Leestijd: 3 minuten

De 4 voordelen van een lucht/lucht-warmtewisselaar

Klimatisering

Wilt u de overtollige warmte in schakel- en besturingskasten of een effectieve manier afvoeren? Kies dan voor een lucht/lucht-warmtewisselaar van Rittal. Deze technisch eenvoudige luchtkoelers zijn namelijk niet alleen betaalbaar, energiezuinig en onderhoudsarm. Onze lucht/lucht-warmtewisselaars beschermen uw componenten bovendien tegen agressieve bestanddelen in de omgevingslucht.

Een lucht/lucht-warmtewisselaar bewijst de kracht van eenvoud. Dit luchtkoelsysteem bestaat namelijk uit niet meer dan twee ventilatoren, een besturing en een wisselaar-pakket. Toch biedt een lucht/lucht-warmtewisselaar diverse belangrijke voordelen. Op financieel gebied, maar ook als het gaat om de continuïteit van uw productieproces. En dat maakt een lucht/lucht-warmtewisselaar zeer interessant voor engineers en eindgebruikers.

Hoe werkt een lucht/lucht-warmtewisselaar?

De werking van een lucht/lucht-warmtewisselaar is niet ingewikkeld. Een interne ventilator zuigt de warme lucht aan de bovenzijde van de schakelkast aan en blaast deze warme lucht door de kruisstroomwarmtewisselaar. Tegelijkertijd zuigt de externe ventilator aan de onderzijde de koudere omgevingslucht aan en blaast deze koude lucht ook door de kruisstroomwarmtewisselaar. De koudere omgevingslucht koelt de warme interne lucht af, waarna de gekoelde lucht aan de onderzijde weer in de kast wordt geblazen. En de opgewarmde externe lucht wordt aan de bovenzijde van de wisselaar in de omgeving uitgeblazen.

De 4 voordelen van een lucht/lucht-warmtewisselaar

Er geldt slechts één voorwaarde voor het gebruik van een lucht/lucht-warmtewisselaar: de omgevingstemperatuur moet lager zijn dan de gewenste kasttemperatuur. Is dit bij u het geval? Dan kunt u profiteren van 4 belangrijke voordelen:

1.    In vergelijking met een koelaggregaat of vloeistofkoeling is een lucht/lucht-warmtewisselaar veel goedkoper in aanschaf.

2.    Een lucht/lucht-warmtewisselaar voert de warme lucht in schakel- en besturingskasten op een zeer efficiënte manier af, waardoor het energieverbruik laag is.

3.    De simpele techniek achter een lucht/lucht-warmtewisselaar zorgt ervoor dat er minder onderhoud nodig is. Het volstaat om af en toe de eenvoudig te verwijderen cassette in het wisselaar-pakket door te blazen met perslucht, om zo eventueel aanwezig stof te verwijderen. En omdat een lucht/lucht-warmtewisselaar geen koudemiddel bevat, hoeft het jaarlijkse onderhoud niet per se door een STEK-gecertificeerde koeltechnische monteur te worden uitgevoerd.

Bescherming tegen agressieve bestanddelen

Bovenstaande 3 financiële voordelen gelden in principe altijd voor luchtkoeling. Maar onze lucht/lucht-warmtewisselaar heeft nog een extra, en zeker niet minder belangrijk voordeel:

4.    Dankzij het gescheiden binnen- en buitencircuit in onze lucht/lucht-warmtewisselaar kunnen agressieve bestanddelen in de omgevingslucht niet in de kast komen. Hierdoor beschermt de lucht/lucht-warmtewisselaar de componenten tegen stof, olie, vocht en bepaalde gassen, zoals het gas H₂S (waterstofsulfide) dat koper aantast. En juist deze bescherming van de componenten zorgt ervoor dat de kans op stilstand van het productieproces tot een minimum wordt beperkt.

Wilt u meer informatie over onze lucht/lucht-warmtewisselaars?

Dat begrijpen we. Daarom delen we onze kennis over klimatisering op diverse manieren. Op onze websites www.rittal.nl en www.expert.rittal.nl vindt u bijvoorbeeld een overzicht van onze lucht/lucht-warmtewisselaars. Onder de button Projecten leest u verhalen waarin engineers en eindgebruikers over hun ervaringen met onze producten vertellen. En wilt u graag bijblijven als het gaat om de nieuwste trends? Kom dan naar een van onze opleidingen, waarbij we u in een dag(deel) helemaal bijpraten over technologische ontwikkelingen op het gebied van klimatisering.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (3)

Arend Sprong | 4 januari 2022

In hoeverre kan lucht/lucht een oplossing bieden voor ATEX uitdagingen? Kunnen we een decentrale kast dicht bij de machine zetten in en omgeving die a.g.v. stof in de lucht onder ATEX valt? Explosie risico van besturingscomponenten IN de kast dienen we te voorkomen. [We bouwen veevoeder fabrieken, dat zijn zijn productietorens van 30 tot 40 m hoog. Nu hebben frequentie gestuurde motoren doorgaans zeer lange (lees 'onnodig kostbare') kabels vanuit één centrale geconditioneerde cabinet ruimte]

reageer
 

Edgar Hoogakker | 7 januari 2022

Goedemorgen heer Sprong, Een lucht/lucht-warmtewisselaar bestaat in principe uit niet meer dan een lamellenpakket en 2 ventilatoren (1 in het binnen circuit en 1 in het buiten circuit) Aangezien dit standaard ventilatoren zijn en de buitenventilator dus direct in aanraking komt met de omgevingslucht is deze niet geschikt voor een ATEX omgeving. Misschien als het vaak voorkomt is het een optie de wisselaar te laten modificeren door een specialistisch bedrijf zodat deze geschikt is voor deze omgeving. Met vriendelijke groet, Edgar Hoogakker Rittal BV.

reageer

Rene lahaye | 31 maart 2023

Kent u de kunststof WTW in lijn 88% rendement

reageer