Leestijd: 5 minuten
Thermisch coaten met Rittal wandkasten en bewerkingsservice
Flame Spray Technologies (FST) ontwikkelt innovatieve thermische spuitsystemen die wereldwijd worden ingezet om uiteenlopende materialen te coaten. Een deel van de componenten van hun thermische spuitsystemen brengt FST onder in Rittal wandkasten, en met de Rittal Bewerkingsservice realiseert FST aanzienlijke tijdbesparingen.
Na de oprichting in 1997 slaagde FST erin om het reeds lang bestaand industrieel flame spray bewerkingsproces stapsgewijs te verbeteren en te verduurzamen. Daarmee veroverde het bedrijf uit Duiven een toonaangevende positie in de internationale spray coating industrie. Wereldwijd gebruiken klanten van FST de thermische spuitsystemen van FST voor uiteenlopende doeleinden, bijvoorbeeld om heupimplantaten te bewerken, zodat weefsel beter hecht aan het implantaat, of in de gasturbine-industrie, waar 80 procent van de onderdelen van gasturbines van coatings worden voorzien. Denk verder aan anti-aanbak-lagen in koekenpannen – ook die wordt middels thermisch spuiten aangebracht.
Thermisch coaten
Thermisch coaten is een proces waarbij poedermateriaal aan een vlam wordt toegevoegd. Daardoor kan het poeder op uiteenlopende materialen worden aangebracht. Als je op die manier meerdere laagjes over elkaar aanbrengt, ontstaat een coating die afhankelijk van de toegepaste coating-materialen en temperaturen over specifieke eigenschappen beschikt.
Verduurzaming door innovatie
FST past diverse thermische spuittechnologieën toe. Een van de meest simpele methodes is Arc Wire Spraying. Hierbij wordt een vlamboog tussen twee draden gegenereerd waardoor de draden smelten. Het gesmolten materiaal wordt vervolgens op een onderdeel ‘geblazen’. Deze techniek levert relatief laagwaardige coatings op en is dan ook het instapniveau van thermisch spuiten maar perfect voor bepaalde toepassingen.
Kees van Berkel, Global Head of System Sales bij Flame Spray Technologies: “We leveren deze machines wel maar maken ze niet zelf. Systemen die we wel zelf bouwen maken gebruik van geavanceerdere technieken zoals de HVOF, ofwel de High Velocity Oxygen Fuel spraytechniek, waarbij gas of een vloeibare brandstof wordt verbrand. De meeste systemen gebruiken daar kerosine voor, maar wij hebben een eigen technologie op basis van ethanol ontwikkeld. Ethanol is een stuk milieuvriendelijker dan kerosine, en het levert bovendien betere coatings op. Daarnaast verbruikt deze techniek 40 procent minder zuurstof en tweederde minder koelenergie. Dat levert onze klanten aanzienlijke kostenbesparingen op. Een ander geavanceerd proces is APS, ofwel Athmospheric Plasma Spraying . Plasma is feitelijk een ultrahete vlam waarmee je zelfs keramisch materiaal kunt smelten. FST werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe innovatieve plasma gun technologie ”
Show me the gun
Het feitelijke thermische spuitproces wordt door een coating-gun verricht. Deze gun wordt doorgaans door een robotarm gehanteerd. FST heeft een eigen spray coating-gun ontwikkeld die ten opzichte van conventionele guns functionele verbeteringen biedt.
Hoogwaardige turn-key oplossingen
Thermisch spuiten is een luidruchtig proces. Een spray gun kan een geluidsbelasting genereren tot 140 dB en bovendien een stoffig proces. FST levert daarom turn-key oplossingen waarin het proces in een geluidsdempende cabine is ondergebracht. Deze cabine bevat alle apparatuur en een afzuigsysteem. Van Berkel: “We bouwen ook de elektrotechnische besturing in eigen beheer, waarbij alle gebruikte componenten van hoogwaardige kwaliteit moeten zijn. We kiezen dan ook uitsluitend voor gerenommeerde merken die wereldwijd beschikbare componenten leveren. De besturing van het thermisch spuitsysteem en de afregeling van de gassen brengen we onder in Rittal wandkasten. Daarbij zijn accuratesse en veiligheidsaspecten cruciaal. Explosieveiligheid is van belang, stofvorming, en ook EMC zijn aspecten waar we dagelijks mee te maken hebben.”
Rittal Bewerkingsservice & RICS
Voor het controleren van de kritische aspecten worden bewakings- en temperatuursensoren en flow-meters in de kast opgenomen. Van Berkel: “De kast moet goed integreerbaar zijn zodat de eindgebruikers de parameters kunnen uitlezen. Sommige klanten willen dat de kast volledig is dichtgetimmerd, zodat de operator alleen het hoofdprogramma kan starten en stoppen. Andere klanten willen tijdens het coating-proces aan iedere knop kunnen draaien. Vaak moeten de kasten die we gebruiken dus mechanisch bewerkt worden. Daarvoor schakelen we de Rittal Bewerkingsservice in.
Het overdragen van de nodige bewerkingsinformatie aan de Rittal Bewerkingsservice doen we met behulp van het Rittal RICS 3D-tekenprogramma. Daarmee kunnen we eenvoudig en snel aanpassingen in een bestaand kastontwerp aanbrengen. Dat scheelt ons veel werk en tijd. RICS bevat onze ontwerpbestanden die we samen met een begeleidend tekstje zo naar Rittal kunnen sturen. Dat sluit overigens ook aan bij een ander voordeel van Rittal als toeleverancier. Alle documentatie en tekeningen van de Rittal kasten zijn gewoon beschikbaar. Daarmee kunnen wij direct voor de klant aan de slag.
Verder heeft Rittal de levertijden, ook van de bewerkingsservice, goed onder controle. Meestal hebben we de kasten binnen vijf dagen in huis, bewerkt en wel – waarbij ook de uitsparingen al zijn gecoat. Die snelle en goede bewerkingsservice is van belang voor het plannen van onze interne arbeidsprocessen. Doordat de kasten snel binnen zijn en de bewerkingen precies volgens opdracht zijn uitgevoerd kunnen we meteen aan het inbouwen van de componenten beginnen. Uiteindelijk profiteren onze klanten daar weer van, want mede dankzij de goede samenwerking met de Rittal Bewerkingsservice hebben we de gemiddelde levertijd van onze producten met drie weken kunnen inkorten.”