Leestijd: 5 minuten

Samen een prominente rol spelen in de noodzakelijke energietransitie

Energy & Power

Er vindt een snelle energietransitie plaats van diesel naar elektrisch op bouwplaatsen, infra en festivals. Aggregaten spelen op deze locaties een belangrijke rol om eenvoudig en efficiënt toegang tot stroom te hebben. De vroegere dieselaggregaten hadden grote nadelen; groot dieselverbruik met alle milieunadelen van dien en ze zorgden voor veel geluidsoverlast. Heel hinderlijk voor zowel medewerkers als ook voor de omgeving. De Groene Aggregaat heeft hierin een nieuwe revolutie ontketend met haar hybride aggregaten. Duurzaam, stil en kostenbesparend. Samen met partners Intercel en Rittal is er verder geoptimaliseerd en dit is hun verhaal.

Een interview met Paul Robbers van De Groene Aggregaat, Diek Wechgelaar van Intercel en Theo Gerritzen van Rittal

 

Bekijk de video hier!

Wat was de uitdaging die jullie samen zijn aangegaan?

Paul – De Groene Aggregaat

“Het ging om ons model 100. Het totale accusysteem is 46 KWh per container, ons paradepaardje op dit moment. Nu leveren we zelfs aggregaten tot 500 KWh. We hadden verschillende moeilijkheden met de accu’s die we voorheen gebruikten. We wilden een grote stap naar volwassenheid van het product maken en een aggregaat leveren die ruim voldoende capaciteit heeft met een minimum aan storingen. In de beperkte ruimte van de container moest de capaciteit worden verdubbeld, een uitdagend maatwerktraject.”

Diek – Intercel

“We zijn een nauwkeurig traject gestart om eerst exact te analyseren welke problemen moesten worden opgelost. Lithium accu’s zijn perfect geschikt voor deze omgeving, ze leveren het optimale vermogen en kunnen met de juiste behuizing uitstekend tegen de ruwe omgeving op een bouwplaats of bij een evenement. Ook zagen we snel dat de ruimte voor de accu’s geen probleem was. Er werd voorheen met 12 accu’s gewerkt en dat hebben we terug kunnen brengen naar 6 stuks. Dit levert meer capaciteit en scheelt enorm veel ruimte.”

Theo – Rittal

“Wij zijn door Intercel vroeg in het traject betrokken. Onze filosofie is om altijd standaard kasten te gebruiken en die precies op maat te monteren. Bekabeling, omvormers en laders moeten allemaal de optimale plek krijgen in een dergelijk hoogwaardig apparaat. Exact zo gemonteerd kunnen worden dat er een robuuste opstelling ontstaat die geen hinder heeft van trillingen, schokken en ruig gebruik op vaak onverhard terrein. Lithium accu’s hebben extra aandacht nodig als het om trillingen gaat en daar hebben we een unieke oplossing voor gevonden.”

Hoe werd er samengewerkt en waar zaten de pijnpunten?

Paul – De Groene Aggregaat

“Echte pijnpunten zijn niet ervaren. We werkten direct als een hecht team van superspecialisten en we konden snel meters maken. Intercel biedt korte lijntjes en had direct de juiste antwoorden op de vragen die we hadden. In het bouwproces is er nog extra aandacht gevraagd voor temperatuurwisselingen die buiten en in de container kunnen plaatsvinden.”

Diek – Intercel

“Naast het bouwen van de juiste Accu op Maat hebben we ook mee mogen denken in het verder ontzorgen van De Groene Aggregaat. Wij hebben een groot deel van productie- en assemblagewerkzaamheden van De Groene Aggregaat uit handen genomen. Dit reduceert hun productietijd en verhoogt de uptime van de aggregaten. Temperatuurswisselingen spelen niet bij ieder project maar we hebben dit met de juiste engineering van Rittal prima kunnen ondervangen.”

Theo – Rittal

“Het was een spannend project en het heeft erg veel voldoening gegeven. Een aggregaat is een bijzondere machine die op uitdagende plekken wordt gebruikt. We hebben doorlopend geweldig samengewerkt, we inspireerden elkaar en droegen relevante kennis aan elkaar over. Hard werken en vooral fijn samenwerken.”

Wat levert het op?

Paul – De Groene Aggregaat

“Onze klanten hebben stroom nodig en dat verhuren wij. Zo makkelijk mogelijk met één druk op de knop is er stroom op uitdagende locaties. Voor de eindgebruiker levert dit heel veel op: diesel besparing, stil werken en een duurzame oplossing. Door remote monitoring kunnen we ook directe hulp en snelle service leveren. Daarnaast is de oplossing vandalisme proof. Last but not least onze hybride oplossing bespaart tot 90% op dieselgebruik.”

 Diek – Intercel

“Wij zijn ontzettend trots dat we met onze Cell to Pack filosofie op basis van Lithium accu’s deze machine toekomstbestendig hebben kunnen maken. Door de toevoeging van zonnecollectoren door De Groene Aggregaat is een prachtige feature toegevoegd, waarmee de accu’s iedere dag ook op locatie worden opgeladen. Het tempo waarmee is samengewerkt is ook bijzonder te noemen. Een groot project dat we in slechts enkele maanden hebben afgerond.”

Theo – Rittal

“Wij willen onze klanten langdurig succesvol laten zijn. Dat betekent dat we exact het juiste product voor de gevraagde toepassing ontwikkelen en leveren. Het kan gaan om kasten, de stroomverdeling maar ook om de juiste toepassing van IT en natuurlijk eersteklas service. Onze samenwerking heeft geleid tot procesoptimalisatie en dat betekent eveneens een belangrijke verduurzaming.”

De gezamenlijke toekomst?

Diek, Paul en Theo zijn hier eensgezind over. Door alle drie de partijen wordt onderschreven dat er een hechte en vooral prettige basis is gelegd voor nieuwe projecten. Er kan in goede samenwerking verder worden gegroeid door snel met elkaar mee te denken in de business en zo een prominente rol te spelen in de noodzakelijke energietransitie.

 

Tags Energy

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder