Leestijd: 4 minuten

Kabelwartels verhogen ook in extreme omstandigheden de veiligheid

Hummel

Het belang van kabelwartels wordt nog wel eens onderschat. Ten onrechte, want ze dragen in heel wat branches wezenlijk bij aan de goede werking van bedrijfsapparatuur. De juiste wartel beschermt elke machinekast tegen vrij bedreigende invloeden van buitenaf, zoals stof en vocht. In extreme omstandigheden zoals arctische kou of tropische hitte zijn het de ‘heavy duty’ kabeldoorvoeren van vernikkeld messing die het verschil maken. Zelfs basen, zuren en chemicaliën houden ze tegen.

Wartels zorgen voor een veilige doorvoer van kabels door panelen van en naar apparaten. Ze kunnen kasten isoleren, voor aarding en trekontlasting zorgen en beschermen tegen elektromagnetische verstoring. Er zijn ook wartels die speciaal zijn gemaakt om zware explosies te doorstaan of om onder water voor afdichting te zorgen.

Vernikkeld messing voor de zwaarste omstandigheden

De kabeldoorvoeren zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden onder meer gemaakt van kunststof, roestvrij staal, koper en aluminium. Het hangt van de omgeving waarin ze worden gebruikt af, wat het beste type is. Wartels van vernikkeld messing met siliconen afdichting zijn in ieder geval geschikt voor de zwaarste omstandigheden. Denk aan gebruik bij installaties die buiten staan in de ijzige kou, of juist binnen, in de hitte van een bakkerij of ijzersmelterij.

Er zijn ook wartels van vernikkeld messing die speciaal bedoeld zijn voor omgevingen waar contact kan ontstaan met zuren en basen. Deze wartels worden met name in de petrochemische sector en farmaceutische industrie veel gebruikt.

Net als roestvrij staal is vernikkeld messing corrosiebestendig, de kostprijs is echter een stuk lager. Doordat het materiaal bijzonder hard en sterk is gaan de wartels lang mee en vergen ze weinig onderhoud.

Hummel VariaPro ‘heavy duty’ wartels Temp en FKM

Hummel brengt met de VariaPro familie een uitgebreide serie wartels op de markt voor het zware werk. De VarioPro FKM is het jongste lid en behoort tot de categorie die gehard is tegen zuren, basen en chemicaliën. De afdichting is van FKM. Dat is een fluorkoolstof gebaseerd synthetisch rubber, dat bekend staat om zijn brede chemische resistentie. Deze wartel is daardoor dus zeer geschikt voor de chemische industrie.

De VariaPro Temp is speciaal bedoeld voor gebruik bij extreme temperaturen. Deze wartels hebben een bereik van min 60 tot plus 200 graden Celsius. Ze zijn dus net zo goed bruikbaar in ijzige kou als in snikhete kassen. De binnenkant is afgedicht met siliconen. Overigens deinst ook de FKM niet terug voor kou of hitte met een bereik dat tussen -20 en 180 graden Celsius ligt.

Beide types beschikken bovendien over EMC demping, wat wil zeggen dat ze kabels beschermen tegen elektromagnetische invloeden van apparaten in de buurt. Ook zijn ze beveiligd tegen verdraaien tijdens het monteren van kabels. Ze beschikken over alle relevante toelatingen voor internationale markten en tal van branches.

De VarioPro serie kan een druk aan tot 10 bar en valt onder beschermklasse IP 68. Ze zijn leverbaar in alle gangbare metrische  maten. In combinatie met speciale inzetstukken dekken ze zo een breed scala aan kabeldiameters af. De vorm maakt deze wartels bijzonder geschikt voor inbouw op plekken waar weinig ruimte is.

Breed scala wartels voor veeleisende markten

De VariaPro wartels zijn dus speciaal voor veeleisende markten. De Pro Temp is speciaal geschikt voor toepassing in koude omgevingen zoals koelcellen en koelinstallaties maar is ook in hete omstandigheden te gebruiken, met name in de industrie. De FKM is zeer bestand tegen zuren en chemicaliën die bijvoorbeeld in de procesindustrie worden gebruikt. Bij de serie horen ook extra brandwerende wartels (voor de railindustrie) evenals wartels die voldoen aan de hoge hygiënestandaards die gelden in de voedingssector. Tot slot zijn er gepantserde wartels voor explosiegevaarlijke omgevingen zoals energiecentrales, chemische industrie of verfspuiterijen.

Heeft u vragen over kabelwartels of wilt u liever samen met onze productspecialist doornemen welke wartel in uw situatie geschikt is? Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.

Tags Chemie Hummel petrochemie Wartel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder