Leestijd: 2 minuten

Kabelwartels: 4 stappen om uw toepassing voor te bereiden voor UL Class/Div

Hummel

Op dit moment leven we als het ware in twee werelden als het gaat om toelatingen voor explosieveilige kabelwartels. Enerzijds is er sprake van ATEX (IECEx), een richtlijn die hoofdzakelijk wordt gebruikt in Europa. Anderzijds zien we de UL Class/Div-richtlijn die algemeen bekend is in Noord-Amerika en vooral in de Verenigde Staten wordt toegepast.

Er kunnen goede redenen zijn om of ATEX of UL te gebruiken, aangezien beide regelgevingen goed zijn geïmplementeerd in hun markten. Desondanks vragen er steeds meer klanten om slechts één kabelwartel die universeel is te gebruiken, zodat er minder voorraad nodig is en er tijd en kosten kunnen worden bespaard bij een marktspecifieke productie en de toelatingen hiervoor.

Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de grootste uitdaging bij het zoeken naar de perfecte kabelwartel, omdat UL Class/Div andere testparameters vereist dan ATEX met zijn eigen schoktests en een statische druktest met 30 bar.

Hierdoor kan zo maar een ander ontwerp nodig zijn dat het bijna onmogelijk maakt om ook een EMC-afscherming in het product op te nemen. Naast een uitstekende kwaliteit vraagt de markt om economische en slimme kabelwarteloplossingen. Dit betekent niet alleen minimaal ruimtebeslag en een goede EMC-afscherming, maar ook een eenvoudig montageconcept omdat dit tijd en kosten bespaart.

Hummel wordt geconfronteerd met een wereldwijde marktvraag naar één product dat zowel zone-toelatingen volgens ATEX/IECEx als UL Class omvat. Met de serie HSK-M-Ex “universele kabelwartels” van Hummel is het voor gebruikers mogelijk hun voorraad en technische werkzaamheden aanzienlijk te reduceren tot slechts één oplossing die aan de eisen van zowel UL Class/Div als ATEX voldoet. Naast de bestaande ATEX-/IECEx-toelating is de HSK-M-Ex-serie nu ook cCSAus-gecertificeerd voor UL-classificeringen/ zone-indelingen, waardoor de kabelwartels ook in toepassingen voor Class I en II Division 2 volgens de NEC-codes 501 en 502 zijn te gebruiken.

4 stappen om uw toepassing voor te bereiden voor UL Class/Div:

  • Kies de schroefdraadafmetingen en het kabeldiameterbereik
  •  Download het cCSAus-bestand met classificeringen en zone-indelingen, controleer NEC-artikel 501, clausule 37.3 en 37.4
  • Controleer de cCSAus-markeringen voor classificering en zone-indeling op het verpakkingsetiket (de kabelwartel zelf is alleen voorzien van een ATEX-/IECEx-markering)
  • Draag het cCSAus-bestand met de classificering en zone-indeling over aan uw UL/CSA-inspecteur, met verwijzing naar NEC-artikel 501
Tags ATEX Hummel Kabelwartel UL

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder