Leestijd: 3 minuten

De opkomst van Micro Data Centers (MDC): waarom het voor distributiecentra de toekomst is

In het hart van ieder distributiecentrum verwacht je een computerruimte. In één goed gekoelde ruimte met verhoogde vloer (voor de (data-)bekabeling) en als luchtplenum voor de airco) zorgen IT-racks voorzien van servers dat alle vereiste data beschikbaar is. Maar klopt die verwachting wel? Slimme distributeurs verspillen geen kostbare ruimte; zeker als dat niet nodig is. Die kiezen daarom voor een Micro Data Center (MDC).

Wat is een MDC?

Een MDC is – plat geslagen – een grote gesloten rack-opstelling waarin je serverapparatuur plaatst. Natuurlijk komt daar praktisch iets meer bij kijken. Dit IT-rack kan tegen een stootje, is tegen ongewenste toegang te beveiligen en bevat alles wat nodig is om de ingebouwde apparatuur op temperatuur te houden, continu van stroom te voorzien en op afstand te monitoren. Een betere omschrijving van een MDC is daarom ‘de perfecte omgeving om serverapparatuur in te plaatsen en continu veilig te laten gedijen’.

Voordelen boven traditionele computerruimte

Een MDC heeft meerdere voordelen boven een lokale traditionele computerruimte. Om te beginnen is het veel efficiënter als je niet een hele ruimte koelt, maar alleen de apparatuur die dat nodig heeft. Daarnaast heeft een MDC veel minder plaats nodig. Voorzien van een paar stootpaaltjes (om aanrijdingen met vorkheftrucks te voorkomen), kunnen deze IT-racks zelfs op de vloer van een warehouse staan. In veel gevallen kan de MDC, voorzien van een dak- of wandkoeler, zijn warmte aan de omgeving kwijt. Is dat niet zo, dan is het ook mogelijk om een buitenunit te plaatsen die dan vervolgens daar de warmte afgeeft.

Uitkomst voor distributiecentra

Voor distributiecentra is dit een uitkomst. Er hoeft geen kostbare ruimte ingericht te worden voor dataopslag. De servers hoeven ook niet in de buurt van het kantoor te staan, wat de geluidsoverlast beperkt. Gelijktijdig blijft de data wel snel beschikbaar op locatie. Dat is belangrijk omdat snelle toegang binnen een distributiecentrum van belang is.

Snel toegankelijke data

Ieder distributiecentrum heeft behoefte aan snel toegankelijke data. Daarmee wordt afgestemd met andere logistieke dienstverleners en zijn orderpickers aan te sturen. Ook voor veiligheidscircuits is lokale data essentieel. Die mogen geen latency ondervinden anders kunnen ze niet snel genoeg reageren. In de toekomst gaat de behoefte aan grote hoeveelheden snel toegankelijke data alleen maar toenemen. Robots als aanvulling voor, of vervanging van, orderpickers zijn in opkomst. Ook zijn er steeds meer klanten en dienstverleners betrokken bij de processen binnen een distributiecentrum

Eenvoudig uit te breiden

De stijgende vraag naar dataopslag en -verwerking maakt de keuze voor een MDC nog aantrekkelijker. Wie een traditionele serverruimte wil uitbreiden moet meer vierkante meters vrijmaken. Dat kost niet alleen ruimte, de vloer moet ook weer verhoogd worden om kabels kwijt te kunnen en je moet weer voorzien in extra koeling en noodstroom. Door te kiezen voor een MDC, kun je eenvoudiger uitbreiden door een extra rack inclusief geïntegreerde koeling en (modulaire) noodstroom bij te plaatsen. Die neemt veel minder ruimte in en aan alle andere eisen wordt sneller voldaan.

 

Het kloppende hart van ieder distributiecentrum

Eén feit blijft onveranderd: het kloppende hart van ieder distributiecentrum is de computerruimte. Alleen hoe die ruimte eruit ziet kan anders. In plaats van een inefficiënte, gekoelde ruimte is er de mogelijkheid om voor een MDC te kiezen. De bedrijfskritische apparatuur draait dan in de perfecte omgeving om te gedijen. Het zal niemand verbazen dat deze oplossing dé toekomst voor distributiecentra is.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder