Leestijd: 3 minuten

Compromisloze kwaliteit in glasproductie

Onder de aanvliegroute van Eindhoven Airport ontwikkelt Vimec Applied Vision Technology unieke visuele monitoring systemen die wereldwijd aftrek vinden. Daarbij maakt dit innovatieve technologiebedrijf op verrassende wijze gebruik van Rittal TS 8 kasten.

De inspectiesystemen van Vimec worden doorgaans bij een sorteerband van een producent geplaatst en bevatten camera’s die elk passerende product afzonderlijk fotograferen. De klanten van Vimec zetten de systemen in voor een betrouwbare en snelle detectie van productiefouten op basis van vooraf ingestelde kwaliteitscriteria. Ook de software die de beelden analyseert en razendsnel goed- of afkeurt, ontwikkelt Vimec in eigen huis. Vimec inspectiesystemen worden wereldwijd verkocht, onder andere aan glasproducenten en toeleveranciers van de farmaceutische industrie.

John Kuijpers, Managing Director Vimec Applied Vision Technology: “Farmaceutische glasproducten moeten aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. De glazen ampullen, bekers en injectiespuiten mogen geen productiefouten bevatten en moeten exact het aangegeven volume bevatten. Elke glasvormer heeft zijn eigen specifieke eisen en we ontwikkelen voortdurend nieuwe productcombinaties om de perfecte maatwerkoplossing te leveren.”

Vimec heft het glas

De visuele inspectiesystemen van Vimec vinden ook hun weg naar producenten van bier-, wijn- en theeglazen. Voor een glasproducent in Leerdam ontwikkelde Vimec een inspectiesysteem dat als geheel in het productieproces kan worden geschoven.

Kuijpers: “Wij installeren onze systemen graag in Rittal kasten, omdat de producten degelijk in elkaar zitten en aan de strengste veiligheidsnormen voldoen, en omdat zij modulair uitbreidbaar en veelzijdig zijn. Voor onze klant in Leerdam hebben we twee Rittal TS 8 kasten op hun zij gelegd en op elkaar gestapeld. Het was een ideale oplossing voor het onderbrengen van ons handling systeem, de elektronica en de twaalf camera’s met flitslampen die achtereenvolgens worden afgevuurd om elk wijnglas vanuit alle hoeken te fotograferen. Het resultaat is ook prachtig om te zien: het is net een enorme flipperkast.”

Pierre Jetten, Rittal Account Manager Industrie: “Vimec Applied Vision Technology is een van onze meest innovatieve klanten. De manier waarop Vimec onze producten toepast brengt ons op nieuwe ideeën voor toekomstige ontwikkelingen van onze kastsystemen. Zo helpen we elkaar om doelgericht te innoveren en om succesvol te blijven.”

Kuijpers: “Bij Rittal is de service goed en zijn de communicatielijnen en de levertijden kort. En wat we erg belangrijk vinden: de mensen van Rittal stellen zich flexibel op als een behuizing op het laatste moment nog moet worden aangepast. Ze begrijpen daar dat innoveren altijd hand in hand moet gaan met servicegerichtheid – de wensen van de klant staan altijd voorop.”