Leestijd: 3 minuten

Uw datacenter stap-voor-stap in de cloud

IT-Infrastructuur

Steeds meer bedrijven betrekken de diensten voor hun IT-infrastructuur uit de cloud. Bij deze beslissing spelen de kosten voor aanschaf, opbouw en het gebruik van de geplande IT-omgeving een grote rol. Zo vervallen bij gebruik van de cloud doorgaans de eenmalige investeringskosten voor eigen IT-systemen. Wat voor de CIO echter van groter belang is, zijn de strategische mogelijkheden die door de cloud ontstaan: de IT-organisatie kan een op standaards gebaseerde IT-infrastructuur aanbieden en daarnaast flexibel en snel reageren op de continu toenemende behoefte aan resources.

De afgelopen jaren heeft zich een duidelijke trend naar het bedrijfsmodel “IT as a service” (ITaaS) afgetekend. In dit model staan de business services centraal. Wie voor het bedrijfsmodel ITaaS kiest, heeft afhankelijk van de cloud-provider meer of minder speelruimte bij het vormgeven van zijn services. Het is dus belangrijk weloverwogen voor de juiste provider te kiezen. Welke stappen komen hier bij kijken? Dat leest u in deze blog.

Cloud computing: aan de slag
Bij het kiezen van de juiste provider zouden bedrijven al zo vroeg mogelijk rekening moeten houden met gegevensbescherming. Daarnaast is het van belang dat de provider in staat is een fysiek (dedicated private) of logisch (virtual private) gescheiden cloud ter beschikking te stellen. Alleen op die manier is te voldoen aan de strenge voorschriften op het gebied van de gegevensbescherming en eventuele eisen aan de eigen compliance-regels.

Ook het gebruikte cloud-managementplatform speelt een centrale rol bij deze keuze. Het gratis beschikbare open source framework OpenStack wordt steeds vaker toegepast als cloud-managementsoftware. De software stelt klanten in staat om gebruik te maken van een omvangrijke, fabrikantneutrale cloud. Andere voordelen zijn de modulaire opbouw en de mogelijkheden voor automatisering en configuratie. OpenStack staat geheel in het teken van eenvoudig zelfbeheer: klanten ontvangen een grafische webinterface waarmee ze hun IT-resources kunnen beheren.

Turnkey-oplossingen met diepte
Wie dus nu voor een IT-bedrijf in de cloud kiest, dient een serviceprovider te kiezen die alle services uit één hand aanbiedt en regelt. Op die manier zijn fouten en problemen sneller te verhelpen. Cloud-datacenters in containers vormen een goed alternatief voor het klassieke colocation-datacenter en de privé serverruimten. Rittal, provider van IT-systemen, biedt samen met partner iNNOVO Cloud een uniek pakket aan oplossingen voor alle scenario’s – van het huren van een volledig uitgeruste container tot aan een turnkey opgeleverd container-datacenter inclusief gestandaardiseerde private cloud als managed of self-managed service.

Standaard, maar toch klantspecifiek
Om de voor een cloud-project vaak vereiste, specifieke kenmerken van de IT-infrastructuur te realiseren, breiden providers hun gestandaardiseerde cloud-services uit tot Custom Private Cloud Platform-typen. Het gaat daarbij om componenten die als kleinste hardware-eenheid in het datacenter bij klanten op locatie of in een gevirtualiseerde omgeving kunnen worden geconfigureerd. Deze zogenaamde „blobs“ leveren IT-vermogens voor bepaalde eisen zoals High Performance Computing (groot rekenvermogen), Big data-systemen (storage-intensive toepassingen), voor een hoog IOPS-vermogen (High Performance Storage) en/of voor databasesystemen zoals bijvoorbeeld een SAP HANA met hoge eisen aan het hoofdgeheugen.

Big data: mobiel en veilig
Een dergelijke blob omvat bij de door Rittal en iNNOVO Cloud aangeboden installatie twee IT-racks, inclusief voeding, koeling en gestandaardiseerde actieve IT-componenten. Voor intensieve rekentoepassingen kunnen HPC-blobs worden geïntegreerd. Is er veel opslag en werkgeheugen nodig, dan vindt toepassing van Big Data-blobs plaats. Deze zijn op locatie of als service in de cloud beschikbaar. Voor een bijzonder hoge mobiliteit en veiligheid is het complete systeem ook als container-oplossing leverbaar.

Door het samenspel van alle componenten verandert het datacenter uiteindelijk zelf in een virtuele service – het Datacenter as a Service (DCaaS).

 

Volgens het motto „eerst testen dan huren“ bieden providers als iNNOVO ook gratis testingangen voor een OpenStack Cloud-omgeving.

Tags cloud datacenter

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder