Leestijd: 6 minuten
Westland Infra heeft razendsnel nieuwe serverruimte
Waar niet zo heel lang geleden de kerstspullen nog stonden opgeslagen, schittert nu een rack-based koelsysteem van Rittal. Ferry Grooten, Procesmanager ICT Operations bij Westland Infra, is vooral ingenomen met de snelheid waarmee de serverruimte is gerealiseerd.
In een paar weken tijd heeft Rittal Premium partner Lasent het werk uitgevoerd en Grooten een stap verder gebracht op zijn weg naar onderhoudsarme automatisering.
Het fraaie, markant vormgegeven kantoor van Westland Infra staat in Poeldijk. Het halfronde gebouw ligt daarmee in het hart van het Westland. Dit is met een concentratie glastuinbouwbedrijven een belangrijk gebied. Het vormt na luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven de derde economische motor van Nederland! Westland Infra is verantwoordelijk voor het transport van energie naar bedrijven en woningen in de regio Westland en Midden-Delfland. De onderneming biedt haar klanten slimme en innovatieve oplossingen op energiegebied.
Grooten legt uit dat automatisering niet meer is weg te denken uit de energievoorziening. “Als regionale netbeheerder maken we veel gebruik van de combinatie ICT en techniek. Zo hebben we systemen ontwikkeld waarmee we het warmteverloop in kabelverbindingen kunnen monitoren en bewaken. Dit zetten we in als bewakingstool om storingen te voorkomen of, als het nodig is, een kabel tot zijn uiterste capaciteit te benutten. Hiermee benutten we onze investeringen optimaal en dit is weer goed voor onze klanten en de economie.”
Ook het commerciële meetbedrijf van Westland Infra is succesvol. Behalve het nauwkeurig meten van verbruiksgegevens van gas en elektriciteit, biedt het bedrijf betrouwbare warmtemetingen.
“Niet alleen aan onze belangrijke klantgroep de glastuinbouw maar ook daarbuiten zijn we actief. Zo hebben we klanten in het Rotterdams havengebied en verzorgen we de meetdatastromen voor een grote supermarktketen en diverse woningcorporaties en scholengemeenschappen.”, schetst Grooten de reikwijdte van het bedrijf.
Verbouwing
Westland Infra staat zijn klanten bij als het gaat om het efficiënt inzetten van energie. Dat betekent dat de onderneming dicht op de huid van zijn afnemers moet zitten. Om dit nog verder uit te bouwen – en eenvoudiger te achterhalen aan welke diensten de klanten behoefte hebben – heeft Westland Infra zijn bedrijfsvoering aangepast. “Onze mensen denken meer mee met de afnemers over hun processen. Dat betekent dat er intern meer samenwerkingsverbanden ontstaan. Het gevolg is dat de werkplekken anders zijn ingericht.”
Een verbouwing binnen het pand bleek onontkoombaar. En toen stond de oude serverruimte ineens in de weg. Simpelweg verplaatsen, bleek geen optie, omdat deze ruimte technisch gezien niet meer voldeed aan de wensen van de onderneming.
“Wij willen toe naar een hyperconverged infrastructuur, waarbij het beheer tot een minimum is beperkt. De kennis en kunde van onze mensen op de IT-afdeling zet ik liever in op strategische gebied: hoe kan IT helpen om de bedrijfsdoelstellingen waar te maken?”, vertelt Grooten.
Heel snel
Westland Infra beschikt over een zogenoemd ‘stretched datacenter’. Een serverruimte in het kantoorgebouw en eentje op ongeveer tien kilometer afstand. De twee zijn via glasvezel aan elkaar gekoppeld en opereren logisch als één geheel.
Wie tegenwoordig zijn serverruimte opnieuw moet inrichten, stelt zich natuurlijk de vraag of dat nog wel nodig is: een eigen serverruimte. De cloud lonkt immers. Wellicht is het nuttiger, handiger, goedkoper om de automatiseringsdiensten van een cloud provider af te nemen.
“Wij beheren ook ons eigen glasvezelnetwerk dat we gebruiken voor het datatransport van de smart meters naar onze applicaties in de serverruimtes. Als we zouden uitwijken naar een cloudprovider, dan hadden we ons netwerk moeten uitbreiden naar die provider. Daar was geen tijd voor. We moesten heel snel een nieuwe serverruimte hebben”, verklaart Grooten.
‘Snapt het meteen’
Op internet zocht Grooten naar bedrijven die serverruimtes bouwen. Zo kwam hij onder meer bij Lasent terecht. “Ze snapten meteen wat wij bedoelden. Dat praat wel zo prettig”, verklaart hij de keus voor deze bouwer. Lasent op zijn beurt trok bij Rittal aan de bel. In samenspraak is gekozen voor het energie-efficiënte LCP-DX rack-based koelsysteem. “Wij hebben vervolgens als onderaannemer de oplossing geleverd en gebouwd. Lasent zorgde voor de communicatie met Westland Infra en voor de aanwezigheid van een mobiele kraan om de condensors van de LCP DX units op het dak te plaatsen”, zegt Jeroen Zweers. Hij is Supervisor RiMatrix projects bij Rittal B.V. in Zevenaar.
Het Rittal LCP DX systeem sprak ons erg aan, omdat het zeer snel te realiseren is. Grooten neemt zijn bezoek mee naar een ruimte in het kantoorgebouw. Op een epoxyvloer staan vijf gesloten 19” racks gekoppeld met twee LCP DX units . “Een bijkomend voordeel is dat het modulair is opgebouwd. Dus eenvoudig uit te breiden”, licht Zweers toe. “Dit systeem wordt veel toegepast in projecten met een relatief laag vermogen, zeg maar weinig IT-apparatuur.”
Snel klaar
“Er is geen computervloer nodig”, zegt Grooten. “De behuizing kan gewoon op de bestaande vloer worden geplaatst. Dat scheelt tijd en geld.” Het is een autonoom werkend systeem. Kabelgoten voor binnenkomende- en afgaande bekabeling. Maar de rest is intern geregeld. Tussen de serverracks zijn twee LCP DX airconditioners aangebracht die de warme lucht van achter de servers wegzuigen, terugkoelen en aan de voorkant van de servers weer aanbieden. Verticale borstels, gemonteerd langs de 19”profielen van de racks zorgen ervoor dat warme en koude lucht zich niet met elkaar mengen. Het systeem zorgt zelf voor de benodigde elektriciteitsverdeling en back-up. En natuurlijk is er standaard een Datacenter Infrastructure Management (DCIM) systeem aan boord, zodat eenvoudig is af te lezen hoe het systeem ervoor staat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Rittal CMC III-monitoringsysteem. Bovenin de IT-racks is tevens een master-slave brandmeld- en blussysteem gemonteerd, om vroegtijdig een aanstaande brand te kunnen detecteren of zelfs direct te blussen.
“Wij doen ook het onderhoud bij Westland Infra. Dus moeten we alles goed in de gaten kunnen houden. Twee keer per jaar gaan we langs om het koelsysteem en brandmeld- en blusinstallatie te controleren en te reinigen, zodat het systeem betrouwbaar en energie efficiënt blijft werken”, aldus Zweers.
Dakje erboven
Omdat Lasent in een bestaande ruimte de serverruimte heeft ingericht, liepen er al leidingen onder het plafond door, waaronder afvalwater. Computers en water gaan niet samen. Zelfs al hebben we het hier over een closed rack-based systeem, dan nog was dit niet een gewenste situatie. “Lasent wilde geen enkel risico nemen en heeft een schuin aflopend dakje boven het ‘systeem-huis’ van Rittal gebouwd. Daaruit blijkt maar weer dat ze hun werk heel serieus nemen”, zegt Grooten.