Leestijd: 4 minuten

Wand-/vloerkastsystemen – Deur, sluiting en scharnier

De nieuwe wand- en vloerkasten AX bieden naast de hoge beschermklasse IP66 bij IK10 flexibiliteit bij de draairichting en sluitingen. De deur is bij de steeds vollere wandkasten een echt montagevlak.

Bescherming

De naadloos ingeschuimde PU-afdichting sluit aan op de brede specifieke, vlakke behuizing van het wanddeel. Dit draagt bij aan het behoud van de beschermklassen tot IP 66 en beschermklasse IK 10. De nieuwe oploopondersteuning aan de onderzijde van het deurprofiel zorgt ook bij deuren met zware inbouwcomponenten dat de deur goed sluit. Daardoor blijft de beschermklasse behouden.

Flexibiliteit

Met de nieuwe AX-scharnieren is het ook bij kasten met twee deuren mogelijk de draairichting om te draaien. De slotdeur is eenvoudig en snel om te zetten, de bevestigingsschroef laat zich makkelijk verwijderen. Daarnaast leveren de nieuwe scharnieren meer ruimte op dankzij de ruimtebesparende montage. De deur is bij levering niet gemonteerd, hierdoor vervallen de extra demontage-werkzaamheden. Voor het monteren is geen gereedschap nodig, wat eveneens tijd bespaart. De deur afhangen is niet moeilijk, het is een kwestie van de scharnierpennen indrukken.

Desgewenst is de gebruikelijke openingshoek van 130° te vergroten door de standaard scharnieren te vervangen door de nieuwe 180°-scharnieren van Rittal. Samen met de deurarretering maakt dit dat werkzaamheden in de kast probleemloos zijn uit te voeren. De deur valt niet per ongeluk dicht en er is geen hinder door een te krappe deuropening. De nieuwe deurarretering is ook weer eenvoudig aan de kast te monteren.

Uitbreiding van het oppervlak

Het nieuwe deurprofiel is een U-profiel met 25 mm-raster systeemboringen, net als bij de VX25-basiskast. Deze is flexibel te gebruiken en is compatibel met andere Rittal-systeemonderdelen. Hierdoor is een snelle, eenvoudige uitbreiding van de opbouwvlakken mogelijk. Dankzij het systeemchassis is de deur op eenvoudige wijze als extra montagevlak te gebruiken. Voor de deuropbouw geldt dat systeemtoebehoren direct aan het deurprofiel zijn te bevestigen. Hierdoor is ook een specifieke opbouw met tekeninghouders mogelijk (Zo bevinden alle belangrijke documenten zich op elk moment binnen handbereik. Met de kabelslang en kabelslanghouder(s) zijn flexibele en betrouwbare kabelgeleidingen tussen de deur en de kast te realiseren.

Het deurprofiel is voorzien van een bevestiging voor aardlitzen voor aarding, voor het geval in de deur elektrische componenten zijn gemonteerd. Voor een veilige aarding zijn lengte-geoptimaliseerde en voorgeconfectioneerde aardlitzen in alle gangbare doorsneden leverbaar. Dat reduceert de montagetijd aanzienlijk.

Deurvarianten

Bij bepaalde kastafmetingen kan zowel het zichtvenster als het bedieningstableau als deurvariant worden gebruikt. Hierdoor is een toepassing als bedieningsbehuizing mogelijk of is bij toepassing van een zichtvenster een vrij zicht op de componenten in de kast gewaarborgd.

Sluiting

De knevelsluitingen worden los met de kast meegeleverd, zodat mechanische bewerking van de deur zonder problemen is te realiseren. Er zijn vooraf geen tijdrovende demontage-werkzaamheden nodig. De sluiting(en) is/zijn snel, zonder gereedschap te monteren. Eenvoudig plaatsen, vastzetten en de deur is gemonteerd. De stabiele espagnoletsluiting (gemonteerd) met drie vergrendelingspunten zorgt bij AX-kasten met een hoogte vanaf 1200 mm voor extra bescherming.

Comfort

De comforthandgreep is voor behuizingen met espagnolet- en knevelsluiting leverbaar in verschillende uitvoeringen. Voorbereid voor het inbouwen van binnenwerken of gangbare enkele profielcilinders met een lengte van 40 respectievelijk 45 mm, alsmede veiligheids- en drukknopsluitingen. De comforthandgreep AX is leverbaar voor alle gangbare binnenwerken en maakt daardoor de integratie in bestaande sluitsystemen mogelijk.

De ontgrendelde comforthandgreep voor AX-kasten met espagnoletsluiting klapt omhoog en wordt gedraaid om de sluiting te openen.

De ontgrendelde mini-comforthandgreep voor AX-kasten met knevelsluiting, kan zwenken om de sluiting te openen.

De mogelijkheid om tot wel zes hangsloten aan de meervoudige vergrendeling te bevestigen maakt het zeer eenvoudig om individuele toegangsrechten te verlenen, indien toegang voor meerdere personen is vereist voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.

Ook kan een stofafdekkap voor hangsloten respectievelijk meervoudige vergrendelingen worden aangebracht bij alle AX-kasten van plaatstaal met knevelsluiting.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder