Leestijd: 3 minuten

Fit for the Future

IT-Infrastructuur

De IT-markt staat niet stil. Termen als Internet of Things, cloud en Big Data worden zelfs buiten de IT steeds bekender, en daar heeft de IT-afdeling van nu mee te maken. Zij krijgen functionele vragen vanuit de organisatie en financiële eisen vanuit de directie, die niet meer te negeren zijn. Hoe kan de IT-manager van nu weer voldoen aan alle eisen en wensen?

Ook in uw organisatie wordt waarschijnlijk steeds kritischer naar de IT-omgeving gekeken. Is uw IT-infrastructuur nog toekomstbestendig? Wat is nodig om nog meer ‘future ready’ te zijn? Natuurlijk moeten apparatuur en systeemonderdelen op tijd vervangen worden, om uitval te voorkomen. Maar voor uw competitieve positie op de markt is het ook belangrijk om tijdig mee te gaan met IT-ontwikkelingen.

Outsourcing

Eén van de termen waar u niet meer omheen kunt, is de ‘cloud’. Misschien heeft u al delen van uw IT-omgeving uitbesteed aan een datacenterpartij. De voordelen zijn vooral van financiële aard: u betaalt alleen voor datgene dat u gebruikt en u hoeft zelf niet te investeren in hardware en IT-expertise. Met name voor bedrijven die een wisselend personeelbestand hebben, of die seizoensgebonden opdrachten uitvoeren, is dit voordelig.

Voordat u voor outsourcing kiest, zijn er vragen die u voor uzelf moet beantwoorden. Alleen dan kunt u de voordelen van een hybrid, public of private cloudomgeving afwegen tegenover de risico’s.

  • Wat betekent het voor uw IT-omgeving als medewerkers in de cloud gaan werken?
  • Welke data en applicaties wilt u vanuit de cloud afnemen?
  • Bij wie ligt het eigendom, als u uw data naar een datacenter migreert?

IT on-premises

Als u niet wilt dat een externe partij verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van belangrijke data, is er ook op uw eigen locatie een prima IT-infrastructuur te verzorgen. De serverruimte wordt daarbij steeds kleiner, ondanks dat er meer op wordt aangesloten. Opslagmedia en IT-systemen worden namelijk efficiënter. Voor een gemiddeld mkb-kantoor zijn tegenwoordig twee tot vier racks voldoende om de gehele business draaiende te houden.

Wel vraagt een IT-omgeving on-premises om goed onderhoud, door een interne of externe IT-expert, en de benodigde veiligheidsmaatregelen. Kunt u de brandveiligheid garanderen? En wie heeft of hebben toegang tot uw IT-apparatuur?

Investering en operationele kosten

Bij IT-keuzes weegt het budget altijd zwaar mee. Hoewel de financieel manager geen downtime wil, moeten de investerings- en operationele kosten niet de pan uitrijzen. Investering in hardware valt deels weg bij de keuze voor outsourcing, en de operationele kosten hangen samen met wat u daadwerkelijk nodig heeft. Ook qua IT-expertise bent u met outsourcing flexibeler en vaak goedkoper uit.

Wilt u om welke reden dan ook uw IT in huis houden, dan is het fijn dat de kosten door IT-ontwikkelingen stukken lager liggen dan eerst. Vooral de operationele kosten kunnen sterk verminderen. Bijvoorbeeld doordat koeling en brandveiligheid tegenwoordig op rack-niveau geregeld kunnen worden. De racks hoeven niet meer in een verkoelde ruimte te staan, wat u direct zult zien op de energierekening. De keuze voor een energie-efficiënte IT-oplossing, wordt tevens op investeringsgebied aantrekkelijk gemaakt. De overheid stimuleert de aanschaf van deze apparatuur met de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Bent u fit for the future?

Wilt u met uw IT-infrastructuur klaar zijn voor de huidige én aankomende ontwikkelingen in de IT-markt? Ontdek snel waar u op moet letten in de infographic ‘Competitief met uw computerruimte’.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder