Leestijd: 4 minuten

Wat komt er bij kijken voor de keuze van een kast op een schip?

Maritime

Het lijkt zo makkelijk: om apparatuur een plek te geven, koop je een kast. Maar aan boord van een schip heeft dit iets meer voeten in de aarde. De behuizing zelf moet apparatuur beschermen tegen een stootje en ook tegen dreigingen als oververhitting, condens, vibraties en straling. Daarnaast moet de kast ook bestand zijn tegen corrosie en andere omgevingsinvloeden. Hoe maak je, met al die factoren in je achterhoofd, de juiste keuze?

Waar komt de kast te staan?

De belangrijkste overweging is waar de kast komt te staan. Het spreekt voor zich dat aan dek meer maatregelen nodig zijn dan in de machinekamer. Dat is (als het goed is) al een geconditioneerde ruimte. Soms zijn er extra maatregelen nodig. Welke? Dat hangt af van de omstandigheden waarin de kast staat. Als je een kunststof behuizing op dek wil plaatsen kan dat, maar dan moet deze wel Uv-bestendig zijn. Zet je RVS op dezelfde plek, dan zul je maatregelen tegen corrosie moeten nemen. In beide gevallen is aandacht voor (opspattend) zeewater nodig, en ga zo maar door.

Vibraties

De maritieme sector combineert alle uitdagingen van de woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. Daar komt nog een relatief unieke extra factor bij: vibraties. Afhankelijk van waar je op het schip staat, vibreert de omgeving harder of zachter. Daar moet rekening mee gehouden worden bij het plaatsten van kasten. Praktisch vraagt dat een extra certificering. Standaard behuizingen kunnen heel goed geschikt zijn voor de scheepvaart, maar dan moet bescherming tegen vibraties bijzonder gedefinieerd zijn binnen eigen, maritieme certificering. Hoe dan ook moet de apparatuur in de kast tegen de trilling op locatie beschermd worden.

Corrosiebescherming

Corrosie krijg je als je zout, vocht en metaal combineert. De zee regelt zout en vocht, de behuizing is vaak van metaal. Gelukkig zijn er laklagen die de behuizingen kunnen beschermen. Afhankelijk van de locatie op het schip is een andere laklaag nodig. Kasten die direct met zeewater in contact kunnen komen, vragen andere bescherming dan behuizingen die benedendeks in een geconditioneerde ruimte staan. Bij plaatsing moet vanzelfsprekend rekening gehouden worden met deze omstandigheden.

Temperatuur

De apparatuur in de kast moet op de juiste temperatuur blijven. Dat vraagt om koeling, wat op zijn beurt vraag om een plan om de temperatuur af te voeren. In een warme omgeving kan het uitdagingen geven om de restwarmte kwijt te raken. In een zeer koude omgeving is juist condensvorming weer een probleem. Een goede kast is gebouwd om de inhoud op een constante, juiste temperatuur te houden.

EMC/EMI

Wat je in ieder geval niet moet doen, is de kast open zetten. Dan komt er vuil in en verlies je de EMC bescherming. Elektromagnetische Interferentie (EMI) is een probleem dat binnen de scheepsbouw meestal wordt aangeduid met de oplossing: Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). Kort samengevat: alle elektrische componenten hebben een elektromagnetisch veld dat andere componenten kan storen. Gelukkig heeft plaatstaal een dempende werking. Door goed na te denken over de plaatsing van componenten én over de bekabeling voorkom je ‘onverklaarbare’ storingen. Zet je de kast open, dan haal je die bescherming weg. Daarom is ingebouwde koeling zo belangrijk.

Montagegemak en compatibiliteit

Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de kast. In een goede kast, is het goed werken. Hoeken en randen mogen niet scherp zijn en standaard aansluitingen moeten ook aan de standaard voldoen. Mensen kunnen snel en veilig in die kasten hun werk doen. Daarnaast staat een kast niet op zichzelf. Compatibiliteit met andere behuizingen, ook als er verschillende formaten nodig zijn, en een goede stroomverdeling zijn belangrijke details om op te letten.

Certificering

Certificering biedt een goed aanknopingspunt bij het zoeken van de juiste kast. Binnen de scheepvaart hebben we duidelijke richtlijnen van organisaties als Lloyds Register, Bureau Veritas, ABS en DNV-GL. Een kast moet voldoen aan de eisen die deze organisaties stellen. Bij de keuze van behuizing is de vraag of de juiste certificering aanwezig is daarom leidend.

Bedrijfszekerheid

Een kast voor een schip kopen klinkt makkelijk, maar vraag om aandacht. Je koopt niet alleen een behuizing, maar je koopt bedrijfszekerheid. De componenten die in die kast zitten zijn noodzakelijk voor de goede werking van het schip. Door alle mogelijke risico’s in kaart te brengen kun je de juiste, gecertificeerde standaardkast vinden om je componenten te beschermen en zo de goede werking van het schip te garanderen.

Wil je eens sparren over de juiste behuizing en beste bescherming voor jouw specifieke situatie en/of nieuw te bouwen schip? Onze specialisten helpen je graag met het vinden van de juiste oplossing en denken met je mee over een totaaloplossing: van de juiste behuizing en verduurzaming tot digitalisering en cyber security. Neem hier contact op.

Tags Corrosie EMC Kastsystemen omgevingsinvloeden UV vibraties

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder