Leestijd: 3 minuten

Voorkom troebele data met een glasheldere IT-omgeving

Food & Beverage

Beeld het volgende eens in: u bestelt boodschappen bij een online supermarkt. Ze worden echter drie dagen te laat geleverd of komen zelfs helemaal niet aan. Vandaag de dag is dat vrijwel ondenkbaar. Consumenten hebben behoefte aan transparantie en verwachten dat de informatie die ze krijgen, zoals levertijden, correct is. Om deze ‘nieuwe normaal’ te faciliteren is transparantie in de voedingsmiddelenketen nodig. Niet alleen extern richting consumenten, maar ook binnen de eigen productieomgeving. Waarom is volledige transparantie zo essentieel en hoe zorgt u als IT-manager voor een goede basis?

Het belang van transparantie

Worden in de voedingsmiddelenindustrie keuzes gemaakt op basis van verkeerde data, dan kan de voedselveiligheid niet meer gegarandeerd worden. Terwijl de gezondheid van mensen altijd centraal moet staan. In plaats van verkeerde aannames doen, kunt u er met transparante data op vertrouwen dat informatie klopt. Met het oog op traceability betekent transparantie dat u altijd weet waar producten zich bevinden. Welke batch is wanneer geproduceerd en waar bevindt het zich momenteel? In het geval van een recall kunt u snel schakelen (zie blog ‘Zo temt u de nachtmerrie van de voedingsmiddelenindustrie’).

Transparantie binnen de productieomgeving houdt in dat iedereen met dezelfde databron werkt en er geen discrepanties in informatie bestaan. Alle medewerkers krijgen met specifieke rechten toegang tot exact díe data die zij nodig hebben. De data moet ‘lean’ en ‘mean’ zijn. Dat wil zeggen dat het absoluut geen ruis van overbodige of onjuiste gegevens mag bevatten, want dat leidt tot inefficiënte processen. Bovendien is het slecht voor de motivatie van medewerkers, omdat ze niet prettig kunnen werken. Door de onjuiste informatie ontstaan miscommunicaties en informatie is niet snel genoeg te vinden.

Betrouwbare systemen

Transparante data vormt eveneens de basis voor communicatie tussen systemen. Om bepaalde processen op basis van gegenereerde data aan te kunnen sturen, moeten alle koppelingen en verbindingen stabiel zijn. De systemen moeten dezelfde ‘taal’ spreken en exact de juiste data delen, zodat iedereen erop kan vertrouwen dat het klopt. Om continuïteit van processen te waarborgen is geoptimaliseerde up-to-date data in de volledige productieketen een must. Pas dan is gegenereerde IoT-informatie vanuit machines en systemen écht waardevol.

Een stabiele IT-infrastructuur maakt transparantie mogelijk

Als IT-manager maakt u transparantie mogelijk door IT-processen te bewaken en ervoor te zorgen dat data altijd snel en op de juiste wijze beschikbaar is. Dat de informatie die via de centrale database beschikbaar gesteld wordt correct is en dat de softwareprogramma’s en tools die op de systemen draaien optimaal kunnen functioneren. Zonder vertraging, zodat iedere medewerker in staat is om zijn of haar werkzaamheden goed uit te voeren. Of het nu gaat om het invoeren van orders of het analyseren van IoT-data.

Let op bij het toevoegen van een nieuwe productielijn!

Komt er een nieuwe productielijn bij, dan moet u ervoor waken dat de transparantie van de rest van de IT-infrastructuur niet in gevaar komt. De nieuwe lijn moet naadloos in het IT-netwerk opgenomen worden en exact dezelfde taal spreken. Stel uzelf bij het toevoegen van een nieuwe productielijn daarom de volgende vragen. Welke infrastructuur is nodig om de nieuwe lijn te verwezenlijken? Welke IT-medewerkers moet ik daarvoor inzetten? Welke partners ga ik benaderen? En bovenal: Wanneer voldoet de nieuwe infrastructuur aan de gestelde eisen op het gebied van voedselveiligheid?

Bij Rittal beschikken we over zowel kennis als producten en diensten die een stabiele IT-infrastructuur mogelijk maken. Lees er meer over in de whitepaper: Hybrid Cloud Packages in de voedingsmiddelenindustrie. Bespaar IT-ruimte én energiekosten!

Tags Food & beverage

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder