Leestijd: 4 minuten

Waar moet ik op letten bij het vernieuwen van de computer­ruimte?

IT-Infrastructuur Hybrid Cloud Packages

Om de beschikbaarheid van uw IT-omgeving te kunnen garanderen, is het essentieel dat de aan slijtage onderhevige onderdelen van de elektro-, brand- en koeltechnische installaties proactief vervangen worden. De economische levensduur van gemiddelde IT-apparatuur is circa vier jaar en databekabeling en de volledige technische infrastructuurinstallaties gaan een jaar of tien tot vijftien mee. Een circulatiepomp van een koelinstallatie of de batterijset van een UPS dienen elke vijf á zes jaar vervangen te worden om ongewenste ‘downtime’ te voorkomen. Dat iets aan het eind van zijn Latijn is, is te merken aan klagende collega’s. Of, als u te laat bent, aan uitval van uw gehele IT-omgeving. Vooral dit laatste moet voorkomen worden. Maar heeft u het idee dat u bij uw keuzes de laatste tijd alle kanten op kunt? Lokaal versus cloud, snelle data-opslag versus duurdere opslag, veilig versus gebruiksvriendelijk. Ik zet graag op een rij waar u op moet letten bij het vernieuwen van de computerruimte.

Medewerkers hebben steeds meer verwachtingen van IT. Ze willen altijd kunnen internetten, snel bepaalde data benaderen uit ERP en CRM en in het weekend, vanuit huis, hun e-mail checken. Daarnaast vraagt de directie, gedreven door regelgeving, om verzekering dat bedrijfsdata niet verloren of gestolen kan worden. De druk is hierdoor steeds hoger bij IT-managers, en uitbreiding of vervanging kan niet betekenen dat het systeem tijdelijk uit bedrijf is. Beschikbaarheid, dát is belangrijk. Maar daar tegenover staat de financiële leidinggevende die blijft sturen op lage investerings- en lage operationele kosten.

IT-infrastructuur vervangen

In het midden- en kleinbedrijf betekent elke investering een directe belasting op de rekening. Toch ontkomt u, door de stand van technologie en het verwachtingspatroon van gebruikers, soms niet aan vervanging. Dan moet u opletten: zijn er goede richtlijnen of nieuwe wetten waaraan u moet voldoen? Hoe kunt u efficiënt zorgen voor redundancy? En, wellicht de grootste overweging, wilt u alles in huis houden of wilt u geheel of gedeeltelijk naar de cloud? De keuze voor outsourcing is een andere blog waard; ik beperk mij nu op de keuzes voor het vernieuwen van de computerruimte en on-premise software.

  • Beschikbaarheid: welke eisen stelt u aan de beschikbaarheid van uw gehele IT-omgeving en zijn hiervoor classificaties opgesteld?
  • Leverancier: werkt u graag met HPE of kiest u de ene keer voor IBM-apparatuur en dan weer voor Dell? Afhankelijk van uw wensen, de prijs en de voordelen van bepaalde oplossingen, kiest u de beste leverancier(s) voor uw IT-apparatuur.
  • Kosten: behalve de kosten voor nieuw IT-apparatuur, heeft u te maken met operationele kosten. Hoe kan bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA) bijdragen aan het verlagen van de operationele kosten?
  • Wet- en regelgeving: steeds belangrijker voor uw keuze is wetgeving. Er zijn bijvoorbeeld verplichtingen op het gebied van databeveiliging (meldplicht datalekken) en CO₂-uitstoot (ISO-normen). Weet u welke richtlijnen of normen voor uw computerruimte van belang zijn?
  • Data-opslag: als alle e-mails na twee jaar verwijderd mogen worden, scheelt dat veel opslagruimte. Toch extra capaciteit nodig? Dan kunt u kiezen tussen snelle flash-drives en goedkope harddisks.
  • Beveiliging: behalve softwarematige beveiliging van data, is ook fysieke beveiliging nodig. De laatste jaren zien we een verschuiving van ‘ruimte beveiligen’ naar ‘rack beveiligen’. Het rack waarin uw IT-apparatuur zit, moet afgesloten kunnen worden en uw apparatuur zou ook beveiligd moeten worden tegen calamiteiten als externe of interne brand, rook en water.

Computerruimte in huis steeds kleiner en efficiënter

IT-apparatuur wordt steeds kleiner en neemt dus minder ruimte in, terwijl deze steeds sneller en meer mensen kan voorzien van de gewenste data. Wellicht zijn voor uw bedrijf twee tot vier racks al voldoende! Daarnaast zijn er tegenwoordig racks op de markt die voorzien zijn van energie-efficiënte, geïntegreerde koeling. De grote ruimte eromheen hoeft daardoor niet meer gekoeld te worden, wat een aanzienlijke energie- en ruimtebesparing oplevert. Dit zijn complete racks die uw IT-apparatuur op rack-niveau beveiligen, koelen, monitoren, van (noodstroom)energie voorzien en eventueel blussen. Racks waarin uw apparatuur blijft draaien. Voelt het veiliger om de data in huis te houden en zelf de beschikbaarheid te kunnen garanderen? Dan zijn dit mooie redenen om uw collega’s te overtuigen, zowel op de financiële afdeling als de duurzaamheidspecialisten.

Voor meer informatie, ben ik uiteraard bereikbaar. Of download de infographic waarin we de competitieve strategieën voor computerruimtes uittekenen!

Tags computerruimte

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder