Leestijd: 3 minuten

Een MCC-oplossing van het zuiverste water

In opdracht van Vitens en aannemer Alewijnse verzorgde Aqualectra het ontwerp van de elektrotechnische installatie voor de hoofdverdeelinrichtingen en de Motor Control Centers (MCC). Als basis koos Aqualectra voor een serie Rittal TS 8 kasten, het Ri4Power verdeelsysteem en het TRIMOT ladesysteem.

In het landelijke buitengebied van de Overijsselse gemeente Dalfsen ligt Waterproductiebedrijf Vechterweerd. Paneelbouwer Aqualectra realiseerde hier een betrouwbare en schaalbare elektrotechnische infrastructuur en bracht de motorbesturingen onder in een veilig en onderhoudsvriendelijk Rittal TRIMOT ladesysteem.

Herman Hertsenberg, Senior Projectleider E&I bij Vitens: “Vitens is het eerste drinkwaterbedrijf in Nederland dat deze combinatie van technologieën heeft toegepast. Met onze contactpersonen bij Aqualectra en Rittal zijn we naar Duitsland afgereisd om het systeem in werking te zien. De hoge kwaliteit van de producten en de professionele samenwerking tussen Rittal en Aqualectra gaven mij het nodige vertrouwen.”

Gekeurd en gecertificeerd systeem voor Motor Control Center (MCC)

Aqualectra ontwierp en bouwde de panelen voor Waterbedrijf Vechterweerd op basis van de gecertificeerde Rittal TS 8 en Ri4Power systeemproducten en het in Duitsland gekeurde ladesysteem van Trips, dat in Nederland onder de naam TRIMOT door Rittal wordt aangeboden en aan alle relevante IEC eisen voldoet.

Tjerk de Jong, Senior Accountmanager Aqualectra: “In het ontwerp voor de hoofdverdeelinrichting en de Motor Control Centers is goed gekeken naar de functie en het gebruik van de eindgroepen in relatie tot de bouwvorm en de bouwwijze in het paneel. Daarbij hebben we bijna alle technieken die Rittal biedt op het gebied van stroomverdeling toegepast, van een PLS-railsysteem met de Ri-Line apparaatadapters, het modulaire kastsysteem Ri4power tot en met de installatieverdelers ISV.’

René Stenfert, Product Manager Stroomverdeling Rittal: “Het contactblok van het TRIMOT ladesysteem voorkomt de vorming van vlambogen tussen de lade en de Ri4Power stroomverdeling. Daardoor kunnen de MCC’s ook door lager opgeleide medewerkers snel, eenvoudig en veilig worden vervangen zonder daarbij de processen in het waterbedrijf te moeten onderbreken.”

De Jong: “Wat dit project in mijn ogen echt bijzonder maakt is dat de klant op basis van vertrouwen in de kennis en kunde van alle betrokken partijen aan deze nieuwe ontwikkeling wilde meewerken en zo de geboden meerwaarde heeft meegenomen. Daarmee effende Vitens de weg voor de hele Nederlandse watersector.“

Peter Reinewald, Rittal Account Manager Water & Energy: “Met innovatieve producten voor de elektrotechnische branche bieden we engineers en constructeurs toegang tot modulaire plug-and-play oplossingen waarmee zij aan alle functionele en wettelijke eisen van hun klanten kunnen blijven voldoen.”

Hertsenberg: “De samenwerking met Aqualectra en Rittal is zoals verwacht soepel verlopen en ook de oplossing overtreft onze verwachtingen. Het is een MCC-oplossing van het zuiverste water.”

Lees hier nog een referentieverhaal van Vitens.