Leestijd: 2 minuten

Dit betekent de IP-waarde van uw kabelwartel

Hummel

Kabelwartels worden op allerlei plekken gebruikt; van productieomgevingen tot buiteninstallaties. Waar de wartel ook wordt toegepast, het doel blijft altijd hetzelfde: het veilig doorvoeren van kabels. Welke mate van bescherming en afdichting de wartel moet bieden, is situatieafhankelijk. Lees in deze blog hoe u met behulp van de IP-code de kabelwartel kiest die bestand is tegen de omstandigheden in uw specifieke situatie.

Bestand zijn tegen externe condities

Of het nu gaat om voedingskabels of databekabeling; adequate bescherming van kabels is essentieel om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer een kabel namelijk niet goed beschermd is tegen externe condities, kan er kortsluiting ontstaan. Ga daarom altijd na wat de condities zijn in de omgeving waar u een behuizing met een kabelwartel installeert. Waar komt de wartel mee in aanraking? Er kan van alles op uw behuizing afkomen: corrosieve stoffen, straling (EMC), trilling, maar ook stof en vocht.

IP-classificatie wijst de weg

Om in de mate van bescherming met betrekking tot stof en vocht orde en duidelijkheid te scheppen, is elke wartel met een IP-beschermklasse gecertificeerd. De IP-classificatie wordt internationaal toegepast om beschermingsgraden van elektrische apparaten of omhulsels aan te geven. Zo ook bij schakelkasten en kabelwartels. IP maakt duidelijk in hoeverre de kabelwartel bestendig is tegen water, stof en voorwerpen. De IP-beschermingsgraad wordt aangegeven met twee cijfers die ieder hun eigen betekenis hebben.

  • Het eerste cijfer
    Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen aanraken en binnendringen van stof en voorwerpen. Afhankelijk van het soort, de grootte en de vorm van het voorwerp wordt het eerste cijfer van de beschermklasse bepaald. Ook de mate van stofbestendigheid wordt hierin meegenomen. (zie tabel)
  • Het tweede cijfer
    Het tweede cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen vocht. Hierin bestaan veel verschillende gradaties: in hoeverre is de kabelwartel bestand is tegen: waterdruppels, spatwater, waterstralen of zelfs tegen onderdompeling? (zie tabel)

Zo is een kabelwartel met de waarde IP65 bijvoorbeeld bestendig tegen stof en waterstralen uit alle richtingen. Voor de betekenis van alle waarden, ziet u de onderstaande tabel.

IP-beschermklasse, IP-beschermwaarde, kabelwartels, Hummel

Om het functioneren van uw kastsystemen en kabels te waarborgen, is het dus belangrijk dat u een kabelwartel kiest met de juiste IP-beschermklasse. Al onze kasten en kabelwartels zijn volgens de IP-norm gecertificeerd. Heeft u vragen over kabelwartels of wilt u liever samen met onze productspecialist doornemen welke IP-beschermklasse u nodig heeft in uw situatie? Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.

Tags Hummel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (1)

Patrick Engels | 13 juni 2022

Ik heb een volgend probleem, De Wartel welke we gebruiken van Hummel zijn IP68. Volgens de IEC 60529 mag ik deze niet gebruiken voor apparatuur IP65,66 en 67. Kunnen jullie aangeven dat de Hummelwartels een eventuele Bandbreedte hebben van IP65 tot IP68? Graag via een conformiteitsverklaring.

reageer