Leestijd: 4 minuten

Standaardisatie van datacenters als belangrijke trend

IT-Infrastructuur

Standaardisatie van datacenters als belangrijke trend

Standaardisatie is volgens mij een van de belangrijkste trends bij datacenters van het moment. Waarom dat zo is leg ik in dit artikel kort uit.

Tijdens de gesprekken die ik met datacenters voer en de bijeenkomsten van Rittal wordt deze vraag altijd gesteld: “Wat ziet Rittal als belangrijke ontwikkelingen van dit moment.” Die vraag krijgen we van iedereen. Directies van internationale bedrijven willen onze visie horen. Ontwerpers en bouwers met portfolio in meerdere landen willen graag over trends sparren. En voor de technici van de nationale en regionale aanbieders is het ook een belangrijk onderwerp.

Complexiteit

Die belangstelling vind ik een goed teken. We zien bij Rittal dat de sector de ogen niet sluit of uitsluitend op het eigen kompas wil varen. Men vindt het exploiteren van een datacenter eerder complexer dan eenvoudiger worden. De complexiteit heeft deels te maken met de klantwensen. Maar steeds meer zijn het externe factoren, zoals overheidsregels, die dit versterken. Welke kant die ontwikkelingen uitgaan wil iedereen weten. Net als de beste manier daar mee om te gaan.

Exploitatie

Iedereen houdt bij het ontwerp of exploitatie van een datacenter rekening met bestaand overheidsbeleid. Maar wat nu als de regels binnen enkele jaren zijn achterhaald of flink worden aangescherpt. Kan de bestaande inrichting en operatie dan moeiteloos worden aangepast of is dat een extreem moeilijke uitdaging? Hierover krijgen we echt veel vragen.

Standaardisatie is het antwoord

Het antwoord op die vragen is standaardisatie. De keuze voor racks, cooling en powerconcepten is heel groot. Wie kiest voor een lappendeken van IT en OT maakt de exploitatie onnodig complex en duur. Wie kiest voor standaardisatie stapt niet in die valkuil.

Een datacenter dat eenvoudig onderhoud en beheer hoge prioriteit geeft komt vanzelf op standaardisatie uit. Ik zie dat steeds meer bij verzoeken terugkomen. Daar wenst de klant nadrukkelijk een voorstel met zoveel mogelijk dezelfde componenten. In niet alle gevallen is standaardisatie een harde vereiste. Ik krijg ook wel te horen dat men strak stuurt op lagere operationele kosten. Standaardisatie is dan niet de vraag, maar wel het antwoord.

Internationaal hoog op de agenda

Het onbewust toewerken naar standaardisatie kom ik weinig tegen bij de internationale aanbieders en hyperscalers. Daar staat het vanaf dag een hoog op de agenda. Bij dit soort grote spelers zie ik ook dat standaardisatie meer dan de IT en OT raakt. Zij werken het liefst met zo min mogelijk partijen, maar dan wel voor elke opdracht in elk land.

Hogere eisen in bouwfase

Aan de ontwerpers, bouwers en inrichters die hiervoor in aanmerking komen worden steeds hogere eisen gesteld. Betrouwbaarheid is heel belangrijk net als het trackrecord om goed met de andere partijen te kunnen samenwerken. Ik zie dat duidelijk bij de internationale projecten waarin Rittal betrokken is. Het aantal partners waarmee we werken neemt niet toe, terwijl de omvang van de klussen wel groter wordt. De enige manier waarop we als verschillende bedrijven goed werk op tijd kunnen leveren is dat we precies weten wie wat levert. Zoiets maakt standaardisatie tot een echte must.

Standaardisatie en concurrentie

Datacenters met gestandaardiseerde IT, OT en processen hebben nog een belangrijk voordeel. Omdat het beheer zoveel eenvoudiger is, kunnen ze een aantrekkelijk aanbod in de markt te zetten. Ik zie dat daardoor regionale en nationale datacenters serieus kunnen concurreren met de bekende hyperscalers.

Als we het over concurrentie en hyperscalers hebben, gaat het al snel over OCP. Rittal ziet in alle landen dat steeds meer datacenters dit accepteren en omarmen. Het is niet langer iets dat alleen maar de hyperscalers toepassen. OCP is in het kort de combinatie van open en wereldwijd erkende standaarden voor high density racks, cooling en power. Rittal heeft de eerste deployments in Nederlandse datacenters met OCP gerealiseerd.

We zien dat nationale datacenters veeleisende klanten, die zelf in meerdere landen datacenterruimte huren, met OCP bedienen. De klant weet dat zijn IT overal ter wereld er precies hetzelfde is.

Lang leverbaar

Uiteraard is die eis van de klant ook met onze reguliere serverracks realiseerbaar. Klanten gaan er van uit dat wij series en onderdelen heel lang met de identieke specs blijven leveren. Het wordt ook steeds vaker als voorwaarde gesteld.

Op die manier wil men de inrichting van het datacenterruimte zo lang mogelijk gelijk houden en uitbreidingen naadloos laten aansluiten. Dat is goed voor de lage exploitatie kosten. Standaardisatie geldt ook als voorwaarde om over meerdere – deels concurrerende – datacenters verspreid exact de zelfde omgevingen te kunnen gebruiken. Die eenvoud drukt kosten en maakt op- en afschaling eenvoudiger.

 

Tags datacenter datacenters IT-infrastructuur marc corbeek

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder