Leestijd: 6 minuten

Even voorstellen:
Marc Basten

Marc Basten is sinds 1 januari 2017 Manager Finance & Back Office bij Rittal. Toch is hij al ruim twintig jaar nauw betrokken bij Rittal vanuit zijn verschillende functies bij Cito Benelux.

Je hebt een nieuwe functie bij Rittal, maar Rittal is niet nieuw voor jou. Hoe zit dat?

Klopt. Ik ben in 1994 begonnen bij Cito Benelux, het toenmalige moederbedrijf van Rittal in Nederland. Daar heb ik diverse functies gehad en ben ik doorgegroeid tot algemeen directeur. In 2017 volgde een splitsing van de meeste bedrijfsactiviteiten en werd Rittal verantwoordelijk voor de eigen Back Office, die daarvoor was ondergebracht bij Cito Benelux. Sinds 1 januari 2017 vervul ik met veel plezier de functie van Manager Finance & Back Office bij Rittal.

Wat houdt je huidige functie in?

Als Manager Finance & Back Office mag ik leiding geven aan de afdelingen finance, IT, magazijn, voorraadmanagement, supply chain management en service. Bij service hebben we het dan over de service van Rittal installaties. Dan moet je denken aan onderhoud van koelinstallaties, oplossen van storingen, onderhoudscontracten, enzovoort. Met het team zet ik me volledig in om de service steeds verder te verbeteren en te professionaliseren. Ook qua magazijn hebben we een enorme verandering doorgemaakt. Van een gezamenlijk magazijn onder Cito Benelux naar een eigen magazijn met duizenden artikelen die we binnen de bestaande muren een nieuwe plek moesten geven. Dat kost tijd om dit goed in te richten. Verder probeer ik altijd vanuit de finance kant te zoeken naar verbeteringen in de processen.

Dat klinkt interessant. Kun je vertellen hoe dat werkt?

Finance verslaat het resultaat van de processen die zijn geweest. Ik wil finance gebruiken als katalysator om interne processen te verbeteren, versnellen en versoepelen. Een voorbeeld dat uit een van de rapportages kwam was het aantal fouten in de facturatie van service. We hebben dit proces aangepakt en binnen no time was het aantal foute facturen gedaald met maar liefst 75 procent. Dat is een verbetering die ook terug te zien is bij de klant. Een ander voorbeeld is het gebruikt van EDI in het ordertraject. Dit betekent dat de klant een databestand naar ons stuurt en deze wordt direct in ons systeem geladen. Meer dan de helft van onze orders komt op deze wijze elektronisch binnen. Zo wordt de klant optimaal bediend en steeds beter ontzorgd. Dit kan alleen wanneer je naast procesverbetering ook de samenwerking tussen alle afdelingen binnen Rittal centraal stelt en deze met elkaar verbindt.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Ruimte voor verbetering en groei. Samen met een team een goed proces neerzetten, dat vind ik mooi. Daarbij vind ik het belangrijk om jezelf en anderen de ruimte te geven om te groeien. Toen ik een dikke twintig jaar geleden bij Cito Benelux kwam werken zag iemand in mij de drive, het talent en de leergierigheid om te willen groeien. En gaf mij die mogelijkheid.

Je vindt groei heel belangrijk. Kun je iets vertellen over het groeiproces dat je zelf hebt door gemaakt?

Ik ben ambitieus en ik ga niet voor de acht, maar hoger. Ik wil met mijn kop boven het maaiveld uitsteken. Dat is altijd mijn ambitie geweest. Ik leg de lat dus hoog. Niet alleen voor mezelf, ook voor mijn afdeling. Maar vroeger was ik wel harder. Ik heb een aantal jaren gewerkt als leidinggevende op de inkoopafdeling en ik ging toen anders om met mensen dan ik nu doe. Begreep iemand iets niet dan vertelde ik het gewoon nog een keer, maar op dezelfde manier. In de loop van de jaren heb ik een opener houding gekregen, en begrijp ik dat je je eerst in de ander moet verplaatsen en dat je zaken op een andere manier moet uitleggen. Iedereen is anders. Ik denk dat ik niet alleen in mijn leidinggevende kwaliteiten ben gegroeid, maar ook als mens. En dat heb ik deels hier geleerd.

Wie hebben jou nog meer geïnspireerd om te groeien?

Mijn vrouw en kinderen. Van de kinderen heb ik geleerd dat duwen leidt tot terugduwen. Dankzij mijn vaderschap heb ik geleerd om geduldiger te zijn en dat er meerdere manieren zijn van  uitleggen. Van mijn vrouw heb ik meer over de betekenis van liefde geven aan anderen geleerd. Het draait niet alleen om hard werken, maar ook om liefde, genegenheid en vriendschap. De problemen waar wij dagelijks mee worstelen vallen namelijk in het niets met wat sommige gezinnen te verduren krijgen.

Wat bedoel je daarmee?

Mijn vrouw zet zich dagelijks in voor de Stichting Hartendekens. Daar haakt zij, samen met honderden vrijwilligers, mooie gekleurde dekens die aan kinderen worden aangeboden die erg ziek zijn en in hun leven beperkt worden. Het gaat verder dan alleen de deken; het is gebaar, een lichtpuntje en een luisterend oor voor deze gezinnen in donkere tijden. Dit jaar alleen al zijn er meer dan 700 dekens de deur uitgegaan. Als je bij ons in de berging kijkt dan ligt deze helemaal vol met gehaakte dekens en knuffels.

Wat een mooie stichting. Daar zal al je vrije tijd wel in opgaan?

Lang niet zoveel tijd als die mijn vrouw erin steekt, maar ik ondersteun haar zoveel als mogelijk. Ik ben sinds kort ook de penningmeester van de stichting. Maar daarnaast heb ik nog een geweldige hobby die ik al ruim vijfentwintig jaar beoefen en dat is muziek mixen. Bijna was mijn leven een andere kant opgegaan en was ik professioneel DJ geworden.

Professioneel DJ? Vertel.

Toen ik van school kwam moest ik in militaire dienst, maar het duurde heel lang voor ik opgeroepen werd. Ik had dus geen vast werk en ik ontmoette een jongen die mixapparatuur had en we gingen samen mixen. Na de militaire dienst verwaterde het contact, ik vond een baan en mixte alleen nog in de weekenden met een andere DJ die ik toen leerde kennen. We mixten voor de Ferry Maat Soulshow, T-Spoon, de Vengaboys en nog veel meer. De mix voor die laatste is zelfs goud geworden in Engeland. Tegenwoordig is het een hobby geworden, maar muziek mixen doe ik nog altijd.

Afsluitend: wat zou je anderen willen meegeven?

Doe eens een stapje opzij en probeer mensen te helpen om verder te komen; in je familie, in je team. Geef anderen de ruimte om te groeien, dat is wat je tot een veel fijner mens maakt. De relaties die je met mensen onderhoudt zijn namelijk het allerbelangrijkste.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder