Leestijd: 3 minuten

Voor iedere hygiëne zone de juiste schakel- en besturingskast

Food & Beverage

In de voedingsmiddelenindustrie heeft u met verschillende zones te maken. Niet elk type schakel- of besturingskast is geschikt voor iedere zone. Het is daarom belangrijk om hier de juiste keuzes in te maken. In deze praktische blog helpen we u daarbij. We vertellen welke typen schakel- en besturingskasten het beste in de hoge, gemiddelde en lage hygiëne zones passen en lichten toe waarom dat zo is. Bovendien ontdekt u waar u meer gedetailleerde informatie kunt vinden!

ZONE 1: HOGE HYGIËNE ZONE

Van alle zones is de hoge hygiëne zone, het voedselbereidingsgebied, het meest kritisch. Elke vorm van besmetting of vervuiling moet hier vermeden worden. In verband met het hoge risico op besmettingsgevaar is het essentieel dat de schakel- en besturingskasten in deze zone ontworpen zijn volgens zeer strenge hygiëneregels.

  • Oplossing: Hygienic Design-kasten

Voedselveiligheid wordt vaak in één adem genoemd met Hygienic Design. Bij dit soort schakel- en besturingskasten wordt veel aandacht besteed aan het design van de machines, aan de hand van een sterk doordacht hygiënisch ontwerp. Dit is de juiste start van een veilig productieproces. Volgens de Hygienic Design-richtlijnen moeten materialen onder andere corrosiebestendig en eenvoudig schoon te maken zijn. En verbindingen moeten verzegeld, naadloos gelast of gelijmd worden. Aan welke criteria uw kasten nog meer moeten voldoen leest u in de white paper ‘Hygienic Design: de criteria van kast- en behuizingstechnieken’.

ZONE 2: GEMIDDELDE HYGIËNE ZONE

In gemiddelde hygiëne zones is het niet nodig om kasten te plaatsen die volgens de strenge Hygienic Design-richtlijnen zijn gebouwd. Het besmettingsgevaar in deze zone is namelijk veel kleiner dan in een hoge hygiëne zone. Het voedingsmiddel is al verpakt of het ondergaat nog een sterilisatiebehandeling.

  • Oplossing: RVS-kasten

In gemiddelde hygiëne zones worden meestal schakelkasten van roestvaststaal gebruikt. Deze zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Vaak gaat het om schakelkasten van het niet-roestende roestvaststaal type 1.4301, ook wel V2A-staal genoemd. Door de speciale legering zijn kasten van dit type staal bestand tegen waterdamp, luchtvochtigheid en zwakke zuren. Lees meer over het kiezen van de juiste RVS-kast voor uw gemiddelde hygiëne zone in de white paper ‘Roestvrijstaal voor verdeel, schakel- en besturingskasten’.

ZONE 3: LAGE HYGIËNE ZONE

In lage hygiëne zones is het besmettingsgevaar van producten minimaal. De schakel- en besturingskasten hoeven dan ook niet aan specifieke hygiëneregels te voldoen. Voorbeelden van dit soort zones zijn de IT-ruimte of de kantooromgeving van een fabriek. Wel is hier, net als in andere zones, goede klimaatbeheersing belangrijk.

  • Oplossing: Hybrid Cloud Packages

De IoT-tijdgeest vereist dat data 24/7 en overal beschikbaar is: ‘every time, anywhere and everywhere’. Met Hybrid Cloud Packages beschikt u over een betrouwbare en veilige IT-omgeving. In de kant-en-klare micro-computerruimte is alles ingeregeld, waardoor u zich niet bezig hoeft te houden met bijzaken als koeling, energietoevoer en bekabeling. Bovendien bespaart het ruimte en energiekosten voor uw organisatie en kunt u gebruikmaken van voordelen als schaalbaarheid en op-maat-gemaakte microcomputerruimtes. Lees hier meer over in de white paper ‘Bespaar IT-ruimte én energiekosten! Met Hybrid Cloud Packages in de voedingsmiddelenindustrie’.

Tags Food & beverage

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder