Leestijd: 5 minuten

De toekomst van Power over Ethernet, HDBaseT en Hyper Scale Cloud Computing

IT-Infrastructuur Open Compute Project (OCP)

Energie-efficiënte kantoorinstallaties en voordelige cloud-diensten leiden tot veranderende IT-infrastructuren en gebouwbeheersystemen. In deze editie van Expert meets Expert wisselen Rittal Product Manager IT André Hiddink en Datacenter Architect John Laban van gedachten over de opkomst van gelijkstroomnetwerken en hyper scale cloud computing.

André: De wereld van de kantoorautomatisering verandert. Compactere, krachtigere en energie-efficiëntere servers en flexibele cloud diensten maken dat bedrijven voor hun interne processen netto steeds minder IT-rack space nodig hebben. Met producten als onze Hybrid Cloud Packages spelen we in op deze ontwikkeling. Hiermee bieden we een totaaloplossing voor netwerk- en serverbeheer, die duidelijk aansluit op de behoeften van de markt naar meer diversiteit in het rack. Zo helpen we bedrijven om op de juiste manier in te spelen op huidige en toekomstige ontwikkelingen.

John: Nog maar vier jaar geleden stond 80% van alle IT-racks in kleine bedrijfsgebonden computerruimten met minder dan 50 racks. Binnen tien jaar tijd staat dat percentage aan racks in grote en hyper scale datacenters. Deze hyper scale datacenters genereren veel lagere arbeids- en energiekosten per server en opereren dus veel efficiënter dan kleine bedrijfsgebonden computerruimten. Het betekent dat IT-vermogen en dataopslag in de cloud vele malen goedkoper wordt dan IT in eigen beheer. Steeds minder bedrijven zullen daardoor nog alle IT-faciliteiten zelf onderhouden. In de toekomst wordt de IT-behoefte van bedrijven voor een groot deel ingevuld door hyper scale datacenters die geen eigendom van de eindgebruikers zijn.

André: Wat zeker zal blijven zijn de verbindingen van de organisatie met de cloud, die worden zelfs steeds crucialer omdat ook de primaire organisatieprocessen van deze verbindingen afhankelijk worden. Waar we eerder een virtualisatie tussen servers binnen organisaties zagen plaatsvinden, daar zijn we nu getuige van een grootschalige virtualisatie van applicaties en besturingssystemen naar mega datacenters. Het begrip redundantie krijgt hierdoor een nieuwe betekenis. Dat zal binnen het bedrijf zelf vooral betrekking hebben op de nieuwe multifunctionele racks voor de doorvoer en verdeling van het IT-vermogen en Power over Ethernet. Deze multifunctionele racks zullen volledig betrouwbaar moeten zijn, ook als zij een bonte verzameling van switches, kabels en servers bevatten.

John: We zitten in een fase waarin de connectie tussen de fysieke hardware en de applicatiesoftware definitief wordt losgelaten en door de opmars van open source software en hardware verdwijnt de afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers van cloud-diensten. Onderzoek wijst uit dat tweederde van de uitval van computerruimten het gevolg is van menselijke beheerfouten. In hyper scale datacenters is het gevaar van menselijke fouten minimaal omdat er veel minder mensen per server aanwezig zijn. Steeds meer bedrijven zien in dat de flexibiliteit, beschikbaarheid en het weerstandsvermogen van hun processen alleen maar toeneemt wanneer applicaties en besturingssystemen in de cloud worden ondergebracht. Die combinatie van maximale beschikbaarheid en minimale kosten is bijzonder aantrekkelijk. Verder zullen we zien dat steeds meer bedrijven actief gebruik gaan maken van de mogelijkheden van gelijkstroomnetwerken (DC) via Power over Ethernet (PoE), Open Compute Project, Open Rack 12V DC busbar en HDBaseT technologie. Deze laatste technologie maakt de overdracht van ultrahoge resolutie 4K video, audio, Ethernet, USB alsmede een reeks bedieningsprotocollen (o.a. RS en IR) via een single twisted pair Cat6-kabel mogelijk. HDBaseT kan tevens worden toegepast voor de stroomverdeling tot 100 Watt per poort over afstanden tot 100 meter, bijvoorbeeld voor het voeden van audiovisuele systemen. Met de komst van gelijkstroomnetwerken vervalt de huidige AC/DC conversie die nu nog verantwoordelijk is voor een warmteverlies van 5% tot 25%. Zo kan veel energie worden bespaard. Ook zonne-energie produceert gelijkstroom dus het is onzinnig om deze eerst in wisselstroom om te zetten, vervolgens via het conventionele stroomkabelnetwerk te verdelen en dan voor gebruik weer naar gelijkstroom om te zetten. Het aanleggen en aansluiten van ethernetkabels is bovendien goedkoper en flexibeler dan de aanleg van traditionele wisselstroomnetwerken.

André: Over de snelheid waarmee PoE en HDBaseT technologie terrein zal winnen zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen dat deze vorm van stroomverdeling vooral in nieuwe kantooromgevingen zal worden toegepast, anderen geloven in een geleidelijke transitie. De vraag is wanneer het rendabel wordt om bestaande apparatuur te vervangen. Verder bestaat er nog veel verwarring over de te verwachten warmteproductie van PoE netwerk-switches in behuizingen. Bij Rittal hebben we hier handen en voeten aan gegeven via verschillende Hybrid Cloud Package rackconfiguraties die voor elke koelbehoefte een passende oplossing kunnen bieden.

John: Organisaties die overwegen om hun randapparatuur via een Power over Ethernet gelijkstroomnetwerk aan te sturen hoeven zich niet al te grote zorgen over de hitteproductie van de switches te maken. Ongeacht de toepassing, van displays en kantoorverlichting tot camera’s en elektronische sloten – de warmteontwikkeling treedt grotendeels buiten het netwerk-rack en de ruimte op waarin de PoE switches zijn ondergebracht. Daarnaast levert dit ook nieuwe mogelijkheden op, zoals dynamic on demand lightning: werkplekken zullen alleen verlicht worden als er ook daadwerkelijk iemand aanwezig is. Ik ben ervan overtuigd dat gelijkstroomverdeling uiteindelijk zal doorbreken. Het kantoorgebouw van de toekomst heeft genoeg aan een degelijke IT-infra oplossing, bestaande uit slechts enkele racks, een redundante internetverbinding met een betrouwbare cloud-diensten en verbindingen naar de verdeelracks op de verdiepingen van het bedrijfsgebouw die het IT-vermogen via PoE switches en een gestructureerde bekabeling over de werkplekken verdeelt.

Power Over Ethernet (PoE)

HDbaseT

12V DC Open Racks

 

Tags infrastructuur OCP open compute project