Leestijd: 4 minuten

Datacentertrends 2018 – deel 1

Hybrid Cloud Packages IT-Infrastructuur

Het is goed om op de hoogte te zijn van de laatste trends en ontwikkelingen. Het is nog beter om vooruit te kijken en te weten wat er gaat komen. Bij Rittal zijn we nieuwsgierig van aard en benieuwd wat dit jaar rondom datacenters in het verschiet ligt. We zochten het uit en delen de bevindingen graag in een tweetal blogs.

De afgelopen jaren heeft digitalisering een grote rol gespeeld. Het vooruitzicht voor 2018 is dat het zelfs nog verder toeneemt, zowel in de zakelijke als de private sfeer. Dankzij Internet of Things worden woningen bijvoorbeeld steeds intelligenter: de koelkast in zogenaamde ‘smart homes’ bepaalt wat de houdbaarheid van onze levensmiddelen is en wanneer het tijd is om boodschappen te doen. En in de agrarische sector digitaliseert de akkerbouw sterk. Soms houden veehouders zelfs de status van dieren aan de hand van sensortechnologie bij, door de lichaamstemperatuur te monitoren. In bepaalde andere branches is men ook al vergevorderd op het gebied van digitalisering. Volgens de Dutch Datacenter Association hebben vooral de vakgebieden Informatie & communicatie (92%) en Finance (89%) grote digitale transformaties doorgemaakt. De verwachting is dat andere branches niet lang op zich laten wachten.

Digitalisering zorgt voor een grotere hoeveelheid data en uitdagingen rondom het opbergen en beheren van al die data. De datacentermarkt speelt hier handig op in door aan de facilitaire zijde in die behoefte te voorzien: het ene na het andere datacenter wordt opgericht. Bovendien is de cloud onverminderd populair, waardoor steeds meer bedrijven van de grond komen die clouddiensten in uiteenlopende abonnementsvormen aanbieden. De clouddienstleveranciers spelen slim op de behoefte aan dataopslag in, door de verbinding te leggen tussen eindgebruikers en externe datacenters.

Nederland datacenterland

De Nederlandse datacentermarkt blijft in 2018 sneller groeien dan die van andere Europese landen. De Dutch Datacenter Association geeft aan dat de markt in de afgelopen zes jaar een groei van maar liefst 17,5 procent heeft doorgemaakt en de verwachting is dat het in diezelfde lijn doorgaat. Toonaangevende technologiebedrijven kiezen bewust voor Nederland als standplaats om Europa te veroveren en hebben daar goede redenen voor. Met name de connectiviteit, het gunstige ecosysteem, de stroomprijs en de prettige manier van zakendoen zijn belangrijke beweegredenen. Omdat Nederland relatief centraal in West-Europa ligt, kan het bovendien andere West-Europese landen snel bereiken. Datatransportatie naar Engeland vindt bijvoorbeeld al binnen zes tot negen milliseconden plaats. De verwachting is dan ook dat in 2018 veel datacenters bijgebouwd worden. Enkele minder gunstige ontwikkelingen die hieruit voortkomen, zijn een tekort aan stroomcapaciteit en te weinig gekwalificeerd personeel.

Met het hoofd in de wolken en de voeten op de grond

Ondanks dat we van de voordelen van de cloud profiteren, blijft het belangrijk om de spreekwoordelijke voeten op de grond te houden. Het is zaak dat ook op locatie de IT-infrastructuur goed ingericht is. Aan organisaties rest de keuze welke componenten ‘in huis’ blijven en wat naar een datacenter verplaatst wordt. Stel uzelf daarbij de vraag: hoe belangrijk is de desbetreffende data? Welke delen kunt u met een gerust hart in de cloud onderbrengen, zonder dat het de continuïteit van de organisatie in gevaar brengt? Een ziekenhuis met patiëntdossiers doet er bijvoorbeeld goed aan om gevoelige informatie in de buurt te houden. In dat geval bieden Hybrid Cloud Packages (HCP) uitkomst. Zo behoudt de organisatie de regie over eigen bedrijfskritische data en kunnen belangrijke processen altijd door blijven gaan.

Wilt u meer weten over Hybrid Cloud Packages en de voordelen die ze uw organisatie kunnen bieden? Download de white paper ‘blij met compact’. Meer over datacentertrends in 2018 leest u in de blog ‘Datacentertrends 2018 – deel 2’. Houd de site in de gaten, want deze volgt binnenkort.

Bron: Dutch Datacenter Association – Fundament van onze Economie, 2018

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder