Leestijd: 3 minuten

Voor de (schroef)draad ermee!

Hummel

De plek waar kabels uw behuizing naar binnengaan is kwetsbaar. Gelukkig zorgt een kabelwartel hier voor de perfecte afdichting. Zo blijft uw apparatuur optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Essentieel voor een goede afdichting van uw behuizing is de techniek van het type schroefdraad. In deze blog leest u over de ontwikkeling van schroefdraad door de jaren heen en leert u de verschillende soorten kennen.

Eeuwenoude techniek

Schroefdraad werd meer dan 3000 jaar geleden uitgevonden in het oude Egypte en gebruikt om druiven en olijven te persen. Ook de Romeinen gebruikten de techniek om onder andere water omhoog te pompen. De constructie van schroefdraad bestond toen uit was en hout en werd met de hand gemaakt. De kwaliteit van het draad hing daarom lange tijd af van de vaardigheden van de ambachtsman. Pas tijdens de industriële revolutie werd de vraag naar schroefdraad zo groot, dat massale productie en standaardisatie in fabrieken noodzakelijk werd. Nu wordt schroefdraad machinaal ‘gerold’ door gloeiend metaal tussen twee gegroefde rollen te pletten. Daarnaast kan schroefdraad worden gesneden op een draaibank, waarbij het mogelijk is de volle draad in een keer te tappen.

Op rolletjes

Dankzij de spiraalvormige schroefdraad die op de kabelwartel loopt, wordt uw behuizing goed afgedicht. Door de schroefdraad van de wartel in een tapgat te draaien, ontstaat er namelijk een sterke afgesloten verbinding die uw kabels en uw behuizing beschermt tegen vuil en vocht. Bij de productie van schroefdraad zijn twee maten van belang: de diameter en de spoed. Die maten variëren bij verschillende soorten draad. Bij kabelwartels zijn er vier soorten gangbaar: metrische, PG-, NPT- en Gasschroefdraad.

Een nieuwe standaard

Lange tijd was PG (Panzergewinde) de standaard voor schroefdraad, met name in Duitstalige landen. Ook in Nederland komt PG nog steeds voor, maar sinds 2003 is hier – net als in de rest van de wereld – het metrische schroefdraadtype de standaard geworden. Het voordeel van de metrische schroefdraad is dat de spoed, ongeacht de grootte van de wartel, altijd 1,5 mm is, waardoor het makkelijk massaal te produceren is. In de Verenigde Staten geldt als enige land een andere standaard; het NPT (National Standard Pipe Thread). Dit komt omdat daar veel gewerkt wordt met buizen rondom kabels vanwege strengere veiligheidseisen. Voor pijpfitting bestaat ook een Britse variant, het Gasschroefdraad, dat veel gebruikt wordt voor het ouderwetse loodgieterswerk. Dit verdwijnt echter langzaam uit het straatbeeld en komt in Nederland nauwelijks meer voor.

De belangrijkste verschillen op een rij:

  • Metrische: universele standaard, een tophoek van 60 graden, de spoed is altijd 1,5 mm ongeacht de grootte van de wartel.
  • PG: oude Duitse industrienorm, een tophoek van 80 graden, de spoed varieert bij grootte van de wartel.
  • NPT: Amerikaanse standaard voor pijpfitting van water, gas en elektriciteit. Een tophoek van 60 graden.
  • Gasschroefdraad: Britse standaard voor pijpfitting. Een tophoek van 55 graden.

De kabelwartels van Hummel worden geleverd in bovenstaande vier schroefdraadmaten. In landen kunnen verschillende standaarden van maten van kracht zijn. Let daarom bij uw keuze van de juiste kabelwartel op welk soort schroefdraad als standaard geldt. Heeft u hierbij hulp nodig? Neem contact op met onze productspecialist via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.

Tags Hummel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder