Leestijd: 4 minuten
Rittal bouwt Blue e+ volgens Industrie 4.0
De Blue e+ is het nieuwste en meest geavanceerde koelaggregaat in het programma van Rittal. Zowel het aggregaat zelf als de productielijn in Valeggio sul Mincio (Noord-Italië) sluiten aan bij de doelstellingen van Industrie 4.0.
Rittal voorzag al in de jaren tachtig dat er steeds meer elektronica en steeds compactere elektrotechniek in de kasten zou komen. Maar hoe meer elektrisch en elektronisch vermogen in een kast zit, des te groter de warmteontwikkeling. Hoe hoger de bedrijfstemperatuur, des te korter de levensduur van met name elektronische onderdelen. Reden voor Rittal om zich ook op koeltechniek te gaan richten. En nu is er de Rittal Blue e+ koelaggregaat, die niet alleen in het gebruik, maar ook in de productie helemaal up to date is.
Zuinig, universeel, communicatief
Op de Hannover Messe 2015 werd de vierde generatie koelaggregaten gepresenteerd. Het tot 75% lagere energiegebruik van de Blue e+ is het resultaat van hybride technologie: een combinatie van een (zuinig) compressorkoelsysteem en een heatpipe. De compressor wordt pas ingeschakeld als de heatpipe het alleen niet aan kan.
Met name voor internationaal opererende OEM-ers is het scala aan voedingsspanningen een belangrijk voordeel. Machinebouwers kunnen nu met één type koelaggregaat volstaan, wat grote voordelen biedt bij het inkopen, installeren en onderhouden van de koelers en in de onderdelenvoorziening.
De koelers zijn voorzien van kleuren touchscreens en van diverse interfaces, waardoor eindgebruikers en machinebouwers zelf de units via internet op afstand kunnen bewaken. Technici op locatie kunnen hun koelaggregaten op hun tablets en smartphones bewaken via NFC (Near Field Communication).
Trends in de productie
Rittal heeft de productie van haar koeleenheden geconcentreerd in Valeggio sul Mincio, waar 117.000 koelunits per jaar worden geproduceerd. Deze regio heeft een lange traditie in én een uitstekende toeleveringsketen voor koeltechniek. Vorig jaar werd gestart met digitalisering van de productie, te beginnen met de productielijn van de nieuw geïntroduceerde Blue e+ koelaggregaat. Voor volgend jaar staan voor de gehele fabriek investeringen op het gebied van logistiek en productieproces op het programma, onder meer in collaborative robots en ‘picking by light’.
De Blue e+ wordt volledig papierloos geproduceerd. Het ordernummer met type en uitvoering, onderdelenlijst en werkinstructies verschijnen op het beeldscherm bij elk werkstation. De medewerkers zijn vier weken getraind in het omgaan met beeldschermen en het terugkoppelen van informatie. In principe heeft een medewerker zijn eigen vaste werkstation, maar velen zijn inzetbaar op meerdere stations om bij ziektegevallen en vakanties te kunnen doordraaien. Andere medewerkers zorgen voor de aanvoer van onderdelen, terwijl automatisch geleide voertuigen (AGV’s) de gerede koelunits naar de teststations vervoeren. Daar wordt elke unit getest op correct functioneren, maar ook op prestaties en veiligheid. De testresultaten worden bewaard; mocht zich in de toekomst onverhoopt een probleem voordoen met de betreffende koelaggregaat, dan kan de productiehistorie gemakkelijk worden teruggevonden.
De montagelijn voor de Blue e+ maakt als eerste gebruik van AGV’s. Later dit jaar zullen acht montagelijnen zijn voorzien van automatisch geleide voertuigen. Daarbij zullen steeds vier montagelijnen met één centrale test- en verpakkingsafdeling zijn verbonden. Als een lijn direct aansluit op een eigen test- en verpakkingsafdeling, is geen AGV nodig.
Industrie 4.0
De productielijn van de Blue + is opgezet met Industrie 4.0 voor ogen. Doel was niet alleen om een zo economisch én ecologisch mogelijk product te maken, maar ook om de koelaggregaten op klantenorder (dus niet op voorraad) te maken, ook in seriegrootte één. Industrie 4.0 betekent voor Rittal de integratie van alle facetten die met productie te maken hebben in één omgeving of systeem. De implementatie van Industrie 4.0 werd mede mogelijk door de laatste ontwikkelingen in de informatietechnologie. Daarbij kunt u denken aan de opkomst van internet, de ontwikkeling van steeds snellere computers en interfaces, de beschikbaarheid van moderne ontwikkeltools en de komst van betaalbare smart sensoren. Kortom: een koelaggregaat waarmee we klaar zijn voor de toekomst.