Leestijd: 4 minuten
IoT in de zorg: ontwikkeling of gevaar?
Als Productmanager IT-Infrastructuur houd ik de markt graag goed in de gaten. Eén van de sectoren waar Internet of Things (IoT) grote veranderingen teweegbrengt, is de zorgsector. Het verzamelen en vergelijken van gegevens kan bijdragen aan een snellere en betere diagnose. Maar het uitwisselen van zo veel informatie brengt ook een grotere kans op datalekken met zich mee. Wat betekent dit voor de zorg?
Het liefst wil iedereen op een gezonde manier oud worden. We zorgen steeds beter voor onszelf en sporten meer dan vroeger. Zogenaamde ‘wearables’, zoals een horloge met hartslagmeter, bieden ons zelfs de mogelijkheid om onze gezondheid zelf te monitoren. Dat soort IoT-data is nu meestal nog privébezit, maar zou ook met artsen gedeeld kunnen worden. Uw medische gegevens zijn al in het beheer van ziekenhuizen en huisartsen. Door de gegevens van de ‘wearables’ daaraan toe te voegen, kan het een schat aan informatie opleveren. Dit brengt zowel voordelen als risico’s met zich mee.
De voordelen
- Opvullen van kennislacunes
In de zorg draait het uiteindelijk allemaal om de mens. IoT biedt interessante mogelijkheden om bij te dragen aan het welzijn van de mens door kennislacunes op te vullen. De supercomputer ‘Watson’, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf IBM, is daar een goed voorbeeld van. Artsen kunnen met de supercomputer gegevens van patiënten uit diverse landen met hetzelfde ziektebeeld met elkaar vergelijken. De informatie die voortkomt uit IoT zorgt dus voor meer inzicht, wat artsen de kans geeft om sneller de juiste diagnose te stellen, per patiënt de beste zorgmethode te selecteren en betere medicijnen te ontwikkelen. - Efficiëntere zorg
Een voordeel van IoT in de zorg dat we al regelmatig in de praktijk tegenkomen, is het thuis ouder worden. Door digitale middelen zoals iPads hoeven ouderen minder te reizen en hebben ze eenvoudig online contact met hun dokter. Ze maken een foto van de kwaal of videobellen even om de klachten toe te lichten. De dokter geeft vervolgens op afstand aan welke medicijnen nodig zijn en zorgt ervoor dat ze gelijk bij de apotheek opgehaald kunnen worden. Deze ontwikkeling maakt zorg een stuk sneller en efficiënter.
De risico’s
- Grotere kans op datalekken
De grootste angst van ICT-managers, zowel in de zorg als daarbuiten, is dat gevoelige data in de verkeerde handen valt. Dit geeft direct het voornaamste gevaar van digitalisering aan. De data moet namelijk eerst uitgewisseld worden, voordat men er slimme dingen mee kan doen. Denk aan uitwisseling van digitale medisch dossiers tussen instituten als ziekenhuizen en bloedbanken. Door de intensievere uitwisseling van gegevens neemt het risico op datalekken helaas toe en is het lastiger om gegevens te anonimiseren. - Privacygevoelig
Een ander nadeel van het vergaren van IoT-data is dat mensen eerst ‘wearables’ moeten dragen voordat er überhaupt data gegenereerd kan worden. Maar willen ze dat ook? Ik zie dat mensen zich wat dat betreft vaak in een spagaat bevinden. Aan de ene kant delen ze de informatie graag om gezond te kunnen blijven, maar aan de andere kant hechten ze sterk aan privacy. Daarnaast is er weinig controle over de plaats waar men persoonlijke gegevens van patiënten bewaart en of dit in een veilige omgeving is. U stuurt bijvoorbeeld online een foto naar uw huisarts, maar hoe gaat deze daarmee om? Dat is moeilijk te achterhalen en controleren.
In het eerste kwartaal van 2017 werd 27% van alle datalekken
vanuit de sectoren gezondheid en welzijn gemeld
Bron: Autoriteit Persoonsgegevens – Overzicht meldingen datalekken eerste kwartaal 2017
Houd het in eigen hand
Het is zaak om alle data die door IoT vrijkomt goed te beveiligen. Rittal zorgt voor een IT-infrastructuur waarin uw data fysiek goed beschermd is, maar tegelijkertijd beschikbaar is zoals de IoT-tijdgeest dat vereist: ‘every time, anywhere and everywhere’. We geven met predictive maintenance op voorhand aan wanneer een product vervangen moet worden. De omgeving is volledig redundant: valt er een onderdeel uit dan is er een ander onderdeel dat het direct vervangt. Hierdoor gaat het proces continu door, ongeacht welke IoT-ontwikkelingen er gaande zijn of in de toekomst nog komen.
Wilt u meer weten over hoe u uw IT-apparatuur ‘future ready’ kunt maken met een micro-computerruimte? Lees dan de white paper ‘IT-ontwikkelingen in de zorg: meer efficiëntie en veilige patiëntgegevens‘. Wilt u inzicht in de status van uw IT-omgeving en zeker weten dat data altijd beschikbaar is? Vraag dan gratis de IT-Quickscan aan door het formulier aan de rechterkant van de pagina in te vullen.