Leestijd: 2 minuten

Een toekomstbestendige IT-Infrastructuur voor UMCG

Zorg Hybrid Cloud Packages

Het beschermen van onderzoeks- en patiëntdata vormt voor IT-managers in zorginstellingen een grote uitdaging. Gegevens van patiënten en cliënten moeten te allen tijde veilig zijn. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) levert medische, wetenschappelijke en educatieve diensten en genereert daarbij grote hoeveelheden data. Voor een veilige verwerking van deze data bouwde de zorginstelling een nieuw datacentergebouw met chimney-luchtafvoersysteem in Groningen.

Uniek, flexibel en toekomstgericht datacenter met schoorsteenconstructie

In het datacenter maakt UMCG gebruik van een unieke schoorsteenconstructie. De warmte van de racks gaat door schoorstenen naar het verlaagde plafond dat als plenum fungeert. Daar wordt de warmte opgezogen en vervolgens afgekoeld via een warmtewisselaar met adiabatische koeling. Behalve de flexibele schoorstenen, is maatwerk geleverd ten aanzien van de inrichting en kleurstelling van het datacenter. In plaats van standaard witte racks zijn bijvoorbeeld 96 indrukwekkende zwarte, extra hoge serverracks geplaatst. In het ontwerp is daarnaast verdere digitalisering in de toekomst meegenomen: de systeemproducten van Rittal bieden alle mogelijkheden voor stapsgewijze, modulaire uitbreidingen.
Omdat er door de lage luchtsnelheden weinig ventilatie nodig is, is de chimney-constructie duurzaam. De opstijgende warmte trekt op een natuurlijke manier bijna vanzelf door de schoorstenen. Dit levert het UMCG extra energiebesparing en optimale werkomstandigheden op, waarbij rekening is gehouden met de ASHRAE temperatuur-norm van de serverintrede temperatuur.

Thuis in de wereld van zorginstellingen

Het toepassen van een chimney-luchtafvoersysteem is in Nederland vrij uniek, maar voor Rittal geen enkel probleem om te implementeren. Er is veel kennis van de medische wereld, mijn collega’s weten waar behoefte aan is en welke uiteenlopende oplossingen daar goed op aansluiten. Of het nu gaat om koelen op rack-, rij- of ruimteniveau. Bij Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is bijvoorbeeld gekozen voor het koelen op rackniveau met behulp van Liquid Cool Packages (LCP) en bij kleinere zorginstellingen worden vaker de Hybrid Cloud Packages (HCP) ingezet.

Wilt u meer weten over het chimney-project bij UMCG? Lees het hele klantverhaal ‘De toekomstgerichte IT van Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG’.

Uitleg over de ASHRAE Thermal Guidelines leest u in het boekje ‘Thermal Guidelines for Data Processing Environments’. Indien u daarin bent geïnteresseerd, hoor ik dat graag via 0316-591660, dan komen wij dat kosteloos bij u afleveren.

Overige resources:

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder