Leestijd: 3 minuten

Een buitenbehuizing kopen: 3 vereisten waar een buitenkast aan moet voldoen

Outdoor

De ideale buitenbehuizing voor een besturing of telecomapparatuur is robuust én bestand tegen weersinvloeden. Fabrikanten laten graag hoge IP-, IK- en WK(RC)-waardes zien om dit te onderstrepen. Maar die vertellen slechts een deel van het verhaal. Tijd dus voor de rest.

Behuizingen lopen in de buitenlucht nu eenmaal meer risico dan binnen. Daarom moet de buitenbehuizing aan een aantal strenge eisen voldoen. In dit blog gaan we dieper in op die drie vereisten, zodat u bij het kopen van een buitenbehuizing op de juiste zaken kunt letten.

Een buitenbehuizing moet tegen een stootje kunnen

Daarom wordt in het bestek voor de buitenbehuizing een IK-waarde voorgeschreven. Een hoge IK-waarde betekent dat de behuizing een grote impact kan verdragen.

Een buitenbehuizing moet je niet zomaar kunnen openen

Het inbraakwerend vermogen, uitgedrukt in de weerstandsklasse (WK), is zeker zo belangrijk als de IK-waarde. Komt de kast op een plek met weinig toezicht en is de kans op vandalisme groot? Dan zoekt u een buitenbehuizing met reële IK- én WK-waarden.[2]

Een buitenbehuizing moet tegen een regenbuitje kunnen

De IP-waarde vertelt hoe goed een buitenkast is bestand tegen stof(aanraking) en water. Een hogere IP-waarde is niet altijd beter: om een optimaal werkklimaat voor de apparatuur te garanderen, moet de kast niet alleen vocht buiten houden, maar ook voldoende ventileren.[3]

De zwakste schakel

Iedere keten is zo sterk als de zwakste schakel. Dit geldt zeker ook voor behuizingen in de buitenlucht. Daarom moet je deze behuizingen precies daar testen waar dit het meeste zeer doet. Op de scharnieren bijvoorbeeld. Je zou namelijk verwachten dat de IK-waardes zijn gebaseerd op de zwakste plekken. Toch zal het u verbazen hoe weinig fabrikanten dit daadwerkelijk op deze manier doen. Ze testen bijvoorbeeld de impact op een zijpaneel. Dat levert prachtige IK-waardes op, maar je hebt er niets aan als na die impact het stof en water zich in de behuizing dringt. Wat is de IP-waarde na de IK-test waard?

In samenhang meten

Mooie rapportcijfers zeggen dus niet alles. Dit geldt ook voor de IP-waarde. Testen heeft pas zin als je dit doet in samenhang. Hiermee bedoel ik: een buitenbehuizing moet niet waterbestendig óf impactbestendig zijn, maar én-én. Want wat heb je aan een kast die na een harde klap op een kwetsbare plek weliswaar nog rechtop staat, maar daarbij zo lek is als een mandje?

De volgende keer dat u een buitenbehuizing selecteert, adviseer ik u eens kritisch naar de rapportcijfers te kijken. Is er wel getest op de zwakste punten? Is de opgegeven IP-waarde die van voor of na de impacttest? Pas dan weet u zeker of de kast bestand is tegen de invloeden uit de praktijk.

 

Tags buitenkast elektrakast buiten Kastsystemen Outdoor

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder