Leestijd: 3 minuten

Waarom een kabelwartel een onmisbaar onderdeel in uw kastsysteem is

Hummel

Wanneer u uw hardware-componenten goed wil beschermen tegen invloeden van buitenaf, bent u er niet met een sterke behuizing alleen. Er lopen altijd kabels van en naar uw apparatuur; daarom heeft u bij een complete oplossing voor de bescherming van uw materiaal, naast de kast, een kabelwartel nodig. Die zorgt er namelijk voor dat het eind van de elektrische kabel die naar uw kast loopt veilig wordt bevestigd. Waarom een kabelwartel een essentieel onderdeel is van uw industriële behuizing leest u in deze blog.

De kwetsbare plek in uw kastsysteem

Of het nu gaat om voedingskabel of netwerkbekabeling; diverse kabels zullen ergens in uw kast naar binnen moeten. Deze opening is de achilleshiel in uw kastsysteem. Een wartel biedt de oplossing. Het zorgt voor perfecte afdichting van uw kast zodat deze beschermd is voor invloeden van buitenaf, zoals vocht, stof of straling (EMC). Bovendien kan een wartel bij dynamische belasting van uw kabels zorgen voor trekontlasting. Uw kabels, systeem en kast blijven ongeschonden en naar behoren functioneren.

Elke situatie is anders

De omgevingen waarin behuizingen worden geïnstalleerd zijn steeds complexer en uitgebreider. Een kabelwartel die langs de A2 wordt gebruikt zal waarschijnlijk aan andere eisen moeten voldoen dan een wartel toegepast in een kastsysteem in het Amazonegebied.

Waar vroeger enkele typen wartels volstonden, zijn er nu honderden verschillende soorten en maten nodig om te kunnen voldoen aan de specifieke eisen die een bepaalde omgeving met zich meebrengt. In de basis bestaan wartels uit vier materialen: kunststof, messing, vernikkeld messing of RVS. Hierop zijn vervolgens honderden varianten gebaseerd; elk geschikt voor een specifieke situatie. Zo zijn er wartels met een ‘Hygienic Design’, geschikt voor de foodindustrie, omdat vuil zich niet kan hechten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld wartels die bescherming bieden tegen elektromagnetische compatibiliteit.

Hoge veiligheidseisen

Omdat wartels veelal in productieomgevingen of gevoelige zones worden toegepast, moeten zij zeer strikt worden getest op betrouwbaar functioneren. De basisvereiste is dat de wartel stevig blijft zitten en goed afdicht. Daarnaast krijgt elk type kunststof wartel een brandveiligheidsklasse toegekend volgens de UL94-norm. Een andere belangrijke certificering is de IP-code, die de beschermingsgraad tegen het aanraken en indringen van voorwerpen van buitenaf en de beschermingsgraad tegen de mate van vocht aangeeft. Ten slotte moet een wartel die in een explosieve omgeving wordt geplaatst, voldoen aan de zeer strenge EN 60079-0:2012-norm.

De keuze voor de juiste wartel is van veel factoren afhankelijk en luistert heel nauw. Wilt u weten waar u op moet letten bij de keuze van een geschikte kabelwartel? In onze blog ‘Zeven speerpunten waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste kabelwartel’ leest u het!

Tags Hummel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder