Leestijd: 3 minuten

Alles wat u moet weten over de brandveiligheid van uw kunststof kabelwartel

Hummel

Kabelwartels zijn een belangrijk onderdeel van een kastsysteem en zorgen voor een veilige verbinding van kabels van en naar de kast. Erg belangrijk dus, dat niet alleen de kast, maar ook de wartel brandveilig is. Engineers zijn echter niet altijd op de hoogte van de effecten van materiaalkeuze op brandveiligheid. Zeker kunststof kan van grote invloed zijn hierop, omdat het een zeer brandbaar materiaal is. Maar tussen kunststoffen bestaan ook weer verschillen. Hoe weet u nu of úw kabelwartel brandveilig is?

UL94 is de maatstaf

Om de brandveiligheid van kabelwartels te classificeren, moet deze eerst worden getest. De UL94-test van de Amerikaanse veiligheidsspecialisten van Underwriters Labatories geldt op dit gebied wereldwijd als de standaard. Bij deze norm wordt met behulp van horizontale en verticale brandtesten gekeken hoe snel het geteste object vuur verspreidt en in hoeverre het object vlamverdovend werkt.

De proef op de som

Bij de test volgens de UL94-norm wordt een monster van 0,5 inch tweemaal boven een testvlam gepositioneerd: één keer horizontaal en één keer verticaal. Onder de vlam zijn watten geplaatst om de verspreiding van het vuur te meten. Bij het bepalen van de brandveiligheid wordt gekeken naar de volgende drie criteria:

  • Vlamverdovendheid: is er een zelfdovend effect? Na hoeveel tijd is het vuur gedoofd?
  • Druppels: gaat het materiaal druppen boven de vlam? Druppels kunnen de brand namelijk verder verspreiden.
  • Gloeistadium: hoe lang gloeit de brand nog na? Gloeien kan zeer gevaarlijk zijn bij een brand, omdat de temperatuur nog steeds hoog is en er maar een paar factoren nodig zijn om de brand weer te doen oplaaien.

Alle brandveiligheidsklassen op een rijtje

Afhankelijk van de test krijgt het object een brandveiligheidsklasse toegekend:

HB (horizontaal branden): bij testmethode HB wordt een specimen aan één uiteinde horizontaal aangestoken. De brandsnelheid mag niet hoger zijn dan 76 mm/min. Bij meer dan 3 mm teststukdikte is dit 38 mm/min.

V-2 tot V-0 (verticaal branden): het exemplaar is verticaal geplaatst en aan de onderkant ontstoken. Deze testmethode is strenger dan 94 HB. Het splitst zich in de 3 classificaties 94V-0, 94V-1 en 94V-2:

  • V-2; zelfdovend tot uiterlijk 30 seconden, brandende druppels zijn toegestaan.
  • V-1; zelfdovend tot uiterlijk 30 seconden, brandende druppels zijn niet toegestaan, nagloeien maximaal 60 seconden.
  • V-0; zelfdovend tot uiterlijk 10 seconden, brandende druppels zijn niet toegestaan, nagloeien maximaal 30 seconden.

Omgeving bepaalt de brandveiligheidseisen

Maar welke brandveiligheidsklasse hebben uw kastsysteem en uw wartel nodig? Een belangrijke factor is de omgeving: waar installeert u de kast? Staat de installatie in een gesloten ruimte of een open ruimte? Staat hij binnen of buiten en welke temperaturen zijn er? En niet geheel onbelangrijk: wat voor inhoud beschermen de kast en de wartel? Kortom, welke eisen op het gebied van brandveiligheid gelden er in uw situatie? Neem de omstandigheden goed door met uw opdrachtgever of raadpleeg hiervoor het bestek. Houd er bovendien rekening mee dat veiligheidseisen in landen kunnen verschillen.

Al onze kasten en kabelwartels zijn volgens de UL94-norm gecertificeerd. Heeft u hier vragen over of wilt u advies? Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact op met onze productspecialist via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.

Tags Hummel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (1)

Tom | 6 juli 2022

Bedankt voor het delen van je artikel, het is zo nuttig voor mij.

reageer