Leestijd: 6 minuten

De ultieme test van AX-kasten: de woestijn van Abu Dhabi

Energy & Power

Dat Rittal-kasten tegen een stootje kunnen, wisten we al. Maar Jan-Willem Linsen van TSS4U onderwerpt onze AX kasten met succes aan de allerzwaarste testen: ze worden gebruikt in off-grid energiesystemen. We spraken Jan-Willem samen met Niels van der Zanden, projectleider bij VHE Industrial automation. De twee Eindhovense bedrijven werken regelmatig samen aan grote internationale solarprojecten.

Het werk van TSS4U is eigenlijk eenvoudig samen te vatten, vertelt Jan-Willem: “Wij leveren stroom op plekken waar geen stroom is.” In de praktijk betekent het dat TSS4U autonome energiesystemen ontwerpt en levert, die meestal gebruikmaken van zonne-energie. Vaak worden deze systemen geïnstalleerd op afgelegen plekken. Midden in de woestijn van Abu Dhabi, op zee of in kleine dorpen in Afrika. Jan-Willem: “Wij zijn een CO2-neutrale, ultiem betrouwbare energieleverancier. Onze solarsystemen zijn een duurzame vervanger van de vervuilende dieselaggregaten die vaak op dit soort plekken gebruikt worden.”

VHE Industrial automation is 70 jaar geleden begonnen als Van Hout Aandrijftechniek & Besturingstechniek. De ruim 200 werknemers nemen de ontwikkeling en productie van besturingssystemen voor hun rekening, zodat hun klanten, waaronder TSS4U, zich vol kunnen focussen op hun eigen core technology.

(v.l.n.r) Niels van der Zanden, VHE Industrial automation, William van den Heuvel, RITTAL B.V. & Jan-Willem Linsen, TSS4U

Olie- en gasindustrie

TSS4U doet veel projecten voor met name de olie- en gasindustrie. Het gaat dan om grote gasvelden met verschillende putten. Die putten worden allemaal gekoppeld aan een grote pijpleiding. Daarbij is energie nodig voor de afsluiters op de pijpen, lampen, telecom, et cetera. De energievoorziening moet betrouwbaar zijn, want als het systeem een dag platligt, loopt de misgelopen omzet al snel in de miljoenen.

Bovendien liggen de systemen vaak kilometers uit de bewoonde wereld: een monteur is uren onderweg om reparaties uit te voeren. Jan-Willem: “We stellen dan ook heel hoge eisen aan de producten die we maken: van ontwerp tot de gebruikte componenten, alles moet van hoge kwaliteit zijn. Officieel hoef je maar 2 jaar garantie te geven, maar wij willen dat het minimaal 20 jaar blijft draaien.”

Samenwerking op basis van vertrouwen

Wanneer TSS4U een grote order binnenhaalt, van zo’n 60 schakelkasten of meer, schakelen ze VHE in. Deze industriële automatiseerder bouwt de grotere series in samenwerking met TSS4U. Afgelopen jaar werkten ze samen aan een megaproject in de woestijn van Abu Dhabi. Niels: “We hebben in een half jaar tijd 1100 kasten geproduceerd. Daarbij kregen we veel vrijheid van TSS4U. Er was ook weinig tijd om uitgebreid offertes te gaan maken, we moesten direct aan de slag. Het is fijn om op zo’n basis van vertrouwen met elkaar te kunnen werken.”
Jan-Willem: “We weten wat we aan elkaar hebben. En ze hebben hier alle faciliteiten en kennis. Van engineering tot testen. Voor een veelgevraagde ‘heat soak test’ maken wij bijvoorbeeld gebruik van een klimaatkamer. Daarin bootsen we de temperatuurschommelingen van de woestijn na: 5 graden ’s nachts en 55 graden overdag. Pas als blijkt dat de kast dat aan kan, mag ‘ie verpakt worden en gaat hij naar de klant.”

