Leestijd: 3 minuten

Blue e+ IT: Koeling wordt steeds belangrijker

Blue e+ IT-Infrastructuur RiMatrix Next Generation (NG)

De Blue e+ IT koelaggregaten zijn het antwoord

De eisen die aan de koeling van IT racks worden gesteld nemen toe en dat leidt tot meer vraag naar de Rittal Blue e+ IT oplossing. Dat de lat hoger wordt gelegd is onvermijdelijk omdat de afhankelijkheid van IT steeds groter wordt. Het komt ook omdat tegenwoordig op meer plekken IT racks staan dan voorheen.

Gewijzigde situaties

IT racks bevonden zich vroeger uitsluitend op plaatsen die daarvoor speciaal waren ingericht. Serverruimtes waren gedimensioneerd op het energieverbruik, de koelingsbehoefte en luchtkwaliteit van het rack en de daarin aanwezige IT.

Die situatie is de laatste jaren gewijzigd. Daarvoor zijn meerdere redenen. Zo is er de trend dat de IT density per rack toeneemt. Meer compute power en netwerkcapaciteit leiden tot meer warmte. Tegelijk wordt elke productieomgeving (smart industry) steeds afhankelijker van de IT. De combinatie van hogere belasting, meer warmte en de gewenste maximale beschikbaarheid van de IT vraagt om andere koeling van gesloten (industriële) IT racks.

POE en Edge Computing

Een andere ontwikkeling die zorgt voor meer warmte en een ander gebruik van de IT racks is Power over Ethernet (POE). Ethernet bekabeling is ook als energievoorziening te gebruiken. Gebouw automatisering en security maatregelen waaronder domotica op basis van POE zijn inmiddels gemeengoed. Verder staan IT racks tegenwoordig vaker op plaatsen die voorheen ondenkbaar waren. De trend dat er meer compute power en vooral data dicht op de productieprocessen staat wordt vaak omschreven met het begrip Edge computing.

Of het bij Edge computing nu gaat om IT racks van gewoon formaat of aangepaste omvang, de koeling van deze racks vergt extra aandacht. Door de externe factoren, beschermklasse, EMC, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en lucht kwaliteit zijn conventionele koelingsoplossingen hier niet mogelijk.

Rittal Blue e+ IT

Rittal heeft de Blue e+ IT koeloplossing ontwikkeld om bovenstaande uitdagingen te beantwoorden. Het koelaggregaat kan eenvoudig aan de bovenzijde of aan de achterzijde van een IT rack worden gemonteerd. De gekoelde lucht blaast daarbij altijd voor de 19” profielen.

75% energiebesparing

Rittal Blue e+ IT is er voor koelvermogens tussen de 1,7 en 3 kW. De energie-efficiency is ongekend. Tot 75% energiebesparing ten opzichte van conventionele koelsystemen is mogelijk. Dat komt door de componenten die Rittal speciaal voor deze aggregaten heeft ontwikkeld. De gepatenteerde heatpipe technologie, de EC-ventilatoren met toerentalregeling en toerengeregelde inverter compressor staan ook garant voor een minimaal energieverbruik. Elke Blue e+ IT unit is van afstand bedienbaar en te monitoren.

Hoge beschermklasse

De Blue e+ IT heeft nog een bijzondere eigenschap. Bij het ontwerp is tevens rekening gehouden met de inzet in bijzondere (industriële) omgevingen waar een hoge beschermklasse (IP55) gewenst is. Montage aan Edge computing racks die op of zeer dicht bij de productievloeren staan. De robuustheid van het ontwerp en het remote beheer maken ze uitermate geschikt voor dit soort omgevingen.

Specialisten

Bij Rittal werken specialisten die zich inzetten voor het behalen van de optimale resultaten. Zij zien dat het Blue e+ IT koelaggregaat op tal van plekken kan worden toegepast waar koeling voorheen lastig te realiseren was of waar nog geen IT hardware aanwezig was.

Of het nu gaat om het verantwoord koelen van IT omgevingen in smart industry of in distributiecentra. Blue e+ IT blijkt vaak het antwoord te zijn waar de klant op wachtte. Er zijn ook nog andere sectoren, waaronder de chemie, de voedingsmiddelen industrie en de zorg waar de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van bestaande en nieuwe IT omgevingen profiteert van deze unieke Rittal oplossing.

In het volgende artikel gaan wij in op de meerwaarde van Blue e+ IT in de distributiecentra.

Tags Blue e+ blue e+ it koelaggregaat koelaggregaten