Leestijd: 6 minuten

CPS Case Packing Systems kiest doelgericht voor Rittal VX25 kasten

Kastsystemen

Machinaal dozen inpakken is een vak, zeker wanneer de beschikbare doosinhoud optimaal moet worden benut. De engineers en assembleurs van het succesvolle Nederlandse machinebouwbedrijf CPS Case Packing Systems weten wat efficiënt inpakken is. De verpakkingsmachines die zij ontwikkelen verpakken de meest uiteenlopende producten ongekend snel, strak en betrouwbaar, waardoor zij wereldwijd bijzonder gewild zijn. De elektrotechnische besturingen voor de machines brengt CPS onder in Rittal VX25 systeemkasten.

In de hoofdvestiging van CPS Case Packing Systems in het Limburgse Stramproy draait een film die illustreert wat de oplossingen van CPS zo onderscheidend maakt – ze zitten vol met vernuftige vondsten waardoor de verpakkingsmachines van CPS zelfs lastig te verpakken producten zoals diepvrieszakken met bevroren voedingswaren snel, betrouwbaar en presentatieklaar kunnen verpakken.

Vernuftige trilmechanismen rangschikken de producten zodanig dat de beschikbare ruimte in de doos efficiënt wordt benut. Indien gewenst kan CPS de verpakkingsmachines voorzien van X-ray sensoren, metaaldetectoren, controlewegers en codeersystemen, waardoor de machines breed inzetbaar zijn. De voedingsproducten kunnen in onder andere kartonnen dozen, trays, kratten, palletboxen of rolcontainers worden geplaatst. CPS verpakt machinaal niet alleen sneller, maar ook compacter dan met de hand mogelijk is, waardoor de klanten van CPS aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

Vernuft en flexibiliteit met VX25

Slechts weinig markten zijn veranderlijker dan de trendgevoelige verpakkingsmarkt. Supermarktschappen tonen de consument inmiddels een bonte waaier met flexibele zakken, stazakken, trays en flowpacks in allerlei vormen en afmetingen. Een groot deel van deze verschillende verpakkingen moet door de casepackers van CPS snel en foutloos worden verwerkt. Zo realiseerde CPS voor een Canadese fabrikant van frietproducten een verpakkingslijn die verpakkingsdozen zowel horizontaal als verticaal kan inpakken. Om deze veelzijdige machine toekomstbestendig te maken bracht CPS de elektrotechnische besturingscomponenten voor de in totaal negen verpakkingslijnen onder in 54 spiksplinternieuwe Rittal VX25 kastsystemen.

Ing. Joan Berkvens, Sales Coördinator bij CPS Case Packaging Systems: “CPS is een familiebedrijf dat klanten die een effectieve verpakkingsoplossing zoeken volledig kan ontzorgen. Omdat wij onze eigen R&D, engineering en assemblage verrichten kunnen we snel en flexibel op veranderende marktwensen inspelen. Daarbij staat de kwaliteit altijd centraal. CPS verpakkingsmachines zijn met name ontwikkeld voor het zéér compact en op hoge snelheden verpakken van diepvriesproduct. Zakken gevuld met diepvriesfriet, diepvriesgroente, vlees en vis, worden optimaal horizontaal of verticaal verpakt in omdozen, zonder daarbij het product te beschadigen. De optimale belaadbaarheid, alswel de stabiliteit en stapelbaarheid van dozen op een europallet is essentieel. Dat biedt weer voordelen voor de verdere logistieke afhandeling en is kostenverlagend voor de klant, want hoe beter de dozen ingepakt zijn, hoe beter zij in de coldstoreopslag en gedurende verdere distributie hun vorm behouden en laten transporteren.”

Verse frieten uit Canada

De inpakmachines van CPS Case Packaging Systems gaan de hele wereld over en worden voor het inpakken van uiteenlopende producten ingezet. Marc Spreeuwenberg, Elektro Engineer bij CPS Case Packing Systems: “Elk product gedraagt zich weer anders. Zo zijn erwten makkelijker gelijkmatig in een diepvriesverpakking te verdelen dan diepgevroren broccoli of bloemkool. Steeds meer producten worden in kleinere porties verpakt.

Het vullen van dozen met deze deelverpakkingen vraagt om een eigen aanpak om te voorkomen dat naderhand nog van alles gaat schuiven. Momenteel werken we aan een serie verpakkingslijnen voor een nieuw te bouwen frietfabriek in Canada. We hebben veel ervaring met verpakkingsmachines voor diepvriesfriet. We weten wat nodig is om de frietzakken snel en strak in te pakken zonder dat de frieten breken. Die kennis zit in onze technische oplossingen verwerkt.”

Naast een goede mechanische werking van de verpakkingsmachines is ook bij deze order uit Canada een vlekkeloze elektrotechnische besturing van de elektromotoren, loopbanden en druk- en vibratie-processen van doorslaggevend belang. Spreeuwenberg: “Dit is een langlopend traject dat begin 2018 van start ging. De verpakkingslijnen worden naar verwachting pas in de tweede helft van 2019 in gebruik genomen. Daarom hebben we onze paneelbouwer gevraagd om de elektrotechnische besturing in de nieuwste Rittal VX25 kasten onder te brengen. Voor ons was dat een logische doel- en toekomstgerichte keuze.”

Berkvens: “Veel van onze klanten vragen om Rittal en deze opdracht is ook voor onze paneelbouwer een goede stimulans om volledig op Rittal VX25 kasten over te stappen. De Rittal VX25 kast is immers de nieuwe standaard voor de komende decennia. We hebben begrepen dat de Rittal TS 8 kasten vanaf 15 februari 2019 uitlopend zijn en uit het standaard productassortiment van Rittal verdwijnen. We kiezen voor Rittal omdat we het liefst uitsluitend met A-merken werken. Je wilt geen discussie met de klant over dit soort zaken. Als we Rittal kasten bij onze machines leveren, dan weten onze klanten dat het met de bescherming van de elektrotechnische componenten wel snor zit. Bovendien is Rittal een wereldspeler waardoor onze klanten ervan verzekerd kunnen zijn dat alle systeemaccessoires ook in hun eigen land snel verkrijgbaar zijn.”

Transitie naar VX25

Spreeuwenberg: “Doordat we met de nieuwe VX25 dezelfde indeling van de  montageplaten kunnen blijven gebruiken verliep de omschakeling van Rittal TS 8 naar Rittal VX25 vrij ongemerkt. Onze engineeringafdeling ontwierp de installatie zoals altijd in EPLAN Electric P8 software en stuurde de digitale ontwerptekeningen naar onze paneelbouwer. Waar nodig vult deze de digitale gegevens aan en stuurt daarmee, voor de mechanische bewerking van de plaatdelen van de VX25 de eigen bewerkingsmachine aan. Ons digitale ontwerp vormt daarmee ook de basis voor de assemblage, montage en bedrading. We weten vooraf precies wat we krijgen en hebben er verder geen omkijken naar.”

Intussen staat in de ruime werkhal van CPS Packing Systems weer een nieuwe verpakkingslijn klaar om naar Canada te worden verscheept. Door het gebruik van RVS en plexiglas oogt de constructie strak en welhaast futuristisch. Alle componenten voor de besturing voldoen aan alle internationale eisen en is het besturingspaneel UL-gecertificeerd. Met het oog op toekomstige onderhoudswerkzaamheden zijn alle kabelverbindingen gecodeerd en genummerd. De afmetingen van de toegepaste roestvaststalen frames zijn nauwkeurig op de afmetingen van een zeecontainer afgestemd, zodat alles veilig en efficiënt over de wereldzeeën kan worden getransporteerd. Het is niet verwonderlijk dat de medewerkers van CPS Case Packing Systems ook hier goed in zijn, want ongeacht of het nu om een kartonnen doos of een zeecontainer gaat: bij CPS weten ze van inpakken.

Meer informatie over de VX25: www.rittal.nl/VX25
Gelijk bestellen? Klik hier: www.rittal.nl

Tags Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder