Leestijd: 4 minuten

Wanneer is Retrofit de beste ‘fit’ voor uw installatie?

Food & Beverage

De Technische Dienst is druk met het goed laten functioneren van installaties. In de voedselbereidingsgebieden, zogeheten hoge hygiëne zones, zie ik echter regelmatig schakel- en besturingskasten staan die niet geschikt zijn voor die specifieke zone. Omdat kasten bijvoorbeeld verouderd zijn en niet meer aan de hedendaagse eisen op het gebied van wet- en regelgeving voldoen. Of ze blijken niet tegen intensieve schoonmaakwerkzaamheden bestand te zijn, waardoor er vocht in de kast komt, wat repeterende storingen veroorzaakt. Niets is vervelender voor de Technische Dienst dan voortdurend dezelfde problemen moeten oplossen en soms zelfs midden in de nacht uit het bed gebeld worden voor storingen. Met Retrofit van een standaard-kast naar een Hygienic Design-kast helpen we u om dit soort uitdagingen aan te pakken.

Checklist Retrofit

Om na te gaan of Retrofit de beste ‘fit’ is voor uw installatie, kunt u de volgende vragen stellen:

  1. Is de besturingskast van de installatie goed te reinigen?
  2. Voldoet de kast aan de huidige eisen op het gebied van wet- en regelgeving?
  3. Is de afdichting van de kast bestand tegen de reinigingsmiddelen en de hoge druk waarmee het wordt afgespoten?
  4. Is er sprake van ondefinieerbare en repeterende storingen die door vocht veroorzaakt zouden kunnen worden?

Is het antwoord op een van de eerste drie vragen ‘nee’ of de vierde vraag ‘ja’? Dan is de kans groot dat Retrofit uitkomst biedt.

Van standaard- naar Hygienic Design-kast

Met Retrofit zorgen we dat een bestaande installatie met een beperkte investering aan de eisen van een specifieke zone, nieuwe wet- en regelgeving of een nieuw productieproces voldoet. Het biedt bijvoorbeeld uitkomst als een productielijn op één onderdeel na prima functioneert. Denk aan een besturingskast van een productielijn dat in een zone staat waar met een hogedrukspuit gereinigd wordt, maar waarvan de afdichting niet bestand blijkt te zijn tegen die hoge druk. Met Retrofit verwijdert u de bestaande behuizing en zet u het technische gedeelte van de montageplaat één op één over naar de HD-uitvoering. Omdat voor de nieuwe kast de montageplaat niet meer opgebouwd hoeft te worden, bespaart u veel kosten. Het productieproces gaat namelijk zo snel mogelijk door.

Na de Retrofit voldoet de kast aan de eisen van een hoge hygiëne zone en zijn de eerdergenoemde repeterende storingen door vochtproblemen verholpen. De klimatisering in de schakel- en besturingskasten is in veel gevallen beter dan voorheen, omdat het door het schuin aflopende HD-dak meer ruimte biedt voor warmte-uitstraling. Met het oog op de grootte is het wel belangrijk om van tevoren goed na te gaan of er genoeg fysieke ruimte beschikbaar is voor deze aanpassing.

Retrofit-toepassing: HD-zichtvenster

Retrofit kan ook bij HD-besturingskasten op verschillende manieren worden toegepast. Een concreet voorbeeld van een handige aanpassing is het HD-zichtvenster. Stel u eens voor dat de eerdergenoemde besturingskast, na aanpassing naar HD-uitvoering, goed tegen de kracht van een hogedrukreiniger kan, maar ook een vochtgevoelig touch panel heeft. Met een HD-zichtvenster kunnen we het touch panel optimaal beschermen. Het opklapbare zichtvenster zorgt bij de reiniging namelijk voor extra afdekking van het display. Op het moment van reinigen gaat het venster omlaag en wanneer dat proces klaar is, kan het venster eenvoudig omhoog geklapt worden en is het touch panel weer toegankelijk.

De beste installatie per zone

Retrofit is een heel goede oplossing om met beperkte kosten bestaande schakel- en besturingskasten aan te passen en af te stemmen op de verschillende zones binnen een organisatie. Maar het is nóg beter om van tevoren een goed doordacht ontwerp te maken, zodat dit soort aanpassingen niet nodig zijn. Daarbij moet u rekening houden met de zone waarin de kast komt te staan, hoeveel ruimte er beschikbaar is en op welke manier er gereinigd gaat worden. Bij Rittal denken we graag met u mee over het gehele proces: van ontwerp van stroomverdeling en klimatisering tot IT-gerelateerde vraagstukken. Zodat u in elke zone over de best passende installatie beschikt.

Bent u benieuwd naar ons uitgebreide portfolio? Bekijk dan onze webshop of neem contact met mij op via fkolk@rittal.nl. Of download de specifiek op de voedselproductie gerichte brochure: ‘Food & Beverage, toepasbaar in alle zones’.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder