar uiteraard graag over en kijken uit naar al uw vragen over dit onderwerp.

 

Meer informatie over EC-dakventilatoren vindt u op www.rittal.nl

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

Martin van der Worp | 30 juni 2020

Goedemorgen, als ik het goed begrepen heb vindt er dus bij de aansturing van de EC motoren geen EMC verstoring plaats? Is dit een juiste veronderstelling?

reageer
 

Jisca | 30 juni 2020

Een EC ventilator heeft een EMC gesloten behuizing en een geïntegreerd EMC netfilter in de elektronica waardoor er geen EMC verstoring zal zijn.

reageer