Leestijd: 3 minuten

Datacentertrends 2018 – deel 2

IT-Infrastructuur Hybrid Cloud Packages

In de blog ‘Datacentertrends 2018 – deel 1’ lichtten we al een tipje van de sluier op over de ontwikkelingen die ons dit jaar te wachten staan rondom datacenters. De digitalisering neemt verder toe en de datacentermarkt in Nederland groeit in hoog tempo door. Wat kunnen we nog meer in 2018 verwachten? U leest het in deze blog.

Meer aandacht voor energie

Datacenters gaan komend jaar bewuster om met de energie die ze produceren. Het hoofddoel blijft uiteraard beschikbaarheid van data waarborgen, maar daarnaast doen ze nuttige dingen met de restwarmte die ze uitstoten. Denk aan het verwarmen van kassen, industrieën, zwembaden en huizen. Ook de gemeente stuurt daar steeds nadrukkelijker op aan. Goed doordacht met energie omgaan moet straks zelfs onderdeel uitmaken van het verdienmodel. In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen worden datacenters geacht aan te tonen hoe ‘groen’ hun ambities zijn en hoe verstandig ze met de beschikbare energie omgaan. Zodat alles wat hergebruikt kán worden ook daadwerkelijk hergebruikt wordt. Voorafgaand aan de bouw van een nieuw datacenter wordt al vastgesteld op welke manier men de energie hergebruikt. Dit maakt de locatie van een datacenter vele malen relevanter dan voorheen. Al met al snijdt het mes van energiebesparing aan meerdere kanten: datacenters maken minder kosten bij het leveren van diensten, dichtbijgelegen instanties kunnen de restwarmte hergebruiken en het komt het milieu ten goede.

Edge Computing

Naast energiezuinigheid, passeert de term Edge Computing in 2018 ook vaker de revue. Met deze term geven we aan dat (de verwerking van) data zo dicht mogelijk bij de bron wordt geplaatst. De bron bestaat vaak uit endpoints. Hierdoor hoeft men minder data tussen de endpoints en het gecentraliseerde platform, bijvoorbeeld een public cloud, te verzenden. De belangrijkste voordelen van Edge Computing zijn het minimaliseren van latency en het verbeteren van de end-to-end prestaties van een systeem als geheel. Hoe dichter de dataverwerking bij de bron plaatsvindt, des te sneller en transparanter de informatie verwerkt wordt.

Een voorbeeld: stel dat een zelfrijdende auto op de snelweg van Amsterdam naar Utrecht rijdt. Dan is het onlogisch dat hij informatie ontvangt vanuit een stad die ver van de route ligt, zoals Maastricht of Groningen. Het is wenselijker dat hij na vertrek uit Amsterdam bijvoorbeeld een datapunt in Hilversum heeft en vervolgens een in Utrecht. Zo dicht mogelijk bij de bron om sneller te kunnen schakelen. Het is vergelijkbaar met het principe van on-premise; door de nabijheid minimaliseert het vertragingen bij data-uitwisseling.

Maak de juiste afweging

De belangrijkste gemene deler van alle datacentertrends in 2018, is de beschikbaarheid van data. Aan bedrijven rest de beslissing waar ze data bewaren om die beschikbaarheid zo hoog mogelijk te houden. Welk gedeelte bewaart u on-premise en welk gedeelte in een extern datacenter? Wanneer de digitalisering van bedrijfsprocessen en hoeveelheid data toeneemt, groeit ook de behoefte aan goede fysieke IT-hardware. De ruimten en IT-infrastructuur waarin computers of opslagsystemen zijn ondergebracht, dienen te allen tijde optimaal te functioneren.

Wilt u weten hoe de wereld van de IT-infrastructuren eruitziet en welke opties voor uw organisatie mogelijk zijn? Download dan het Technisch Kennisboek over IT-infrastructuren. Of neem contact met ons op via 0316 – 59 16 60.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder