Leestijd: 4 minuten

De 6 belangrijkste aandachtspunten om elektrische apparatuur aan boord te beschermen

Maritime Klimatisering Hummel

Elektrische apparatuur op een schip loopt risico’s die je aan land minder snel zal tegenkomen. Daarom is extra bescherming noodzakelijk. Maar waar moet je je tegen beschermen? Dit zijn de 6 belangrijkste aandachtspunten om elektrische apparatuur aan boord te beschermen.

  1. Weersomstandigheden en temperatuurschommelingen

Afhankelijk van waar een schip vaart en welke afstanden er afgelegd worden heb je te maken met wisselende weer- en temperatuuromstandigheden. Regen, sneeuw, ijs en hitte — je moet er rekening mee houden. Dubbelwandige kasten beschermen niet alleen tegen temperatuurschommelingen maar zorgen ook voor een stabiele interne temperatuur. Daarmee kun je gelijk ook condensvorming tegengaan. Niet alleen de behuizing zelf, maar ook noodzakelijke sparingen moeten goed afgeschermd worden. Dat vraagt bijvoorbeeld om hoogwaardige wartels (trekontlasting) bij de kabel-invoergaten. Last-but-not-least zorgt een overdrukventiel dat de kast kan ‘ademen’ zonder vuil en vervuilde lucht binnen te halen.

  1. Blootstelling aan UV

Behuizingen die aan dek staan, moeten beschermd worden tegen de invloed van de zon. Speciale coatings houden UV-straling tegen. Daarmee wordt niet alleen de kast zelf beschermd, maar ook de inhoud. Zeker voor kleinere schepen, waar iedere kilo telt, is het aantrekkelijk om zo veel mogelijk kunststof kasten in te zetten. Dankzij  het UV-bestendige kunststof kun je ook aan dek gebruik maken van deze lichtgewicht kasten zonder aan robuuste bescherming in te boeten; zowel tegen de elementen als tegen de zon.

  1. Blootstelling aan zilte lucht

We weten allemaal dat de befaamde zilte lucht van zee die faam dankt aan het vocht- en zoutgehalte. Dat zijn geen vrienden van elektronische componenten.  Behuizingen moeten beschermen tegen de omgevingslucht van zee. Dat is onder meer mogelijk dankzij zogenaamde beschermingslijsten. Deze extra afdichting voorkomt dat vocht en vuil in de kast kan komen. Lucht toe- en aanvoer naar de onderdelen kan vervolgens gefilterd plaatsvinden. Daarmee zorg je dat de omstandigheden binnen de behuizing voor de apparatuur optimaal zijn.

  1. Blootstelling aan chemicaliën

Afhankelijk van het type schip heb je te maken met allerlei soorten chemicaliën. Daar wordt vanzelfsprekend op een zo veilig mogelijke manier mee gewerkt. Maar zelfs met de grootste voorzorg voorkom je niet alle ongelukken. Elektronische apparatuur die risico loopt op blootstelling aan chemicaliën moet daarom beschermd worden met een behuizing die dat kan afweren.

  1. Blootstelling aan (zout) water

Zoute lucht hebben we al genoemd, zout water mag in het lijstje natuurlijk niet ontbreken. Kunststof is corrosiebestendig (het kan niet roesten) maar op veel plaatsen wordt de voorkeur aan roestvaststaal gegeven. Het meest gebruikte roestvast staal aan wal is RVS 304. Helaas is dit voor gebruik op zee te gevoelig voor corrosie. Daar wordt de voorkeur gegeven aan RVS 316 dat veel corrosie-vaster is. Naast bescherming van de kast zelf moet er extra aandacht gegeven worden aan de scharnieren en het sluitingsmechanisme. Daarnaast worden kasten aan dek beschermd tegen onder water staan.

  1. Kabeldoorvoer en trekontlasting

De componenten in de kast staan niet op zichzelf. Gaten in de behuizing om kabels door te voeren heb je nodig. Daar moet goed over nagedacht worden. Zowel componenten als kabels kunnen elkaar storen (EMI) en verkeerd geplaatste gaten kunnen de beschermende EMC-kwaliteiten van de kast verstoren. Om bescherming tegen EMI te handhaven (en om schade door trekken aan de kabels te voorkomen) zijn wartels nodig die zorgen voor afdichting van de kabeldoorvoergaten en trekontlasting.

Een schip kan niet zonder elektronische componenten. Die hebben bijzonder goede bescherming nodig. Anders hebben die onderdelen geen lang leven. Met de juiste behuizing kun je jouw apparatuur in ieder geval tegen de bovenstaande zes punten beschermen.

Er zijn echter nog meer aandachtspunten die van belang zijn, afhankelijk van de plek op het schip waar de behuizing geplaatst moet worden. In dit e-book bespreken we alle zones en de aandachtspunten die van belang zijn voor het optimaal beschermen van elektrische apparatuur aan boord van een schip. Download jouw exemplaar hier en krijg inzicht in de te maken keuzes voor kasten, klimatisering en wartels etc.

Tags Klimatisering temperatuur UV zilte lucht

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder