Leestijd: 3 minuten

Vier cruciale engineeringsaspecten rondom voedselproductiemachines

Food & Beverage

Aan besturingskasten van machines in de voedingsmiddelenproductie worden strenge eisen gesteld. Ze moeten uiteraard aan de juiste IP-beschermklasse en potentiaalvereffening voldoen. Maar denkt u als engineer ook aan de afmetingen en openingshoeken van deuren? Of mogelijk explosiegevaar? We hebben vier cruciale engineeringsaspecten voor u op een rij gezet.

Aspect 1: Relevante normen

De norm NEN-EN-IEC 60204-1 ‘Veiligheid van machines – Elektrische uitrusting van machines – Deel 1: Algemene eisen’ geeft invulling aan een aantal engineeringsaspecten. Maar daarmee bent u er nog niet. U heeft namelijk ook te maken met specifiekere regelgeving. De norm EN 1672-2:2009 geeft in deel 2 handige informatie over het ontwerpen van voedselproductiemachines en de bijbehorende hygiëne-eisen. Raadpleeg ook de norm NEN-EN-ISO 14159:2008. Deze gaat namelijk in op de hygiëne-eisen ten aanzien van het ontwerpen van machines.

Aspect 2: Hygiënische zones

Het artikel ‘De grootste bedreiging voor onze voedselveiligheid is een verkokerd ontwerpproces’ ging over het belang van goed en constructief overleg. Dat is ook essentieel bij het ontwikkelen van voedselproductiemachines. In welke hygiënische zone wordt een machine geplaatst? De opdrachtgever moet dergelijke informatie verschaffen zodat de technische invulling van de besturingskast kan worden bepaald. In een ‘basis hygiëne zone’ kunt u bijvoorbeeld gelakt plaatstaal gebruiken, terwijl in een ‘gemiddelde hygiëne zone’ roestvrijstaal nodig is. Komt de machine in een ‘hoge hygiëne zone’ te staan, dan worden nog strengere eisen aan het ontwerp van de besturingskast gesteld. Met name de eisen met betrekking tot reinigbaarheid, die direct op de voedselveiligheid van invloed zijn, wegen zwaar. Hiervoor kunt u speciale Hygienic Design-kasten inzetten, met onder andere een dak met 30° helling, binnenliggende scharnieren en een opliggende afdichting.

Aspect 3: De juiste temperatuur

Een ander belangrijk engineerings-aspect is de temperatuurhuishouding. Dit is vooral relevant voor de levensduur en de beschikbaarheid van de installatie. De temperatuur berekenen en de bijbehorende maatregelen bepalen doet u via softwareprogramma’s zoals Rittal Therm. Specifiek voor machines in hoge hygiëne zones is een lucht/water-warmtewisselaar in Hygienic Design-uitvoering beschikbaar. Zo kunt u, zonder concessies aan reinigbaarheid te doen, toch de juiste temperatuur in de besturingskast realiseren. Via het thermisch ontwerp middels de software van EPLAN kunt u het bereik van de lucht/water-warmtewisselaar beoordelen en bepalen of het nodig is om het ontwerp aan te passen.

Aspect 4: Explosieveiligheid

Afhankelijk van het type productieproces kan het zijn dat er ook eisen aan explosieveiligheid gesteld worden. Denk aan stofexplosies die op kunnen treden bij het verwerken van meel en poeder. Maar ook bij ogenschijnlijk onschuldige voedingsmiddelen als koffie, cacao en suiker kunnen bij het op hoge snelheid transporteren explosies optreden. In dergelijke omstandigheden moet, naast voedselveiligheid en reinigbaarheid, ook aan de eisen rondom explosieveiligheid voldaan worden. Hier kunt u kasten gebruiken die specifiek gecertificeerd zijn voor een explosiegevaarlijke omgeving.

Wilt u meer weten over de engineeringsaspecten rondom voedselproductiemachines? Neem dan contact op met uw Rittal Account Manager of onze salesafdeling via (0316) 59 16 60 of sales@rittal.nl.

Tags Food & beverage

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder