Leestijd: 3 minuten

Waarom EMC wartels onmisbaar zijn tegen elektromagnetische storingen

Hummel

Een kleine storing kan grote gevolgen hebben. Afgeschermde kabels houden hoogfrequente invloeden van buiten- maar ook van binnenuit tegen, denk aan signalen of pulsen van apparaten in de buurt. Dat gaat goed, tot een kabel in een behuizing of kast wordt ingevoerd. Bij deze kritische overgang is de juiste kabelwartel nodig om bescherming te bieden tegen elektromagnetische verstoringen.

Met name in een industriële omgeving, met steeds meer met draadloos internet verboden apparatuur, is het van groot belang dat sensordata ongestoord bij de operator of analist binnenkomt. Een minimale verstoring kan al een vals alarm veroorzaken of ten onrechte een indicator doen oplichten die zegt dat een tank leeg is. Zo’n verstoring kan allerlei oorzaken hebben. Dat iemand de stofzuiger aanzet of het licht aandoet, kan al genoeg zijn. Soms zijn het aandrijfsystemen  of luchtbehandelingsunits die aanslaan en ongemerkt een elektromagnetische puls afgeven.

EMC wartel maakt een kast tot een kooi van Faraday

Afgeschermde kabels houden verstorende signalen buiten. Echter, waar ze een kast binnen gaan ontstaat toch een risico. Elke opening, hoe minimaal ook, kan toch een signaal doorlaten met alle gevolgen van dien.
Een EMC wartel of kabeldoorvoer  voert via de afscherming van de kabel elektromagnetische verstoringen  af via de behuizing. De kast blijft zo ondoordringbaar voor dit type straling, als een kooi van Faraday. Componenten  in de kast zijn op deze manier optimaal beschermd.

Geïntegreerd klemsysteem maakt montage minder bewerkelijk

Er zijn allerlei varianten op de markt van wartels die EMC afscherming bieden. Een bewezen variant is die met een geïntegreerde klem. Deze klem maakt gelijkmatig contact met de gevlochten afscherming rondom de kabel. Het grote voordeel van deze techniek is dat kabels hierdoor bestand zijn tegen dynamische toepassingen, zoals in een bewegend paneel. Het nauwkeurig aanbrengen en vastzetten van de afscherming is bovendien minder bewerkelijk dan bij traditionele systemen.

De EMC-kabelwartel van Hummel (M-EMV-D) beschikt over zo’n klemsysteem. Het maakt deze wartel tot een onmisbaar onderdeel van uw strategie om de kans op verstoringen tot het minimum te beperken. De belangrijkste maatregel om dit doel te bereiken, is het juist aansluiten van apparatuur. Dat wil zeggen: volgens de handleiding van de fabrikant.

Hummel EMC kabelwartel voldoet aan hoge internationale normen

De meerwaarde van de EMC kabelwartels van Hummel is dat ze gecertificeerd zijn volgens UL, cUL en NEMA normen. Dat betekent dat ze zijn toegelaten voor toepassing in kastsystemen op de Noord-Amerikaanse markt. Ze voldoen ook aan de hoogste Europese IP=beschermklassen, wat wil zeggen dat ze stof en water goed tegenhouden. Er zijn ook varianten beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen. (Download onze white paper over dit onderwerp).

Verder worden EMC wartels geleverd in drie schroefdraadtypen: metrisch, NPT en PG. Metrisch schroefdraad is in feite de wereldwijde standaard. PG komt minder voor maar wordt nog wel toegepast in met name Duitstalige landen. NPT wordt veelal in de Verenigde staten toegepast.

EMC wartels zijn dus, ten opzicht van standaardwartels, geschikt om gevoelige signaalleidingen te beschermen tegen elektromagnetische verstoringen. Als ze voorzien zijn van een geïntegreerd klemsysteem maken ze kabels bovendien bestand tegen dynamische belasting.

 

Heeft u vragen over kabelwartels of wilt u liever samen met onze productspecialist doornemen welke wartel in uw situatie geschikt is? Neem vrijblijvend contact op via telefoonnummer (0316) 59 16 60 of mail naar sales@rittal.nl.

Tags elektromagnetische golven EMC Hummel Kabelwartel

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

Gerard | 3 augustus 2022

Edgar Kun je aangeven wat het aandraaimoment van een EMC wartel is. Ik kan dit nergens vinden Ik hoor graag van je Gerard

reageer
 

Jisca | 5 augustus 2022

Beste Gerard, Een collega zal contact met jou opnemen. Met vriendelijke groet, Jisca

reageer