Leestijd: 5 minuten

Strategisch groeien met de Rittal Bewerkingsservice

Kastsystemen Bewerkingsservice

SPARQ Assembly stroomlijnt processen met flexibele productiecapaciteit

Elektrotechnische panelen zijn er in alle soorten en maten, net als paneelbouwbedrijven, maar zo veelzijdig als de paneelbouwers van SPARQ Assembly zijn er maar weinigen. Vanuit Emmen ontwikkelt SPARQ Assembly complexe elektrotechnische panelen voor de meest uiteenlopende toepassingen in de olie-, gas- en petrochemie, de procesindustrie, de energiesector en de machinebouw. Daarbij maakt het bedrijf slim gebruik van de veelzijdigheid van Rittal systeemkasten en het gemak van de Rittal Bewerkingsservice.

Rijke historie

In 1937 is startte Ingenieur Arjen Vonk met het verkopen van radioapparatuur onder de naam Vonk. Later schopte hij het tot partner van de NAM en in 1989 werd Vonk overgenomen door International Müller, waarna het bedrijf in 2002 verder onder de naam Imtech Vonk opereerde. Sinds 2015 is SPARQ Assembly onderdeel van Industry International, dat 5 bedrijven omvat: SPARQ Assembly, Vonk, Ampulz, 360 KAS en Ventilex. Inmiddels is SPARQ Assembly gespecialiseerd in de engineering, productie en installatie van elektrotechnische panelen en hoofdverdelers en op aanvraag gemaakte containeroplossingen voor elektrotechnische besturingen.

Bij SPARQ Assembly draait alles dus om maatwerk, speciaal ontworpen naar de wensen en behoeften van de klant. Mede als gevolg van de nauwe samenwerking met deze zusterbedrijven is SPARQ Assembly in verschillende werelden actief, waardoor de engineers, monteurs, installateurs en inspecteurs aan uiteenlopende en vaak technisch uitdagende internationale projecten werken. Elk project is maatwerk en elk paneel wordt door een vast team van specialisten op de wensen en behoeften van de klant afgestemd, ontworpen, vervaardigd, getest en waar nodig op elke gewenste locatie ter wereld geïnstalleerd en in bedrijf gesteld.

Workflow-integratie met Rittal Bewerkingsservice

Omdat SPARQ Assembly zowel maatwerkoplossingen aan haar eigen klanten als aan haar zusterbedrijven levert, past SPARQ Assembly verschillende soorten workflows toe. Hennie Mittendorff (rechts), Senior Work Planner SPARQ Assembly: “Assembleren we een serie besturingspanelen voor een standaard toepassing, dan kiezen we voor een directe en pragmatische aanpak. Onze monteurs hebben voldoende kennis van en ervaring met dit type panelen om te weten waar en hoe zij de componenten moeten plaatsen en bedraden.

Anders verloopt het bij projecten waar voorafgaand aan het assembleren wél een digitaal ontwerp en detailontwerp moet worden gemaakt. Daarvoor maken we gebruik van Eplan ProPanel 3D ontwerpsoftware. Elk project heeft een eigen workflow die afhangt van de complexiteit van het paneel, van de tijd die ons ter beschikking staat om het systeem te ontwikkelen en van de arbeidscapaciteit die wij daarvoor beschikbaar hebben. We werken bij voorkeur met Rittal systeemproducten, zowel voor het onderbrengen van de systemen in de kasten als voor de koelsystemen. Al naar gelang van de aard van het project maken we daarbij gebruik van de flexibele diensten van de Rittal Bewerkingsservice. De modulaire eigenschappen van de producten bieden onze paneelbouwers veel creatieve vrijheid om de panelen snel en effectief op maat samen te stellen. Daarnaast is het prettig om te weten dat we ook altijd op de diensten van de Rittal Bewerkingsservice kunnen terugvallen.”

Rittal Bewerkingsservice: gemak, kwaliteit en betrouwbaarheid

Door veel werkzaamheden in eigen huis uit te voeren slaagt SPARQ Assembly erin om een consistent hoog kwaliteitsniveau te leveren. Mittendorff: “We doen principieel geen concessies aan de kwaliteit van onze producten, dus het was voor ons aanvankelijk best een grote stap om de mechanische bewerkingen van onze panelen aan de Rittal Bewerkingsservice over te laten. Maar sinds we van het hoge kwaliteit- en afwerkingsniveau van de voorbewerkingen die Rittal uitvoert overtuigd zijn schakelen we de Rittal Bewerkingsservice geregeld in. Het scheelt ons veel tijd, want de assembleurs kunnen direct na binnenkomst van de kasten aan de slag.

Naast het aanbrengen van uitsparingen voorziet Rittal de montageplaten op basis van onze tekeningen ook van de nodige montagerails en bedradingskokers, en vaak is ook de sokkel al bij binnenkomst voorgemonteerd. Om de Rittal Bewerkingsservice in te kunnen schakelen moeten de digitale tekeningen natuurlijk wel kloppen en compleet zijn, dus dat vraagt wat extra inspanning van onze engineer. Daar staat tegenover dat we onze faalkosten minimaliseren. Dankzij onze solide 3D engineering blijven we een gegarandeerd hoge kwaliteit leveren.”

Sinds SPARQ Assembly de seriematig geproduceerde elektrotechnische panelen door de Rittal Bewerkingsservice laat voorbewerken heeft de engineer van SPARQ Assembly Albert Lopers (links) het drukker dan ooit. Lopers: “We bieden mogelijkheden voor co-engineering en prototyping en ondersteunen onze klanten graag bij het ontwikkelen van het basis- en detailontwerp om zo de TCO (total cost of ownership) te reduceren. Daar komt nu bij dat we ook voor serieproducties een digitaal ontwerp opstellen zodat de Rittal Bewerkingsservice de uitsparingen op exact de juiste posities kan aanbrengen.”

Engineering krijgt dus een grotere en belangrijkere rol in de werkvoorbereiding, waardoor de assemblageprocessen efficiënter verlopen. Lopers: “De uitdaging ligt er nu ook in om een zo groot mogelijk deel van de praktijkkennis van alle medewerkers in onze digitale ontwerptekeningen op te nemen. Op zich maakt Rittal het ons heel gemakkelijk: het enige dat zij nodig hebben om de behuizingen mechanisch te bewerken is een lijst met het aantal, de omvang en de posities van de mechanische bewerkingen. Deze genereren we direct vanuit ons ontwerp- en engineeringprogramma.”

Mittendorff: “Een deel van onze maatwerkoplossingen zal altijd wel het resultaat van handwerk zijn, maar zodra er meer dan drie a vier kasten dezelfde mechanische bewerkingen moeten ondergaan wordt het interessant om de diensten van de Rittal Bewerkingsservice in te schakelen. Voor die prijs kunnen wij het zelf niet beter en sneller doen, en dat is logisch: ze beschikken bij Rittal over de nieuwste bewerkingsmachines, dus waar mogelijk laten we het voorbewerken graag over aan de Rittal Bewerkingsservice. De flexibele productiecapaciteit van Rittal stelt ons in staat om onze productieprocessen verder te stroomlijnen en om strategisch verder te groeien.”

Meer weten of Rittal Bewerkingsservice, klik hier.

Tags Bewerkingsservice

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder