Leestijd: 4 minuten

De visie van… André Hiddink

Visie IT-Infrastructuur Open Compute Project (OCP)

IoT en OCP zijn disruptive, echte gamechangers

André Hiddink, Product Manager IT Infrastructuur Rittal B.V.

We zien steeds meer aandacht voor IoT en OCP. Het zijn onderwerpen die inmiddels regelmatig in de vakpers voorkomen en IoT haalt al de normale pers. Dat is logisch want achter beide begrippen gaan ontwikkelingen schuil die grote impact hebben en zonder twijfel het label disruptive verdienen.

Waarom zijn IoT en OCP disruptive?

“Data levert informatie en kennis, waarmee processen snel kunnen worden aangepast aan gewijzigde eisen en inzichten. Denk aan optimaal gebruik van grondstoffen en halffabricaten of het kunnen voorspellen van productiepieken. Permanent aan- en bijsturen op basis van data en het vergaren ervan is typisch voor IoT. Nooit eerder waren producenten in staat zo goed te plannen. Niet alleen zij, ook dienstverleners, IoT is bijvoorbeeld ook belangrijk voor de gezondheidszorg. Dat heeft ongekende impact op de slagkracht en flexibiliteit en kan concurrentieverhoudingen overnight blijvend veranderen. IoT is geen optie maar noodzaak voor iedereen die wil overleven, dat durf ik disruptive te noemen.

Voor OCP ligt het wat anders, maar ook daar is het etiket disruptive wat mij betreft op zijn plaats. OCP is er gekomen omdat de tijd rijp was voor een grondige herdefiniëring van bestaande hardware, inclusief de racks, om de problemen waar de hyperscalers tegenaan liepen op te lossen. Dat heeft geleid tot een aanzienlijk hogere density en effectiviteit per rack of vierkante meter vloeroppervlak in een serverruimte of datacenter en het introduceren van 12V en 48V DC. De impact van dat laatste illustreert al waarom OCP disruptive is. Racks kunnen nu efficiënter worden ingericht, de noodstroomvoorzieningen kunnen kleiner worden gedimensioneerd en bij bekabeling is er sprake van forse reducties. Een andere reden waarom OCP een gamechanger is zie je bij het serverbeheer. In een OCP datacenter kan een medewerker tot 10.000 servers beheren, dat is tot 40 keer meer dan in een traditioneel datacenter. Reken eens uit wat daarvan de impact is op de exploitatiekosten en de concurrentiepositie.”

Wanneer gaan IoT en OCP doorbreken?

“IoT en OCP zijn geen toekomstmuziek. We hebben op de Rittal deelcongressen over IoT en OCP laten zien dat beiden al worden toegepast. OCP is al enige jaren de basis voor hyperscalers als Facebook en Google, we zien het nu worden toegepast bij enterprises die zo de IT kosten verlagen zonder daarbij concessies te doen aan performance en gewenste flexibiliteit. We weten ook dat er in Europa datacenters zijn die hier serieus mee bezig zijn.

Bij IoT zijn we nog verder. Op het deelcongres IoT zijn twee praktijkcases gepresenteerd en daar zijn er in Europa nog veel meer van. Het interessante is dat je startende ondernemers ziet waarbij IoT productie en dienstverlening mogelijk maakt en bestaande bedrijven die IoT aangrijpen om the next step te zetten. We horen vaak dat een kortere time to market en de wens naar meer flexibiliteit belangrijke redenen zijn IoT hoog op de directieagenda te zetten.”

Wat is de rol van Rittal bij deze disruptive ontwikkelingen?

“Rittal is actief betrokken bij zowel IoT als OCP. Dat doen we in het geval van IoT door veel te investeren in kennis. Zodoende kunnen we de klanten maximaal adviseren en we zijn daardoor in staat producten te leveren die exact aan de klantbehoefte te voldoen, die bij IoT in de regel maatwerk betreft. OCP is een consortium van bedrijven dat kennis deelt en Rittal is een van de partners. Daarnaast is bij OCP veel meer sprake van standaards dan bij IoT het geval is. Rittal heeft kant en klare oplossingen volgens de OCP specificaties waaronder 21” racks, maar ook een eigen 19” OCP geschikt rack.

Of het nu gaat om IoT implementaties of het inrichten van een nieuwe of bestaande serverruimte conform de OCP specificaties, Rittal is en blijft de betrouwbare kennispartner waarmee je kunt sparren en de leverancier die de afspraken nakomt.

Tags infrastructuur OCP open compute project

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder