Leestijd: 3 minuten

Zo gaat u in de voedings- en genotmiddelenindustrie per zone slim met uw apparatuur om

Food & Beverage

In de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft hygiënisch werken en het garanderen van de voedselveiligheid topprioriteit. Het goed kunnen reinigen van productieapparatuur, maar zeker ook van de bijbehorende kastsystemen in de productieomgeving, is daarvoor noodzakelijk. In andere fabrieksruimtes, zoals een kantoor of magazijn, is dit wat minder van belang. Hoe gaat u slim om met de verschillende zones in een productiebedrijf?

Allereerst is het zaak om vast te stellen welke zones er zijn. We onderscheiden zogeheten basis hygiëne zones, gemiddelde hygiëne zones en hoge hygiëne zones. Hoge hygiëne zones (links in de afbeelding hieronder) zijn alle productieruimtes met een hoog besmettingsgevaar. Als zich in deze productieruimte vuil ophoopt, dan kunnen hierin bacteriën uitgroeien die het product kunnen besmetten. Hygiënisch werken en het gebruik van hygiënisch ontworpen apparatuur is, zoals u weet, dan ook een must. In een gemiddelde hygiëne zone (rechts onder) is het besmettingsgevaar kleiner. Het voedingsmiddel is bijvoorbeeld al verpakt of het ondergaat nog een sterilisatiebehandeling. En ten slotte is in de basis hygiëne zones (rechts boven) het besmettingsgevaar van producten tot een absoluut minimum teruggebracht. Voorbeelden hiervan zijn de IT-ruimte, de MCC-ruimte (Motor Control Center), de kantooromgeving van de fabriek, het magazijn en de goederenontvangst.

Houd in het hygiënisch ontwerp rekening met de zones

Vertaald naar de besturings-, bedien- en klemmenkasten in een productiebedrijf, betekent dit dat de eisen op het gebied van hygiënisch ontwerp per zone verschillen.

De hoge hygiëne zones zijn uiteraard het meest kritisch. Het is hier belangrijk dat het kastoppervlak geen oneffenheden heeft en dat het dak schuin naar voren afloopt. Hierdoor kunnen voedseldelen, vocht, productie- en reinigingsmiddelen bij het schoonmaken van het dak afglijden. Bij producten die volgens Hygienic Design-regels (HD) ontworpen zijn, hebben de deuren ook een kleine afloop en zijn alle hoeken van behuizingen afgerond. Voedingsbodems voor bacteriën krijgen zo geen kans om zich te vormen. Daarnaast moeten de kasten die in deze zones op de productievloer staan, vrij van de wand of vloer zijn opgesteld met speciaal daarvoor ontworpen stelvoeten of wandafstandhouders.

In een magazijn met verpakkingsmaterialen of een ruimte waar alleen computers staan, hoeven de schakel-, IT- en besturingskasten niet aan de strenge Hygienic Design-regels te voldoen. Veelal zullen standaard plaatstalen kasten, of voor een IT-ruimte specifieke IT-racks voldoen. Wel is hier, net als in de andere zones, goede klimaatbeheersing van belang.

Minder stilstand en lagere reinigingskosten

Elk productiebedrijf wil stilstand door reiniging minimaliseren, storingen voorkomen en de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk houden. Het goed afstemmen van kastsystemen op de verschillende zones levert hier een substantiële bijdrage aan. De kostenbesparing zit onder meer in de lagere reinigingskosten en kortere reinigingstijd bij het gebruik van Hygienic Design-kasten in hoge hygiëne zones. Dit betekent dat er langer kan worden geproduceerd, wat de organisatie ten goede komt. Bovendien gaan deze schakel- en besturingskasten langer mee, omdat de afdichtingen van de kasten beter tegen de grondige reinigingsprocedures bestand zijn. Kortom: door goed rekening te houden met de eisen van elke zone, is het mogelijk voor iedere ruimte de optimale schakel- en besturingskast te kiezen.

Wilt u meer weten over het portfolio van Rittal voor de verschillende zones in uw fabriek? Neem dan contact op met onze Account Manager Food & Beverage, Freddy van de Kolk, fkolk@rittal.nl. Of download de brochure.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder