Leestijd: 3 minuten

Jongleren in een distributiecentrum vol processen

Hybrid Cloud Packages Logistiek

In een distributiecentrum vinden ontzettend veel processen plaats en worden tientallen systemen en softwarepakketten gebruikt. Ze zijn strak in elkaar verweven en moeten op de juiste manier met elkaar communiceren om het geheel soepel draaiende te houden. Aan IT-managers in distributiecentra de schone taak om alle spreekwoordelijke ballen in de lucht te houden en de beschikbaarheid en continuïteit van processen te waarborgen. Absoluut geen eenvoudige taak! Hoe steken de processen in elkaar en op welke manier kan de beschikbaarheid van belangrijke data gewaarborgd worden?

Distributiecentra zijn er in uiteenlopende soorten en maten. In bijvoorbeeld een commercieel distributiecentrum maken meerdere bedrijven gebruik van dezelfde ruimte. De organisaties werken met verschillende externe partijen samen en gebruiken eigen bedrijfsspecifieke software, denk aan software voor voorraadbeheer van stukgoederen zoals kopieerapparaten of printers. In andere distributiecentra vindt juist buitengewoon veel processing plaats. De orders komen niet alleen vanuit verschillende kanalen binnen, maar de hoeveelheden waarin ze besteld worden lopen ook sterk uiteen. De ene keer bestaat een aanvraag uit één product en de andere keer uit meerdere pallets. Hoe complexer een distributiecentrum, des te belangrijker het is dat de IT-omgeving altijd optimaal functioneert. De processen moeten namelijk non-stop door blijven gaan om alle pakketten op tijd te kunnen leveren.

Een ‘simpel’ pakketje versturen gebeurt niet zomaar

Bij het ogenschijnlijk eenvoudig online bestellen van een pakketje, gebeurt er achter de schermen heel veel: er is volop sprake van digitale communicatie. Op ieder moment moet informatie vrijgegeven kunnen worden over het pakket. Bestelt iemand een doosje parfum, dan moet direct duidelijk zijn wat het kost, of het op voorraad is en wanneer het bezorgd kan worden. Het doosje parfum wordt vervolgens in het distributiecentrum van een rek gehaald, klaargezet en voorzien van labelling. Voordat de vrachtwagen gaat rijden, moet bovendien exact bekend zijn welke pakketten de chauffeur nog meer meeneemt, wat de route is en wanneer welk pakket waar geleverd dient te worden. Enkele uren voorafgaand aan de levering ontvangt de klant een bericht dat het pakketje onderweg is en uiteindelijk wordt het geleverd. Om ervoor te zorgen dat de klant en de leverancier allebei over up-to-date informatie beschikken, is soms zelfs internationale communicatie nodig.

Het beste van twee werelden

Om al deze processen in goede banen te leiden en het maximale volume van vrachtwagens te benutten, is het belangrijk dat data razendsnel beschikbaar is. Staat de data dichtbij, dan bent u het meest in control. Rittal kan u helpen om de beschikbaarheid van data te waarborgen, bijvoorbeeld in de vorm van Hybrid Cloud Packages (HCP). Daarmee heeft u het beste van twee werelden: de zekerheid en transparantie van IT in eigen beheer en het gebruiksgemak van cloud-oplossingen. U beschikt snel over uw eigen bedrijfskritische data en de complexe processen in het distributiecentrum blijven 24/7 doorgaan.

Meer informatie over de Hybrid Cloud Packages van Rittal leest u in deze brochure. Benieuwd naar de ervaringen van een logistieke dienstverlener met de IT-producten van Rittal? Download dan het referentieverhaal.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder