Leestijd: 5 minuten

Hygienic Design: optimale hygiëne in uw productieomgeving

Kastsystemen Food & Beverage

Uit onderzoeksgegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat 1 op de 10 mensen ziek wordt als gevolg van het consumeren van verontreinigd voedsel. Wereldwijd overlijden zelfs 420.000 mensen per jaar aan de gevolgen van voedselvergiftiging. Daarom is het van belang om ook de behuizingen voor besturingstechniek in productieomgevingen vanuit het oogpunt van reinigbaarheid te selecteren. Dit is waarop u moet letten om het risico op bacterievorming in en rondom schakel- en besturingskasten te minimaliseren.

Betrouwbare afdichtingen

Bij het selecteren van een hygiënisch verantwoorde schakel- en besturingskast vormen de afdichtingen van de deuren een van de belangrijkste aandachtspunten. Het voor de afdichtingen gebruikte materiaal moet bestand zijn tegen een veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen, zoals beschreven in richtlijn 21 van de Food and Drug Administration (FDA / CFR 177.2600). Let er ook op dat  afdichting van de deur aan de buitenzijde van de behuizing aangebracht waardoor er geen kieren en naden ontstaan waarin zich bacteriën kunnen ophopen. Zelfs de kleur van de afdichting is van belang. Ideaal is een blauwe kleur die de detectie van bacteriën en achtergebleven reinigingsmiddelen vereenvoudigt. Verder is het handig als de toegepaste afdichtingen snel en eenvoudig vervangbaar zijn.

Hygiënisch verantwoorde dakconstructie en afwerking van hoeken

Het dak van schakel- en besturingskasten is de plaats waar de kans op bacterievorming het grootst is. Doordat vochtigheid, resten van schoonmaakmiddelen en voedseldeeltjes zich hier kunnen ophopen is het gevaar op verontreiniging op dakconstructies bijzonder hoog.  Een hygiënisch verantwoorde hygienic design (HD) behuizing beschikt dan ook over een aflopend dak, waardoor vocht, productie- en reinigingsmiddelen bij het schoonmaken van het dak afglijden. Bij de beste hygienic design producten zijn ook de deuren voorzien van een afloop en zijn ook alle hoeken van de hygienic design behuizingen afgerond, waardoor bacteriën geen vat op de kasten krijgen.

Uitgelicht: bekijk onze video over Hygienic Design

Bacterieveilige sluitingen

Ook het sluitingsmechanisme en alle bevestigingsmiddelen van de behuizing moeten aan de norm EN 14159 voldoen. Let erop dat ook de sluitingen voorzien zijn van bacterieveilige afdichtingen. Alle toegepaste scharnieren behoren binnen de afdichting te zijn aangebracht, zodat zij niet in contact komen met productie- en reinigingsmiddelen. De sluitingen moeten van een degelijke kwaliteit zijn om een optimale bescherming van de componenten te garanderen en om de kasten te laten voldoen aan de norm EN 60204 ten aanzien van de elektrische veiligheid van machines.

Materiaalkeuze

Ten behoeve van de reinigbaarheid en toepasbaarheid in verschillende productiezones (voedselbereidings-, spat- en niet-voedselbereidingsgebied) is het raadzaam om te kiezen voor producten met een gladde en duurzame afwerking van alle materialen. De reinigbaarheid van de producten wordt onderzocht door onderzoeksinstituten als TNO en het Duitse Fraunhofer Institut IPA. De resultaten uit de praktijktests van deze onafhankelijke instituten scheiden het kaf van het koren, want je ziet het niet, maar perfect glad afgewerkte hygienic design materialen zijn vele malen effectiever en efficiënter reinigbaar dan conventionele behuizingen

Kabelgeleiding

Het is de achilleshiel van elke schakel- en besturingskast: de kabelinvoer. Toegepaste kabels moeten bestand zijn tegen alle invloeden van buitenaf en dienen aan alle geldende hygiëne-eisen te voldoen, en ook na de invoer van de kabels moet de beschermklasse van de behuizingen (de IP-waarde) gehandhaafd blijven. Zo vraagt een beschermklasse IP66/IP69K om een behuizing die bestand is tegen hoogdrukreiniging. Kies altijd voor Hygienic Design kabelwartels waarmee kabels in de HD-behuizing worden ingevoerd. Door de kabelinvoer vakkundig door te voeren wordt de hoge IP-waarde behouden.

Duurzaamheid

De levensduur van componenten wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur en het warmtevermogen van de geïnstalleerde componenten. Een te hoge temperatuur in de behuizing verkort de levensduur van de componenten, maar ook condensatie vormt een bedreiging voor de functionaliteit en dient vermeden te worden. Een veelgehanteerde stelregel is: hoe dichter de kast hoe meer vocht in de kast. Om condensatie te voorkomen moeten hygienic design behuizingen over passende klimatiserings- en anti-condensatieoplossingen beschikken.

Veelzijdigheid van hygienic design behuizingen

Hygienic design behuizingen worden niet alleen toegepast om besturingen te beschermen, ze worden ook steeds vaker benut om er PC’s en printers voor het labelen van verpakkingen in onder te brengen. Uiteraard gelden hiervoor dezelfde eisen met betrekking tot de reinigbaarheid. Daarnaast moet er specifieke aandacht worden besteed aan bijvoorbeeld de uitwerplade van de printer. Ook bedieningsunits, touch panels en andere human machine interfaces moeten goed beschermd worden om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden in productieomgevingen.

Toegankelijkheid

Alle productiemiddelen in omgevingen waarin levensmiddelen aanwezig zijn moeten hygiënisch schoon zijn. Dat geldt ook voor de opgestelde bedrijfshulpverlening (BHV) middelen zoals bijvoorbeeld een brandblusser. De meest eenvoudige manier is om deze te plaatsen in een hygienic design behuizing met slagvaste kunststof ruit in de deur, waardoor de blusser goed toegankelijk en duidelijk zichtbaar blijft. Waar behuizingen voor besturingen afsluitbaar  moeten zijn, daar moeten brandblusserkasten juist vrij toegankelijk zijn. De deur kan dan met enkele handgrepen geopend worden.

Mocht u vragen hebben over het Hygienic Design portfolio van Rittal neem dan contact op met onze accountmanager Freddy van de Kolk, fkolk@rittal.nl.

 

 

 

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

R. van de Hoef | 2 juni 2020

Hoe zit het met drukknoppen en schakelaars op kasten?

reageer
 

Jisca | 2 juni 2020

Hoe minder schakelaars en drukknoppen op de kast hoe beter maar als deze toch geplaatst moeten worden dan bij voorkeur uit een hygiënische lijn. Wij hebben dergelijke componenten niet in ons portfolio. Maar ik kan u in contact brengen met een specialist van EAO Benelux B.V.

reageer