Aanbestedingen

De aanbestedingen in de olie- en gassector zijn vaak uitdagend. Veel van deze klussen worden uitgezet door aannemers die er dikke boeken vol eisen op na houden. 2000 pagina’s aan specificaties zijn geen zeldzaamheid. En hoewel expertise en kwaliteit belangrijk zijn, gaat het in tenders vaak ook over prijs. Jan-Willem: “Prijzen zijn heel belangrijk. Er gaat ongelooflijk veel geld om in de olie- en gasindustrie. Die velden zijn miljardenprojecten. De energievoorziening is daar maar een heel klein deel van. En bovendien leveren wij nooit aan de eindklant – de olie- en gasmaatschappijen -, maar aan de aannemer. En de aannemer kijkt vaak vooral naar geld en of iets werkt tijdens de garantieperiode van 2 jaar. Daarna is het zijn probleem niet meer.”

Kwaliteit altijd voorop

Ondanks de houding van veel aannemers, blijft TSS4U kwaliteit bovenaan zetten. “Ik ben ervan overtuigd dat die kwaliteit ervoor zorgt dat wij nog steeds de enige in Nederland zijn die dit kunnen. Ik heb in de afgelopen jaren al diverse bedrijfjes wereldwijd zien komen en gaan, maar wij staan er nog steeds. De kwaliteit betaalt zich op de lange termijn uit,” vertelt Jan-Willem.

En daarom stelt hij dus hoge eisen aan het ontwerp en de gebruikte componenten. Jan-Willem: “Het is specialistisch werk: het selecteren van componenten, de verhouding tussen zonnepanelen en accu, de juiste accu en laadregelaar kiezen… Dat moet je in de vingers hebben om een betrouwbaar systeem te krijgen. Een accu is gevoelig en kost 40/50% van de totale systeemkosten. Die wil je beschermen met een goede laadregelaar, die zorgt dat de accu niet overladen wordt. Anders is hij binnen twee maanden stuk. Goedkoop is meestal duurkoop.”

Ultieme test

Om de componenten te beschermen, gebruiken TSS4U en VHE voor deze projecten alleen Rittal-kasten. Jan-Willem: “Rittal is gewoon heel goed. En dat moet ook: als een systeem 200 kilometer van de bewoonde wereld in een zandbak staat, moet het tegen een stootje kunnen. De eerste kast heb ik in 1998 in de woestijn gezet. Die werkt nog steeds. Dat is toch wel de ultieme test.” Voor de off-grid systemen gebruiken TSS4U en VHE alleen maar kunststof AX-kasten. Alleen deze extreem robuuste kasten zijn bestand tegen de temperaturen, de hoeveelheid zonneschijn en het eeuwig schurende zand en stof. “En wat veel mensen niet weten, is dat de lucht in de woestijn zilt is, net als aan zee,” vertelt Jan-Willem. “Een metalen kast roest gewoon weg, maar met kunststof heb je nergens last van.”

 

Rittal-accountmanager William van den Heuvel spreekt zowel TSS4U als VHE regelmatig en is onder de indruk: “Als je ziet dat onze producten in zulke omstandigheden toegepast kunnen worden, dan is dat heel mooi. Onlangs zijn we businessunit Power & Energy gestart, met een passend assortiment voor de duurzame energievoorziening. Wij leveren de bescherming die ervoor zorgt dat energiesystemen blijven draaien. Dit is daar een heel mooi voorbeeld van.”

Gaan jullie mee?

Jan-Willem is inmiddels op dreef en vertelt volop over wat je allemaal meemaakt als engineer in de woestijn en Afrikaanse dorpjes. Na een verhaal over hoe hij ooit eens gegijzeld werd tijdens het werk (“Gewoon rustig blijven, het is er al zo warm”), vraagt hij opgewekt aan Niels en William: “Jullie moeten het eigenlijk gewoon eens meemaken. Gaan jullie mee?”

Meer weten over onze kunststof kastenlijn AX? Klik hier.

Website TSS4U Klik hier.

Website VHE Industrial automation: Klik hier.

Tags energieopslag energietransitie zonne-energie

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder