Leestijd: 3 minuten

Data opslaan in distributiecentra: on premise vs. cloud vs. Hybrid

Een distributiecentrum genereert dagelijks grote hoeveelheden data. Die zijn niet alleen nodig om de processen aan te sturen, maar kunnen ook nuttige informatie opleveren om te optimaliseren. Daar is data-analysesoftware voor nodig. Maar waar neem je die af? Ga je voor een clouddienst, werk je on-premise of kies je een hybride vorm?

Clouddienst

De meest voor de hand liggende route om te nemen zijn clouddiensten. Tegen een vast maandbedrag vallen alle kosten wat betreft onderhoud en initiële aanschaf weg. De clouddienst is eenvoudig schaalbaar. Als je meer capaciteit nodig hebt, breid je gewoon het abonnement uit. Omdat bij de analyse van data niet iedere seconde telt (het is geen veiligheidscircuit) is een kleine vertraging bij de verwerking van gegevens geen groot probleem. Daar komt bij dat clouddiensten ingericht zijn op onderling samenwerken. Dat maakt het relatief eenvoudiger om de functionaliteit van de analysesoftware uit te breiden. Biedt je eigen dienstverlener de gewenste functie niet, dan koppel je eenvoudig de dienst van een andere partij.

On-premise

Een nadeel van de cloud is dat je geen directe controle hebt over je gegevens. Als je data verwerkt die Nederland of de EU niet mag verlaten, moet je dat expliciet contractueel afdekken. Daar komt bij dat je bepaalde gevoelige bedrijfsgegevens mogelijk helemaal niet wilt toevertrouwen aan (een derde partij in) de cloud. Door te kiezen voor een ‘klassieke’ on-premise  opstelling hou je de controle over je eigen gegevens. Je hebt weliswaar hogere opstartkosten en moet rekening houden met onderhoud, maar daar staat snelle toegang en een vrije keuze hoe je de data bewerkt tegenover. Zeker met de grote hoeveelheden data die in een distributiecentrum omgaan, is het lokale karakter van een on-premise oplossing vermeldenswaardig. Bij analyse heb je weliswaar wat meer tijd om gegevens binnen te laten komen, maar waarom zou je wachten als dat niet nodig is?

Hybride

Hybride is de derde optie. De cloud en een on-premise oplossing worden met elkaar gecombineerd. Je combineert dan de schaalbaarheid en wendbaarheid van de cloud met de betrouwbaarheid en controle van on-premise. Een nadeel aan de hybride werkvorm zijn de kosten. Een omgeving die de andere twee mogelijkheden combineert is complexer in aanleg en onderhoud, wat je terugziet in de kosten om het in de lucht te krijgen en te onderhouden.

Welke keuze?

De keuze voor een data-analyseplatform hangt af van verschillende factoren. Als beveiliging maximaal moet zijn, is on-premise een hele goede optie. Is er daarentegen weinig kennis beschikbaar in de organisatie om de infrastructuur te onderhouden, dan is juist de cloud een optie om zowel infrastructuur als ondersteuning uit te besteden. De meeste organisaties zullen tussen deze twee extremen in zitten. Binnen de overweging is het belangrijk om in beeld te krijgen hoeveel data per maand geanalyseerd gaan worden, of er gegevens in zitten die de grens niet over mogen, in hoeverre latency een rol speelt en of er andere factoren van belang zijn.

De keuze om cloud, on-premsie of een hybride vorm van rekenkracht in te zetten voor data-analyse hangt af van de wensen en eisen van de organisatie. Bij de meeste use cases van distributiecentra zal is de neiging aanwezig om het beste van beide werelden in een hybride oplossing te combineren.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder