Leestijd: 4 minuten

Met een serverruimte vanaf 10 m2 in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek

IT-Infrastructuur

In de huidige maatschappij streeft men continu naar energiezuinig handelen. Milieuvervuiling en CO₂-reductie zijn onderwerpen die bij menig mens on top of mind staan en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is voor veel bedrijven een standaardbegrip geworden. Al een behoorlijke tijd kunnen bedrijven een fiscale regeling met de overheid treffen, wanneer men ervoor kiest om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Deze regeling wordt de Energie-investeringsaftrek (EIA) genoemd. In deze blog leest u onder andere dat de EIA voor het mkb zeer interessant kan zijn en hoe Rittal u hierbij kan helpen.

Wat is de Energie-investeringsaftrek?

Zoals nader wordt toegelicht in de Energielijst 2017 is de Energie-investeringsaftrek (EIA) een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. De overheid komt met de EIA om energiebesparende innovaties onder de aandacht te brengen en te promoten bij bedrijven. Afhankelijk van de hoeveelheid winst van bedrijven, kunnen bedrijven met EIA een teruggave van 13,5 procent netto verwachten op de gemaakte investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Koelen op rack- en rijniveau voor energiebesparing

In het verleden waren het vooral de grote bedrijven die gebruikmaakten van de EIA, maar de overheid wil dat juist ook het mkb ervan kan profiteren. Wanneer bedrijven kiezen voor energiebesparende koeloplossingen op rack- en rijniveau, hoeven zij de ruimte om de racks heen niet meer te koelen. Tegenwoordig neemt de gemiddelde data-infrastructuur van een mkb’er een oppervlakte van minder dan tien vierkante meter in beslag, en juist voor deze relatief kleine ruimten is het koelen op rack-en rijniveau zeer interessant.

Wat ik zelf altijd tegen de klant zeg: “Wat u niet eet, hoeft u ook niet af te vallen.” Met andere woorden: des te kleiner de ruimte voor uw data-infrastructuur, des te minder u hoeft te koelen. Ik zal het iets nader toelichten. Wat vroeger een computer- of serverruimte was, past nu veelal in één of twee IT-racks. Wanneer bedrijven bijvoorbeeld kiezen voor een aantal Rittal-racks, verkleinen zij hun serverruimte. Zo’n Hybrid Cloud Package (HCP)-opstelling is dan voorzien van de volledige IT-apparatuur, koeling, noodstroomvoorziening, brandmeld- en blusinstallatie en monitoring. De HCP-opstelling kunt u overal neerzetten, dus u hoeft geen specifieke ruimte meer te reserveren voor uw IT-infrastructuur.

De voordelen van de Hybrid Cloud Packages van Rittal

Rittal biedt energiebesparende oplossingen op rack- en rijniveau. Welke voordelen brengen de HCP’s van Rittal, die voldoen aan de EIA-eisen, met zich mee voor uw bedrijf? De belangrijkste heb ik voor u hieronder op een rij gezet.

 • 13,5 procent netto teruggave:
  Zoals aangegeven kunt u met energiebesparende bedrijfsmiddelen voor de data-infrastructuur in aanmerking komen voor de EIA. Afhankelijk van de hoeveelheid winst, kunt u hierbij een teruggave verwachten van maar liefst 13,5 procent netto.
 • Geen ruimte meer opofferen voor de racks:
  U hoeft geen kantoor of kelder meer op te offeren voor uw serverruimte. Uw serverruimte zal minder ruimte in beslag nemen met de efficiënt gevulde Hybrid Cloud Package en kan op elke locatie in het pand geplaatst worden.
 • Lager geluidsniveau:
  De koeling van een Rittal-rack vindt plaats achter gesloten zichtdeuren. Dit betekent dat het koelen minder geluid zal maken dan een centrale airconditioner in een grotere ruimte.
 • Baas over eigen data:
  Gezien het feit dat een serverrack-opstelling tegenwoordig minder ruimte in beslag neemt, kunt u ervoor kiezen om zelf een IT-omgeving in te richten voor uw data en minder gebruik te maken van een volledige cloudoplossing. Zo blijft u baas over eigen data.

Wilt u meer weten over de werkwijze van Rittal om uw bedrijf in aanmerking te laten komen voor de EIA? Lees dan in het referentieverhaal van VWE hoe wij hen geholpen hebben om energiezuiniger te koelen (met video).

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder