Leestijd: 4 minuten

Een goede klima­tiserings­berekening maken? Beantwoord deze vijf vragen!

Dakventilatoren Klimatisering

Iedere engineer krijgt te maken met de uitdaging om het besturingssysteem goed draaiende te houden, ook nadat het op locatie geïnstalleerd is. Om daarvoor te zorgen moet het systeem beschermd zijn tegen bijvoorbeeld temperatuurstijgingen. Wilt u problemen achteraf voorkomen, dan is het belangrijk dat er een goede klimatiseringsberekening gemaakt wordt. Dat kan eenvoudig op basis van deze vijf vragen!

Het is essentieel om, voorafgaand aan het engineeren, in kaart te brengen waar de schakelkast zich gaat bevinden en met welke randzaken u rekening moet houden. Het kan helpen om eens goed in gesprek te gaan met uw opdrachtgever en samen met hem de onderstaande vijf vragen te beantwoorden.

1. In welk land komt de schakelkast te staan?

Allereerst is het belangrijk om te weten of de schakelkast in Nederland blijft of naar het buitenland wordt geëxporteerd. En, indien het geëxporteerd wordt, of het dan naar een koud of warm land gaat. In landen als India is de luchttemperatuur bijvoorbeeld veel hoger dan in Nederland. Om de mate van koeling te kunnen bepalen, moet u daar rekening mee houden. Gaat u exporteren, dan is niet alleen de temperatuur van belang, maar ook de benodigde certificering. Voor het exporteren van schakel- en besturingspanelen naar de Verenigde Staten en Canada moet u bijvoorbeeld UL-gecertificeerd zijn en dient u rekening te houden met specifieke normen en eisen.

2. Wat zijn de locatie-omstandigheden?

Om een goede klimatiseringsberekening te maken, zijn de omstandigheden rondom de kast cruciaal. Maak een worstcase-scenario om de maximale omgevingstemperatuur vast te stellen. Hoe warm kan het hoogzomer in de hal waar de schakelkast staat worden? En komt de installatie op de begane grond te staan, of bijvoorbeeld op een bordes onder een plat dak? Dat kan tien tot vijftien graden schelen. Ook het gegeven of de schakelkast rondom vrij of helemaal ingebouwd is, heeft invloed op de temperatuur in de kast.

3. Welke temperatuur mag het in de schakelkast maximaal worden?

Ga voor de maximale temperatuur uit van het meest kritische component, bijvoorbeeld de PLC. Analyseer vervolgens wat de onderdelen aan warmte afgeven om het totaal aan warmtedissipatie in de kast vast te stellen. Een slim hulpmiddel om de temperatuur van componenten te achterhalen, is de dataportal van EPLAN. Daar staan de digitale bouwstenen met bijbehorende specificaties in. Aan de hand hiervan kunt u eenvoudig tekeningen maken en heeft u alle benodigde gegevens direct bij de hand.

4. Wat zijn de afmetingen van de schakelkast?

Om te weten of de schakelkast goed in de ruimte past, is het zaak om te weten hoe groot de installatie wordt. Veel mensen geven de voorkeur aan een kleine schakelkast. Houd er echter rekening mee dat een kleine kast warmer wordt dan een grote kast en dat u daardoor meer koeling nodig heeft. Is de omgevingstemperatuur laag, dan kan een grote kast via de oppervlakte zijn warmte beter kwijt en heeft hij soms geen actieve koeling nodig. De kans dat actieve componenten kapotgaan is daardoor kleiner.

5. Welke middelen zijn voorhanden?

De soort koeling is mede afhankelijk van wat er op locatie al aan middelen voorhanden is. Sommige productiebedrijven beschikken bijvoorbeeld over proceswater waar ze gebruik van kunnen maken. Als dat niet aanwezig is, kan eventueel koelend proceswater gemaakt worden. Is dat niet mogelijk, dan is luchtkoeling of een koelaggregaat geschikter.

Heeft u de bovenstaande informatie verzameld, dan kunt u een goede klimatiseringsberekening maken. Zijn de gegevens ook na een gesprek met uw opdrachtgever niet bekend? Doe dan een gedegen aanname en voeg die calculatie bij uw offerte. U kunt dan duidelijk aangeven dat de waardes uiteindelijk hoger of lager kunnen uitvallen, afhankelijk van de daadwerkelijke gegevens. Zo voorkomt u aanpassingen, maatwerk en hoge kosten achteraf waar u voor moet opdraaien.

Wilt u weten welke koeling het beste bij uw situatie past? Bereken eenvoudig de klimatiseringsbehoefte met engineeringssoftware Therm. Vraag de software aan via 0316 – 59 16 60.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder